24.12.2011. / 19:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Kršćanstvo i dalje dominantna religija u SAD-u

Prikupljeni podaci pokazuju da su oko trećine američkih kršćana katolici dok se dvije trećine izjašnjavaju kao protestanti ili vjernici neke druge nekatoličke kršćanske religije. Sveukupno 82,5 posto Amerikanaca ima neki oblik vjerskog identiteta, utvrdio je Gallup

ArhivaArhivaOvih Božićnih blagdana 78 posto odraslih Amerikanaca osjeća se vjernicima u nekom od oblika kršćanske religije, utvrdio je institut Gallup u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u subotu.

Gallup je na temelju više do 300.000 anketa prikupljenih u razdoblju od siječnja do studenog 2011. utvrdio da je manje od dva posto Ameirkanaca židovske vjere, manje od jedan posto su muslimani i da 15 posto Amerikanca nema vjerski identitet, što znači da su 95 posto svih vjernika u SAD-a kršćani.

Prikupljeni podaci pokazuju da su oko trećine američkih kršćana katolici dok se dvije trećine izjašnjavaju kao protestanti ili vjernici neke druge nekatoličke kršćanske religije. Sveukupno 82,5 posto Amerikanaca ima neki oblik vjerskog identiteta, utvrdio je Gallup.

Gallupove metode mjerenja vjerskog identieta promijnile su se tijekom desetljeća no iz Gallupovog, i istraživanja drugih organizacija, jasno se uočava porast udjela Amerikanaca koji nemaju formalni vjerski identitet. Prije 60 godina je, primjerice, tek jedan posto ispitanih u Gallupovom istraživanju reklo da nemaju vjerski identitet. Tada se 68 posto Amerikanaca izjasnilo vjernicima neke od nekatoličkih kršćanskih crkvi a 24 posto katolicima.

Odvojeno Gallupovo istraživanje ove godine pokazalo je i da 92 posto Amerikanaca kaže da vjeruje u Boga, što sugerira da izostanak vjerskog identita nije po sebi znak potpune nereligioznosti.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika