23.12.2011. / 18:46

Autor: Hina

Nakon neuspješnog lansiranja ruski satelit pao u Sibir

Ruski satelit za vojne i civilne veze Meridian pao je u Sibir zbog kvara na raketi Sojuz koja ga je u petak trebala lansirati u orbitu, izvijestile su ruske agencije i dodale da se radi o petom neuspjehu ove godine.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRuski satelit za vojne i civilne veze Meridian pao je u Sibir zbog kvara na raketi Sojuz koja ga je u petak trebala lansirati u orbitu, izvijestile su ruske agencije i dodale da se radi o petom neuspjehu ove godine.

Prema prvim raspoloživim informacijama, na trećem katu rakete je došlo od kvara, satelit je pao na teritorij Sibira, naveo je taj svemirski izvor Interfaxu.

Agencija Ria Novosti je pozvavši se za jedan vojni izvor, precizirala da je satelit pao u regiji Tiumen, u zapadnom Sibiru, blizu grada Tobolsk. Nema informacija o mogućim žrtvama ni štetama.

Svemirska agencija Roskosmos i ministarstvo obrane nisu željele komentirati.

Rusija je u petak lansirala taj satelit na raketi Sojuz-2.1 A s vojnog kozmodroma Pleseck, 800 km sjeverno od Moskve. Satelit se trebao koristiti u vojne i civilne svrhe, posebice za komunikaciju među brodovima, zrakoplovima i kopnenim infrastrukturama na Arktiku.

Posljednjih godinu dana ruskom svemirskom sektoru se zaredao crni niz.

U studenom je sonda Fobos-Grunt koja je trebala slati podatke s Marsova mjeseca Fobosa "zapela" u Zemljinoj orbiti.

Najteži neuspjeh se zbio 24. kolovoza kada se srušio teretni svemirski brod bez ljudske posade koji je prevozio hranu i gorivo za Međunarodnu svemirsku postaju ISS.

Ukupno tijekom 2011. pet od 33 lansiranje je bilo neuspješno, prema agenciji Interfax. Premijer Vladimir Putin je u travnju smijenio šefa Roskosmosa, a njegov nasljednik treba revidirati funkcioniranje ruske svemirske industrije.

Taj niz neuspjeha se događa dok je Rusija ove godine svečano proslavila 50. obljetnicu slanja prvog čovjeka u svemir, Jurija Gagarina.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.11. 18:59

Gravitacija radi svoje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika