21.12.2011. / 11:57

Autor: Hina

Navaljni izašao iz zatvora:

'Putin je lupež i kradljivac'

Aleksej Navaljni koji je zadnjih mjeseci postao istaknuti predstavnik oporbe, pušten je nakon 15 dana iz zatvora zajedno s još desetak oporbenjaka među kojima su Ilja Jašin, čelnik liberalnog oporbenog pokreta Solidarnosti, rekao je taj pokret u priopćenju

ArhivaArhivaRuski oporbeni vođa Aleksej Navaljni, koji je u srijedu izašao iz zatvora u Moskvi kamo je dospio zbog sudjelovanja u oporbenim prosvjedima, odmah se obrušio na premijera Vladimira Putina nazvavši ga "lupežom i kradljivcem".

Aleksej Navaljni koji je zadnjih mjeseci postao istaknuti predstavnik oporbe, pušten je nakon 15 dana iz zatvora zajedno s još desetak oporbenjaka među kojima su Ilja Jašin, čelnik liberalnog oporbenog pokreta Solidarnosti, rekao je taj pokret u priopćenju.

Uhićeni su u prosvjedima u Moskvi na kojima se 5. prosinca okupilo više tisuća ljudi nezadovoljnih velikim nepravilnostima na parlamentarnim izborima koje je dan ranije osvojila stranka premijera Putina. Osuđeni su zbog toga što "nisu poštovali odluke redarstvenih snaga".

"Dogodila se neobična stvar. Zatvoreni smo u jednoj zemlji, a po izlasku iz zatvora našli smo se u nekoj drugoj", rekao je Navaljni nakon oslobađanja, misleći pritom na prosvjede na kojima je 10. prosinca u Moskvi sudjelovalo više od 50.000 ljudi, što još nije viđeno u Rusiji otkako je 2000. Putin došao na vlast.

"Sada je stranka lupeža i kradljivaca kandidirala za predsjedničke izbore svog najvećeg lupeža i kradljivca", dodao je, smjerajući na Putina, kandidata Jedinstvene Rusije na izborima 4. ožujka, po videosnimci objavljenoj na internetskoj stranici radija Eho Moskve.

Navaljni je kritizirao organiziranje predsjedničkih izbora u sadašnjem obliku, tražeći da na njima može sudjelovati svaki kandidat i da se može registrirati svaka stranka.

Oporba koja traži poništenje parlamentarnih izbora od 4. prosinca na kojima je pobijedila Putinova Jedinstvena Rusija i koje su obilježile nepravilnosti, organizira nove prosvjede 24. prosinca odobrene za 50.000 ljudi.

"Siguran sam da će se prosvjedi nastaviti. Mi ćemo i dalje izlaziti na ulicu sve dok se naši zahtjevi ne ispune", upozorio je Navaljni, poznati bloger i žestoki kritičar korupcije u Rusiji.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
21/12/11

fumukanda, 22.12.11. 23:09

Nista gori niti bolji od nasih vladajucih politicara....bivsih i aktualnih


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika