16.12.2011. / 13:52

Autor: Robert Bajruši

Hrvatska u 2012.

Posljednja šansa za uzmak sa ruba

Odustane li ova vlada već na prvom koraku od radikalnih poteza, Hrvatska će nastaviti tonuti iako Hrvatskoj treba optimizam, a ne neprestano jamranje kako je sve loše, a tako će biti i ubuduće

"Godinu dana - toliko će vremena trebati našoj vladi da bismo stabilizirali stanje u zemlji i Hrvatsku pokrenuli naprijed", optimistično je procijenio Zoran Milanović kada smo sredinom rujna razgovarali o tome kako vidi blisku budućnost.

Tada, početkom jeseni, Milanovićev optimizam nije djelovao kao da nema pokrića. Ekonomski eksperti Kukuriku koalicije pripremali su ambiciozne razvojne projekte koji su trebali privući strane investitore, pokrenuti proizvodnju i otvoriti nova radna mjesta, a otprije se znalo da će Hrvatska dobiti prilično izdašnu financijsku pomoć iz Europske unije. Iako situacija u rujnu nije bila dobra, postojale su naznake da će u 2012. prestati negativni ekonomski trendovi i započeti izlazak iz recesije.

Svega stotinu dana kasnije, razlozi za optimizam gotovo su nestali. Novu hrvatsku vladu i Zorana Milanovića dočekuje gomila problema koji su se zadnjih mjeseci multiplicirali - od države u groznom stanju u kakvu je ostavljaju Jadranka Kosor i njezina ekipa preko duboke krize koja trese eurozonu pa do turobnih najava kompetentnih međunarodnih financijskih ustanova prema kojima će Hrvatska u 2012. imati negativan rast od najmanje jedan posto. Podsjetimo, Kukuriku koalicija je najavljivala da će rast iznositi barem jedan posto, što bi omogućilo zalet u nastavku mandata lijevo-liberalne koalicije.

Naposljetku, i guverner HNB-a Željko Rohatinski pozvao je novu vladu da smanji tekuće proračunske rashode u 2012. za devet milijardi kuna. "Ako se sad ne učini nešto, stvari će biti još i gore. Ovako barem imamo šansu početi mijenjati lošu praksu koja traje godinama", upozorio je Rohatinski.

Ne treba biti pametan da bi se zaključilo da će 2012. biti najteža još od 1991. Umjesto očekivana oporavka, bit će odlično ne uslijedi li nova kriza i dodatni rast nezaposlenosti, a takav razvoj događaja zasigurno će smanjiti podršku Kukuriku koaliciji. Upravo zbog toga, jer gore ne može, Zoran Milanović će vlastiti kredibilitet dokazati na temelju spremnosti povlačenja nepopularnih, možda i radikalnih poteza. Ako javna uprava radi loše, treba joj smanjiti plaće, baš kao što treba snažno srezati subvencije za neefikasnu poljoprivredu koja se pretežno sastoji od malih i neproduktivnih obiteljskih gospodarstava.

ArhivaArhivaDrugim riječima, treba raditi obrnuto od onoga što je zagovarao HSS.
Test koji Milanović mora položiti zove se državni proračun i uspije li ga smanjiti za barem sedam milijardi kuna (iako bi bilo optimalno da to bude devet milijardi, kako je sugerirao Rohatinski), nova vlada će pokazati da ima viziju. Naravno da će uslijediti pobuna svih koji će biti uskraćeni, možda će biti i štrajkova i demonstracija, ali kompetentna vlast koja vjeruje u ciljeve koje je postavila mora biti spremna oduprijeti se pritiscima.
Odustane li ova vlada već na prvom koraku od radikalnih poteza, Hrvatska će nastaviti tonuti iako Hrvatskoj treba optimizam, a ne neprestano jamranje kako je sve loše, a tako će biti i ubuduće. Izgleda da se radi o tradicionalnu stanju svijesti u Hrvatskoj, uostalom, dovoljno je vidjeti kako je August Šenoa opisivao ovdašnju situaciju i postaje jasno da je riječ o stanju duha. Vrijeme je da se to stanje promijeni bez obzira na proteste.

Fragment iz dnevnika Augusta Šenoe:

Staro ljeto, 31. 12. 1880.

"Svršeni su računi ove godine. Bila je Boga mi crna po nas Hrvate. Dobrote nedoživismo nikakove, zla i premnogo. Kiša i tuča, poplava poharala zemlju... 9. studenoga osinu nas strahoviti potres te uništi u našem liepom Zagrebu mnogo liepih nada. Ne samo ljudi, ne samo Madjari i Austrijanci, i narav se proti nama urotila, sve zlo je navalilo na nas biedne Hrvate. Hoće li bolje biti? Mora jedan put, ta gore nemože biti nego što je sada. Da se ta crna godina i ljuto završi, padala je danas u Zagrebu tuča. Vrieme je toplo, vlažno kao u proljeće, sniegu ni traga. Mi stojimo moralno i materijalno u blatu. Hoće li Bog tome biednome narodu ikada pomoći? - upitah se često za ovih zadnjih dana godine. Čovjek gotovo da sdvoji, toliko se pojavila kod nas kukavica, toliko ništarija i propalica, toliko ima lopovštine, da te groza hvata. Poštenje, dosljednost, karakter dan danas su kod nas gotovo suvišni pojavi."

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.12.11. 14:23

Ako je Šenoa nekada davno tako pisao i opisivao hrvatsku stvarnost,bogami se nismo pomakli ni koraka !Sve što piše,kao da je jučer napisano.Uzevši sve u obzir,zaista se radi o ispravnoj kvalifikaciji tadašnjeg Šenoe; "Mi smo u moralnom i matrerijalnom blatu".SVI !Pored svih potencijala hrvatskih,moralno blato je najveća opasnost.Ne za EU,već za nas same.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 16.12.11. 15:15

Sta uradi prokleti HDZ,sada drugi moraju cistiti njihovo smece.Ta gamad bi za koju godinu totalno ,za nepovrat unistila Hrvatsku,ali bog ju uvijek iznova spasava.Sjetite se samo izbora 2000 godine kada je banda na celu sa Pasalicem izbore izabrala 2.1.2000.Dan nakon Nove Godine,kojih razbojnika,jer vjerovali su da mnogi nece izaci na te izbore ili ce doci mamurni.Tako nesto moze uraditi osoba poremecenog uma.


registracija
24/3/10

bagsy, 16.12.11. 19:26

Blago onima koji misle da se riječ 'recesija' prestaje imati značenje sjedanjem u debelu fotelju,sjetimo se jace,svijet je bio puno lijepši i veseliji od trenutka kada je ona zasjela na premijeršku poziciju,naravno njoj.Ne ponovilo se


registracija
12/12/10

Klarens, 17.12.11. 05:32

Tralalala
...........................
Chitajte povijesne knjige
...................................
Bilo kojde i od kuda
....................................
Vrijeme , rasa , religija
........................................
Sve je to
................................
Nevazhno
.......................................
KONSTANTA
.........................................
Ono bitno
.....................................
Shto je uvijek
......................................
ISTO
............................................
Malo gore
................................
A onda
.....................................
Nevolje , problemi
Ratovi , glad , bolesti
........................................
I onda opet
...........................
Malo gore
................................
Uvijek ista pricha
..................................
Nije samo Shenoa prorok
.......................................
Ima takvih na pretek
.................................
Kao i sebichnih , glupih , pohlepnih
.......................................................
A najvishe
..............................................
NAIVNIH !!!


registracija
19/7/11

bubba, 17.12.11. 19:47

tvrdnja da se nešto promijenilo u gospodarskoj situaciji u zadnjih nekoliko mjeseci besmislena je - nije se ništa promijenilo zadnjih 12 godina, u kojima tih par mjeseci ne znači ništa.

druga stvar je eventualni subjektivni osjećaj milanovića, ako je bio pun optimizma dok pred njim nisu bili konkretni problemi, a sad će biti sav u konkretnim problemima. to je već njegov osobni problem.

a ne znam dokad će novinari vjerovati u te floskule o razvojnim projektima, i maršalov plan i lenjinove petoljetke i "nema odmora dok traje obnova" koristile su poratni entuzijazam, gdje su se mogla animirati odricanja zbog bolje budućnosti. nijedan od tih planova nije uključivao obnovu zbog unutarnjeg pljačkanja.

sasvim sigurno nitko u hrvatskoj nije lud da vjeruje u nekakvu obnovu i odricanja dok u isto vrijeme nitko nije pravomoćno i oštro osuđen za nejgori kriminal, nijedan lažni branitelj i lažni umirovljenik nije skinut s proračuna niti je otpušten ijedan neradnik u državnoj upravi.

tko će u takvim uvjetima zasukati rukave, a da će većina novca i dalje ići u džepove nečasnih spodoba? nitko.


registracija
20/2/08

BeetleBlues, 18.12.11. 23:33

Nedaj Bože da je posljednja. Ali sto ocekivati od polupismenog šipca


registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 20:37

Živi bili pa vidjeli, ali ništa ja ne vjerujem dok ne počnu od sebe, najlakše je uvjek krenuti od naroda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika