20.12.2011. / 13:09

Autor: Nacional.hr

Tuđmanova obitelj vlasnik njegovih transkripata?

Predsjednik Tuđman imao je namjeru dokumente iskoristiti za pisanje knjige

Franjo TuđmanFranjo TuđmanNakon desetljeća parničenja s državom, obitelj pokojnog predsjednika Franje Tuđmana koja je tražila da im se preda predsjednička prepiska i elektronički zapisi razgovora s brojnim osobama iz domaćeg i međunarodnog privatnog i političkog života iz razdoblja od 1990. do 1999. godine, najvjerojatnije će postati vlasnikom tih dokumenta, izvještava Večernji list.

Tuđman je imao namjeru dokumente iskoristiti za pisanje knjige. Državni arhiv bi trebao vještačiti cijelu dokumentaciju, odvojiti klasificirane dokumente od neklasificiranih, odnosno one koji nemaju oznaku tajnosti ili državne tajne. Osim dokumenata tu su još pisma i čestitke koje je dobio iz zemlje i inozemstva. Obitelj Tuđman smatra kako je to njegova osobna dokumentacija koja im pripada kao nasljednicima.

Odvjetnik obitelji Tuđman Ante Vukorepa potvrdio je kako se i Vlada Republike Hrvatske već ranije složila da se nakon provedenog vještačenja obitelji vrati dokumentacija koja nema oznaku tajnosti. Obitelj pokojnog predsjednika nema ništa protiv da sadržaji ostanu pohranjeni u Državnom arhivu, no i tad bi se oni bez njihova odobrenja ne bi mogli koristiti. Prema iskazu Ivice Kostovića, predsjednikovoj obitelji 1999. godine dani su samo zapisi nađeni na obiteljskom stolu.

Podsjetimo kako je još 2001. godine Račanova vlada odlučila da se svi Tuđmanovi dokumenti i zapisi nastali od 1990. do 1. studenoga 1999. pohrane u Državnom arhivu. Dodajmo kako je glasnogovornica zagrebačke Palače pravde, sutkinja Maja Bilandžić, izjavila kako vještačenje Tuđmanove dokumentacije još nije naloženo. Obavjestila je novinara Večernjeg lista kako je odlukom suda spis poslan Državnom arhivu koji se treba sudu očitovati može li vještačiti tu dokumentaciju, kojim će se osobama povjeriti vještačenje i koliki će biti troškovi.

Miroslav Tuđman nije htio komentirati slučaj jer kako kaže 'postupak je još u tijeku'.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 20.12.11. 14:02

Zašto ne.
Cijela Hrvatska je bila privatna Tuđmanova prćija, pa onda mogu i ti transkripti.


registracija
5/3/10

starimudrac, 20.12.11. 14:54

ne znam što bi pametno javnost mogla doznati iz tih dokumenata. a sve bedastoče već znamo i osjetili smo.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 20.12.11. 15:58

Pa sad se vidi da su Tudjman i Hrvatska 90 ih jedna te ista privatna stvar a - hrvati stoka sitnog zuba!?


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 20.12.11. 17:15

Kako je ovaj covjek imao dobronamjeran pogled, nevideno nesto, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika