09.12.2011. / 08:09

Autor: Hina , Nacional.hr

(Ne)uspjeh maratonskog euro sijela

"Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor" unutar EU-a, priznao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "To nije bilo moguće", dodao je

ArhivaArhivaČelnici EU-a postigli su u petak nakon maratonskog sastanka u Bruxellesu dogovor o jačanju proračunske discipline u eurozoni koji će prihvatiti tek 17 članica monetarne unije i eventualno još šest zemalja, dok je London, po riječima francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, postavio "neprihvatljive uvjete" za izmjenu europskog ugovora, prenose agencije.

"Sedamnaest zemalja eurozone uz još šest zemalja zaključit će međuvladin ugovor", rekao je novinarima u petak rano ujutro predsjednik Europske unije Herman Van Rompuy nakon cjelonoćnih pregovora.

Kako navodi europski izvor, među deset zemalja EU-a koje nisu članice eurozone, Velika Britanija i Mađarska "rekle su ne" izmjeni ugovora, a Švedska i Češka žele prvo "konzultirati svoj parlament".

Francuski predsjednik je dodao da "tekst međuvladina ugovora" mora biti "gotov do ožujka", prenosi AFP.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Sarkozy bili su upozorili da će predložiti svoj "proračunski pakt" kako bi osnažili pravila i sankcije za svih 27 članica EU-a, a da će eurozona nastaviti ići sama u slučaju neuspjeha.

"Voljeli bismo da se svih 27 zemalja dogovorilo o reformi ugovora, ali to nije bilo moguće zbog stajališta naših britanskih prijatelja", kazao je Sarkozy novinarima.

"Da bi pristao na reformu ugovora među svih 27 zemalja (britanski premijer) David Cameron je zatražio, što smo mi ocijenili neprihvatljivim, protokol u ugovoru koji će omogućiti da se Velika Britanija izuzme iz stanovitog broja propisa o financijskim tvrtkama", rekao je.

"Mi to nismo mogli prihvatiti, budući da mislimo kako je, sasvim suprotno, dio problema u svijetu povezan s deregulacijom financijskih usluga", dodao je francuski predsjednik.

"Pristanemo li na izuzeće Velike Britanije, mislimo da ponovo dovodimo u pitanje, ne kažem da je to stajalište premijera Camerona, dobar dio posla obavljena radi regulacije financijskog sektora, koja je doista nužna", zaključio je.

Njemačka se zauzima za ugovor o jačanju proračunske discipline koji bi bio obvezujući, što je, smatraju čelnici te zemlje, jedini način da se ubuduće poštuju pravila i spriječe nove anomalije.

"Voljeli bismo da je postignut jednoglasan dogovor" unutar EU-a, priznao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "To nije bilo moguće", dodao je.

Novi međuvladin ugovor će "osnažiti, što je i bio naš cilj, upravu, vjerodostojnost i pravila eurozone", dodao je Barroso.

Herman Van Rompuy je pak istaknuo da će nova pravila s vremenom moći postati dio europskog prava.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika