15.12.2011. / 18:48

Autor: Hina

Zagorec nakon desetljeća dočekao oslobađajuću presudu

Jedanaest godina nakon pokretanja istrage i devet godina nakon početka suđenja bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Vladimir ZagorecVladimir ZagorecJedanaest godina nakon pokretanja istrage i devet godina nakon početka suđenja bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za nezakonitu obnovu vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera.

Sutkinja Rajka Tomerlin-Almer u obrazloženju presude navela je da nema dokaza da je Zagorec zlouporabio položaj i ovlasti kako bi za 1,1 milijun kuna 1997. nezakonito obnovio Šporerovu vikendicu u Novigradu pokraj Zadra.

Zagorec, smatra sud, uopće nije poznavao Šporera, a rješenje o obnovi vikendice potpisao je pošto su to odobrili njemu podređeni u Ministarstvu obrane (MORH), optuženi načelnik uprave za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Kakarigi i njegov pomoćnik Juraj Vojković koji su osuđeni uvjetno na po deset mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine.

Njihovu obranu da su samo postupali po zapovijedi nadređenih sud nije prihvatio, obrazloživši kako su morali odbiti zapovijed za koju su znali da je nezakonita.

Pri određivanju kazne kao olakotne okolnosti sud je uzeo u obzir da je riječ o osobama starije životne dobi i narušena zdravlja te da nikad nisu bili u sukobu sa zakonom. Njihovi branitelji najavili su žalbe Vrhovnom sudu.

S druge strane Šporer je osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 18 mjeseci zbog niza otegotnih okolnosti.

Sutkinja je kazala da je on bio uporan u poticanju na zlouporabe, odnosno da je "svim silama" htio državnim novcem, bez ijedne svoje uložene kune, obnoviti svoju vikendicu, iako je znao da na to nema pravo. Pritom je angažirao niz osoba, među ostalim i tadašnjeg načelnika glavnog stožera Pavla Miljavca, a za njega su se založili i iz ureda tadašnjeg predsjednika države Franje Tuđmana.

Sud je ustvrdio da Šporer u svojem naumu nije prezao ni od čega te da je druge ljude pritom uvukao u kriminal.

Pod svaku cijenu je htio obnoviti vikendicu i to u vrijeme kad je država bila opustošena ratom.

Osim zatvorske kazne, sud je Šporeru blokirao vikendicu kako bi u slučaju pravomoćne presude država mogla naplatiti 1,1 milijun kuna koliko je utrošeno na njezinu obnovu.

Za drugu točku optužnice, u vezi s gradnjom šetnice na otoku Svetom Klementu, Kakarigi i bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret oslobođeni su krivnje. Njih se teretilo da su oštetili MORH za oko 40 tisuća kuna, no sud je utvrdio da se radilo o "društveno korisnu poslu" od kojega nitko nije oštećen, a otočanima je koristio.

Šporer i Zagorec, koji je na sud doveden iz zatvora u kojemu izdržava sedmogodišnju kaznu zbog krađe dragulja iz MORH-ova sefa 2000., mirno su saslušali presudu, a ostala se trojica optuženika nisu ni pojavila u sudnici, što po zakonu nisu ni bili dužni učiniti.

Slučaj Šporerove vikendice prošao je kroz ruke četiriju sudaca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika