21.12.2011. / 10:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Najhladnije jutro u godini

Kako će ove noći biti oblaka, temperature sutra ujutro ne bi trebale biti tako niske, a situacija slična današnjoj mogla bi se ponoviti u petak ujutro, kada će temperature padati do minus deset

Prve pahulje snijega u Zagrebu su pale u ponedjeljak; Autor:
Anto Magzan/PIXSELLPrve pahulje snijega u Zagrebu su pale u ponedjeljak; Autor: Anto Magzan/PIXSELLDanašnje jutro diljem Hrvatske bilo je najhladnije u ovoj godini, a najniže jutarnje temperature, minus 14 stupnjeva Celzijevih, zabilježene su u Otočcu i Gospiću, doznaje se od dežurnog prognostičara u Hrvatskom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Među najhladnijim gradovima ovoga jutra bili su još Osijek i Daruvar, gdje je bilo 12 stupnjeva ispod nule, potom Delnice s minus 11 i Ogulin s minus deset stupnjeva.

Kako će ove noći biti oblaka, temperature sutra ujutro ne bi trebale biti tako niske, a situacija slična današnjoj mogla bi se ponoviti u petak ujutro, kada će temperature padati do minus deset.

Postoji mogućnost da za Badnjak bude oborina, snijeg bi mogao padati u unutrašnjosti u gorju, a možda poneka pahulja zaleprša uoči Božića i u nizinama, kažu u DHMZ-u.

U unutrašnjosti će danas biti djelomice sunčano, mjestimice s maglom koja se može zadržavati veći dio dana. Poslijepodne se očekuje porast naoblake, a u noći je moguć slab snijeg ili susnježica. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, a prema večeri na sjevernom Jadranu će se naoblačiti. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od -3 do 2, na Jadranu između 6 i 12 stupnjeva Celzijevih.

Najviše snijega još uvijek je na Zavižanu, 44 centimetra, slijedi Begovo Razdolje s 38 centimetara, Delnice s 32 centimetara i Slunj s 25 centimetara, a na Sljemenu 24 centimetara.

Iako se 21. prosinca uobičajeno smatra službenim početkom zime, to godišnje doba će, prema astronomskom računanju, odnosno trenutku zimskog suncostaja, ove godine stići sutra u 6,30 sati.

Naime, početak zime veže se za zimski suncostaj ili solsticij, kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Taj dan je najkraći dan u godini, u smislu da je toga dana u godini najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika