14.12.2011. / 09:40

Autor: Deutsche Welle

Politički ekstremizam

Predrasude opasne po život

Prag za nasilje je kod osoba s desnoekstremističkim stavovima puno niži nego kod onih s drukčijim svjetonazorom, pokazuje studija sveučilišta u Bielefeldu pod naslovom "Stanje u Njemačkoj"

IlustracijaIlustracijaStudija sveučilišta u Bielefeldu donosi rezultate proučavanja predrasuda u njemačkom društvu od 2002. godine do danas. Dopredsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse, koji je pratio ovaj projekt od samog početka, ističe njegovu "fatalnu aktualnost" s obzirom na nedavno rasvjetljenu seriju ubojstava malih poduzetnika stranog porijekla. Društvo se konačno mora suočiti s činjenicom da u Njemačkoj postoji neonacistička mreža i klima "u kojoj su osumnjičeni prvo članovi obitelji žrtava", kaže on.

Voditelj istraživanja Wilhelm Heitmeyer sa sveučilišta u Bielefeldu obrazložio je rezultate i zaključke studije koji na prvi pogled zvuče oprečno: iako je u vremenu u kojem se vršilo ispitivanje zastupljenost desnoekstremističnih stavova pala s 13,6 posto na 9,2 posto, opasnost od radikalne desnice nije smanjena. Spremnost na vršenje nasilja očito je kod osoba desnoekstremističkih uvjerenja znatno veća nego kod osoba drugačijih uvjerenja. Direktna povezanost između mizantropskih, rasističkih i šovinističkih stavova te izvršenih zločina poput neonacističkih ubojstava se naravno ne može dokazati, ali se anketama može ustanoviti u kojoj mjeri se nasilje u širokim masama tolerira ili čak zagovara.

Zabrana NPD-a nije dovoljna

Dopredsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse je upozorio da se opasnost od desnog ektremizma ne smije reducirati na zabranu desnoekstremističke stranke NPD, za što se i on zalaže. Voditelj projekta Heitmayer pak nizak prag nasilja vidi prije svega u socijalnom raslojavanju zemlje. On govori o desetljeću u kojemu su "ispali neki osigurači", koje su obilježili događaji-signali: teroristički napadi od 11. rujna 2001. i njihove posljedice za Njemačku, a tu su još i sve veća socijalna nejednakost i financijska kriza koja traje još od 2008. godine.

Kada će puknuti?

Ovakav razvoj događaja je doveo do gubitka povjerenja u demokraciju i osjećaja nemoći. Ni za jednu krizu se ne može naći rješenje, stoji u zaključcima studije. Radi se o "trajnoj situaciji s eksplozivnim potencijalom". Indirektno je i politika kriva za ovakav razvoj, zaključuje sociolog Heiteyer, ali ne želi dalje "tući" po njoj jer smatra da to dodatno ugrožava demokraciju.

A koliko je krhak taj demokratski duh zajednice ilustrira opsežni statistički materijal o "Stanju u Njemačkoj" u raznim aspektima jer ta, prema autorima, jedinstvena dugoročna studija ovakve vrste u svijetu ne "mjeri" samo neprijateljstvo prema strancima, nego diskriminiraciju ljudi iz raznoraznih razloga: etničkih, kulturoloških, vjerskih, socijalnih, tjelesnih ili seksualnih.

Ovaj projekt koji je upravo sada završen financiralo je više zaklada, samo zaklada Volkswagena s 2,7 milijuna eura. Znanstvenici žale da se sada mora okončati, ali se nadaju da to ipak nije i definitivni kraj ovog istraživanja pogotovo sada, u ozračju šokantne serije neonacističkih ubojstava. Podršku Wolfganga Thiersea već imaju. "Ja se nadam da će ono biti nastavljeno", kaže dopredsjednik Njemačkog Bundestaga.

Autor: Marcel Fürstenau / Dunja Dragojević

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 14.12.11. 13:51

Ne razumijem kako se ekstremizam, o kojemu govori gornji tekst, povezuje sa desničarskim ako se zna da se radi o neonacistima a oni su sljedbenici lika i djela Hitlera.

Naime, Hitler je predvodio stranku nacional-socijalističkih i radničkih atributa. A sve sastavnice njegove proklamirane politike su ljevičarske ideologije.

Sam pojam antifašizma je po sebi promašen. Fašizam mnogi teroretičari totalitarističkih ideologije čak ne ubrajaju niti u totalitarna društvena uređenja a sam je bio puno bezopasniji od Hitlerova nacizma i nije tako duboko ušao u sve pore društvene zbilje kao Hitlerov nacizam!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika