16.12.2011. / 17:49

Autor: Hina

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

U prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupni su prihodi proračuna iznosili 98,4 milijarde kuna, što je na razini 91,6 posto plana, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 109,97 milijardi kuna, što je 89,9 posto plana, podaci su koje je na današnjoj sjednici vlade iznijela ministrica financija Martina Dalić.

Martina DalićMartina DalićU prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupni su prihodi proračuna iznosili 98,4 milijarde kuna, što je na razini 91,6 posto plana, dok su rashodi ostvareni u iznosu od 109,97 milijardi kuna, što je 89,9 posto plana, podaci su koje je na današnjoj sjednici vlade iznijela ministrica financija Martina Dalić.

Ona očekuje da će prihodi proračuna do kraja godine biti 150 do 200 milijuna kuna iznad plana, dok bi rashodi bili oko 400 milijuna kuna manji od planiranih.

Po podacima koje je iznijela, u prvih je 15 dana prosinca prikupljeno 4,4 milijarde kuna, što je 1,2 posto više nego u prva dva tjedna prosinca prošle godine.

U prvih 15 dana prosinca isplaćene su plaće, sve mirovine, danas idu rodiljne naknade, idući tjedan dječji doplatci i rashodi će se do kraja godine isplaćivati sukladno mjesečnoj dinamici, kazala je ministrica financija.

Deficit državnog proračuna u prvih je jedanaest mjeseci iznosio 11,5 milijardi kuna, a planiran je za ovu godinu na razini 14,8 milijardi kuna, kazala je Dalić koja, s obzirom na dosadašnja kretanja, očekuje da će deficit proračuna biti na razini prošle godine.

No, očekuje da će deficit konsolidirane opće države, i kad se uključi dug umirovljenicima, isplata osigurane štednje preko DAB-a za Credo banku i izdatci za protestirana državna jamstva, biti manji nego je planirano.

Deficit opće konsolidirane države ove je godine planiran na razini 5,4 posto BDP-a, no Dalić kaže kako bi na kraju godine taj deficit mogao biti "bliže 5 posto, nego 5,4 posto BDP-a".

Podnoseći izvješće o stanju javnih financija, istaknula kako je u protekle dvije i pol godine fiskalna politika dominantno bila pod utjecajem krize, a u tom su kontekstu ciljevi bili očuvanje vjerodostojnosti javnih financija, očuvanje pristupa tržištu kapitala i očuvanje kreditnog rejtinga, a uz primjeren stupanj socijalne pravednosti i stabilnosti.

Podsjetila je i na brojne mjere racionalizacije koje su omogućile da se rashodi proračuna za ovu godinu zadrže na razini iz prošle godine.

Mjere štednje omogućile su i da ovo bude godina bez rebalansa proračuna. Ovo je prva godina u proteklom desetljeću u kojem nije bilo rebalansa. To pokazuje ozbiljnost u javnim financijama, istaknula je Dalić.

Podsjećajući na Zakon o fiskalnoj odgovornosti kazala je kako će udjel rashoda u BDP-u biti jedan postotni bod manji nego u prošloj godini.

Po podacima koje je iznijela, krajem studenog je javni dug iznosio 154 milijarde kuna, što je udio u BDP-u od 44,5 posto.

Dalić je podsjetila da je Zakonom o uređenju prava i obveza brodogradilišta u postupku restrukturiranja predviđeno da dio tih jamstava brodogradnji država preuzme u javni dug.

Aktivna jamstva u brodogradnji iznose 11,8 milijardi kuna, od čega su 9,5 milijardi kuna financijska jamstva za koje se, kaže Dalić, očekuje da će biti prenesena u javni dug. Avansna jamstva iznose 2,3 milijarde kuna i očekuje da će ona biti vraćena Ministarstvu financija.

Ministrica financija iznijela je i podatke o dospjelim nepodmirenim obvezama - krajem studenog te su obveze proračunskih korisnika iznosile 223 milijuna kuna, što je 93,7 milijuna kuna manje nego krajem prošle godine, a oko 210 milijuna kuna manje nego krajem 2010.

Nepodmirene obveze Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pak krajem studenog iznosile su 289 milijuna kuna, što je, kaže Dalić, nešto više nego krajem prošle godine, ali i 400 milijuna kuna manje nego krajem 2009.

Ministar zdravstva Darko Milinović pak rast u odnosu na kraj prošle godine objašnjava činjenicom da je prije nekoliko mjeseci HZZO-u pripojen i dotadašnji zavod za zaštitu na radu iz čega je proizišlo 51 milijun kuna novih obveza.

No, Milinović kaže i kako su obveze HZZO-a kada se kretalo u reformu bile na razini 2,3 milijarde kuna, a u dvije je godine taj dug smanjen za dvije milijarde kuna.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 16.12.11. 22:41

Nekopme božićnice a nekome ubožnice!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika