14.12.2011. / 13:16

Autor: Hina

"Delo": Postoje indicije o "dvostrukom" snimanju sjednica vlade

Postoje ozbiljne indicije da su snimke sa zatvorenih sjednica slovenske vlade, objavljene nekoliko dana pred parlamentarne izbore na Youtubeu, napravljene ilegalno i da oni koji su su ih objavili imaju cjelovite snimke većine sjednica od 2006. godine nadalje, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Borut PahorBorut PahorPostoje ozbiljne indicije da su snimke sa zatvorenih sjednica slovenske vlade, objavljene nekoliko dana pred parlamentarne izbore na Youtubeu, napravljene ilegalno i da oni koji su su ih objavili imaju cjelovite snimke većine sjednica od 2006. godine nadalje, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Pozivajući se na informacije bliske policiji, vodeći slovenski list navodi kako je dosadašnja istraga pokazala da postoje "vrlo ozbiljne indicije" da su se sjednice vlade, pa i one tajne, "snimale dva puta", odnosno da se ne radi o kopijama iz službenog audio-arhiva nego da je signal s kamera "preusmjeravan", bilo preko posebno ugrađenog dodatnog kabela, bilo mikrovalovima ili bežičnim povezivanjem.

Policija koja vodi intenzivnu istragu navela je u priopćenju, kojim je odgovorila na upite "Dela", da takve tvrdnje "trenutno ne može niti potvrditi niti zanijekati" budući da je istraga u početnoj fazi.

Na pitanje kakve bi mogle biti posljedice ako se točnim pokažu pretpostavke da neovlaštene osobe posjeduju kopije snimaka sa zatvorenih sjednica što ih zbog arhiva snimaju službene kamere, vladin glasnogovornik Darjan Košir odgovorio je da ne smije govoriti o detaljima kao ni o tome je li već poznat identitet počinitelja.

Stručnjak za pitanja sigurnosti kompjuterske tehnike Gorazd Božič rekao je za vodeći slovenski list da postoje tehnička rješenja kojima su se na sjednice vlade prilikom prijenosa mogli uključiti neovlašteni, ali da u takvim slučajevima obično ostaju i fizički tragovi koji bi mogli pomoći u otkrivanju počinitelja.

Ako se indicije koje iznosi "Delo" pokažu točnima, to bi mogao biti zanimljiv slučaj "unutarnje špijunaže", naveo je BOžič.

Nekoliko dana prije nedavnih prijevremenih parlamentarnih izbora na video portalu Youtube pojavili su se kraći video-inserti sa zatvorenih vladinih sjednica. Montirani video-prilozi s tih sjednica, u trajanju od nekoliko minuta, potječu sa sjednica vlade kad ju je vodio bivši premijer Janez Janša (2004-2008.), ali i iz protekle tri godine mandata aktualnog premijera Boruta Pahora.

Više od onoga što je već objavljeno na Youtubeu slovenske vlasti i sigurnosne službe brine opasnost da uistinu postoji ilegalni arhiv s većinom snimaka sjednica vlade iz posljednjih 5-6 godina te da bi on mogao postati instrumentom političkog obračunavanja ili ucjene, navode slovenski mediji.

Vezane vijesti

YouTube se smije puštati neke njemačke izvođače

YouTube se smije puštati neke njemačke izvođače

"Ovaj video nažalost u Njemačkoj nije dostupan, jer vjerovatno sadrži glazbu koju prema pravilima GEME nije dozvoljeno objavljivati", to je obavijest… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika