14.12.2011. / 11:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Kukuriku kod Josipovića

Milanović došao po mandat

"Sa zadovoljstvom sam primio izvješće iz kojega je razvidno da su izbori održani u demokratskom ozračju, da su poštivani Ustav i zakon. Mislim da činjenica da nije bilo nekih značajnijih prigovora i žalbi na izbore govori da je hrvatsko društvo učinilo još jedan demokratski iskorak", izjavio je Josipović

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)

Predsjednik Ivo Josipović u 11 sati na Pantovčaku prima čelnike Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) koji će mu za mandatara predložiti predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Prema konačnim potpunim rezultatima Kukuriku koalicija na izborima je osvojila 80 mandata čime je osvojila dovoljno zastupničkih mjesta za predlaganje mandatara vlade. Milanovićeva vlada s programom mora dobiti potporu Sabora, a Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin uručio je sinoć konačne službene rezultate parlamentarnih izbora predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, koji je tom prigodom izbore provedene 4. prosinca ocijenio "još jednim demokratskim iskorakom".

"Sa zadovoljstvom sam primio izvješće iz kojega je razvidno da su izbori održani u demokratskom ozračju, da su poštivani Ustav i zakon. Mislim da činjenica da nije bilo nekih značajnijih prigovora i žalbi na izbore govori da je hrvatsko društvo učinilo još jedan demokratski iskorak", izjavio je Josipović novinarima nakon što mu je Hrvatin uručio konačne službene rezultate i izvješće o provedenim parlamentarnim izborima te odluku Ustavnog suda RH kojom se potvrđuje da su izbori provedeni u skladu sa Ustavom i zakonom.

Zamoljen za komentar činjenice da su građani ponovno glasali po zakonu iz '99., da i dalje postoje problemi s biračkim popisima i neusklađenim izbornim jedinicama, Josipović je rekao kako očekuje da se izborno zakonodavstvo "uskladi s realnošću", te da se urede propisi o prebivalištu.

"Vjerujem da će vlada i Sabor poduzeti taj važni daljnji korak", rekao je predsjednik.

Rekao je kako unatoč svim slabostima izbornog zakonodavstva ističe zadovoljstvo što to nije utjecalo na kvalitetu izbora. Vidjeli smo, istaknuo je, da nema nekog nezadovoljstva koje bi proizlazilo iz sumnje da se možda na popisima nalaze imena koja tamo ne bi trebala biti ili da su ti popisi na neki drugi način nesređeni.

Po njegovoj ocjeni, to je dobra osnova da se u demokratskoj proceduri dođe do novog izbornog zakonodavstva, oko čega vjeruje da će se usuglasiti sve stranke.

I predsjednik DIP-a Branko Hrvatin u izjavi novinarima naglasio je kako su izbori protekli mirno i dostojanstveno, o čemu, istaknuo je, svjedoče i pozitivne ocjene međunarodnih eksperta, koji su promatrali izbore, i koji to također potvrđuju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 14.12.11. 10:41

Zakon o dvojnom prebivalištu treba donijeti što prije. U Hrvatskoj su prijavljeni trajno iseljeni Srbi koji od nas dobivaju socijalu i glasuju u Hrvatskoj, a tu više ne žive. Ista je stvar i s Hrvatima iz BiH koji u Hrvatskoj nisu niti rođeni, tu ne rade i ne prebivaju , a glasuju, određuju kako ćemo mi živjeti i također dobivaju socijalne naknade.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 14.12.11. 13:45

Promijene o izbornom zakonu i prebivalistima bi trebao biti jedan od prvih poteza u prvih 100 dana ove Vlade!! Za one koji bi slijedili se vec zna a to je diplomacija i osoblje u Veleposlanstvima gdje su na placi hercegovci iz prvih dana pa bi se s tim stvarima u prioritetu jako prije - pozabaviti!!! Ajde Gdjo PUSIC pokazite na sto ste spremna!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika