21.12.2011. / 15:31

Autor: Hina

Josipović priredio božićni prijam u "Lisinskom", Kosor nije došla

U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana predsjednik Ivo Josipović održao je primanje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog za više od tisuću uglednika iz političkog, kulturnog, sportskog i javnog života Hrvatske, podsjetivši na za Hrvatsku najvažnije trenutke iz prošle godine i najavivši svoja očekivanja za iduću godinu.

Ivo Josipović (foto: Jurica Galoić/PIXSELL)Ivo Josipović (foto: Jurica Galoić/PIXSELL)U prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana predsjednik Ivo Josipović održao je primanje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog za više od tisuću uglednika iz političkog, kulturnog, sportskog i javnog života Hrvatske, podsjetivši na za Hrvatsku najvažnije trenutke iz prošle godine i najavivši svoja očekivanja za iduću godinu.

Kao jedan od najvažnijih događaja izdvojio je završetak pregovora za ulazak u EU kao, istaknuo je, rezultat rada nekoliko generacija političara, od vlade premijera Račana do vlade Jadranke Kosor te doprinosa svih građana spremnih na reforme, brojnih stručnjaka i pregovaračkih timova. Rekao je kako je pred Hrvatskom sada važna zadaća uključivanja svih hrvatskih institucija u upravljanje EU, kojoj, istaknuo je, ne dajemo svoj suverenitet, već dio njega ulažemo kako bismo dobili više.

Podsjetio je i na intenziviranu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u prošloj godini. Prvi rezultati se vide, a konačni rezultati su oni koje kažu i podnesu sudovi svojim pravomoćnim presudama, rekao je Josipović, pozvavši okupljene da podupru borbu protiv korupcije kako Hrvatska nikada ne bi bila označena kao visoko korumpirana zemlja.

Napravili smo velike iskorake na planu prava i sloboda naših građana, Hrvatska je i prema ocjenama međunarodnih promatrača učinila nove korake u zaštiti ljudskih prava, nacionalnih manjina i vjerskih sloboda, rekao je Josipović, izrazivši uvjerenje da će se iduće godine nastojati napraviti još više na tom području.

Josipović drži kako se, unatoč mnogim uspješnim tzv. malim ljudima koje je susretao na putovanjima Hrvatskom, ne smije zaboraviti ogroman broj onih koji su ostali bez posla i čija je egzistencija ugrožena. Po njegovim riječima, kada se gleda na Hrvatsku kao ekonomski uspješnu u idućoj godini, mora postojati solidarnost s onima kojima su uskraćeni pravo na rad i mogućnosti za uspjeh.

Za nedavne izbore Josipović je ocijenio da su održani u najboljoj demokratskoj tradiciji, kao što je slučaj i sa započetom tranzicijom vlasti. To ne znači da ne možemo popraviti izborni sustav, što i očekujem od Sabora i nove vlade, osobito kada su u pitanju birački popisi, naglasio je.

S obzirom na tešku godinu i gospodarsku situaciju očekivanja od novoizabrane vlade vrlo su velika, očekuje se preokret, da se otvore nove mogućnosti, investicije i radna mjesta, napomenuo je Josipović. Hrvatska može biti bolja i uspješnija, može biti primjer drugim zemljama, ustvrdio je.

Došavši do ulaska u EU Hrvatska je preuzela i obavezu da bude katalizator pozitivnih promjena u jugoistočnoj Europi, rekao je Josipović, podsjetivši da je već napravila puno u izgradnji novih odnosa u nekad zaraćenom području te ublažavanju posljedica agresije, rata i stradanja.

Josipović drži da je zadaća vlade i cijelog društva da se maknu birokratski okovi kako bi gospodarstvo moglo krenuti, te da građanima treba dati novi optimizam, a kao važan zalog za budućnost izdvojio je znanost, kulturu i obrazovanje.

Okupljenima, među kojima su bili i predsjednik Sabora Luka Bebić, mandatar nove vlade Zoran Milanović, bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, dosadašnji i budući ministri i ministrice, crkveni velikodostojnici te pripadnici nevladinih organizacija, no ne i premijerka Jadranka Kosor, čestitao je božićne i novogodišnje blagdane. Poželio je da im 2012. bude bolja od prošle godine te da u privatnim životima uživaju u "sreći uspjehu i blagostanju".

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
17/4/11

DONDON, 21.12.11. 16:52

Bravo predsjedniče. Ponos si svakom poštenom hrvatskom čovjeku, a to je velika većina hrvatskih građana. Tko nije htio doći na tvoj domjenak, neka je i to njemu/njoj na čast.


registracija
11/1/10

fluid, 21.12.11. 18:10

Gadna je stvar sujete.Njen ego + sujeta =nekultura i primitivizam


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.12.11. 20:09

Ateisti i agnostici priredili božićni sajam, tj. prijam. Što ti je politika?! Jel Jezerinac blagoslovio prisutne?

Kad su svojedobno jedva remorkerom Milanovića dovukli u HNK na prijam kod Pape onda su bili drugi "aršini"!

Jel to Josipović veći "Papa" i od Pape? Ili ova nacija nema pametnijeg posla, prije povećanja PDV-a na 25%, od "spašavanja urednika Šprajca" i "tražeći Kosoricu"?


registracija
14/7/11

Trinity, 22.12.11. 14:56

Održavanje predsjedničkog domjenka povodom Božića i Nove godine stvar je kulture, tradicije i dobrih običaja!
Odazvati se takvom Predsjednikovu pozivu stvar je elementarne pristojnosti i dobrog kućnog odgoja! Dočekivanje crkvenog poglavara bih prepustila vjernicima ( i predsjedniku države ako se radi o državnom posjetu).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika