24.12.2011. / 10:35

Autor: Hina , Nacional.hr

Prvi vanjskopolitički potezi nove Vlade

"Što se EU-a tiče imamo sada tri prioritetne stvari - referendum, arbitražni sporazum sa Slovenijom i pitanje monitoringa", izjavila je Pusić

Vesna Pusić (Pixell)Vesna Pusić (Pixell)Europska unija (EU), čijom bi članicom Hrvatska trebala postati u srpnju 2013., nova uloga Hrvatske u regiji nakon završetka pristupnih pregovora i nastavak razvoja partnerstva sa Sjedinjenim državama (SAD) spadaju među prioritete hrvatske vanjske politike, potvrdila je za Hinu u petak navečer nova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Što se EU-a tiče imamo sada tri prioritetne stvari - referendum, arbitražni sporazum sa Slovenijom i pitanje monitoringa", izjavila je Pusić nakon primopredajnog kolegija s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u pratnji svog prethodnika Gordana Jandrakovića.

Prema njezinim riječima, na referendumu se mora početi raditi "već od početka drugog tjedna". Referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji održat će se, kako je to večeras većinom glasova odlučio Hrvatski sabor, 22. siječnja iduće godine.

Nova ministrica, nakon završetka pristupnih pregovora i potpisivanja Ugovora o pristupanju, za Hrvatsku vidi novu ulogu u regiji. Važnim je istaknula pitanje u kojoj smo se mjeri sposobni pozicionirati u širenju eurointegracijskih reformi.

"Važno je da se svi počnemo ponašati prema europskim standardima", kazala je Pusić. Također je izrazila mišljenje da je ispunjavanja maksimalnih, vrlo strogih standarda puno važnije za izgradnju pojedine države, a manje za EU.

U kontekstu regije, Pusić je spomenila SAD koji ovo područje želi vidjeti sigurnim i stabilnim. "Regija je uvijek ključna tema za komunikaciju sa SAD-om. Regiju poznajemo bolje od ikoga", rekla je Pusić, ne propustivši spomenuti i mediteransku dimenziju Hrvatske i njezinu stabilizirajuću ulogu, posebice nakon događanja u južnom dijelu Sredozemlja.

Bivši ministar vanjski poslova i europskih integracija Gordan Jandroković ocijenio je da će regija ostati jedna od prioriteta nove vlade. Od nove vlade očekuje da će raditi na jačanju pozicije Hrvatske unutar NATO-a i EU-a i njezine uloge u širenju integracijskih procesa u susjedstvu. Također je istaknuo nužnost jačanja gospodarske diplomacije i snaženja gospodarskih odnosa

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.12.11. 11:10

Europski standardi znace i ovo --da manjina nesmije vecinu ugrozavat...ako dodje do ugrozavanja vecine onda se prica o Teroriznu manjinaca...ili?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika