26.12.2011. / 09:34

Autor: Deutsche Welle

Napredni bloger ili običan nacionalist?

Lice ruske pobune

Alexej Navalni trenutno je najpoznatiji ruski bloger i osoba koja je u stanju pokrenuti mase. Dok neki u njemu već vide novog predsjednika, ima i onih koji ga promatraju s mnogo nepovjerenja.

Alexej Navalni (Wikipedia)Alexej Navalni (Wikipedia)„On je trenutno jedini političar u Rusiji koji ima velikih potencijala", rekla je nedavno jedna američka novinarka, dok je njezin kolega, jedan ruski fotograf izjavio da kad vidi njega ima osjećaj da ponovno vidi Borisa Jelzina u trenutku kada se ovaj popeo na tenk tijekom prosvjeda u Moskvi 1991. godine.

Onaj na kojeg oboje novinara misle je najpoznatiji ruski bloger, Alexej Navalni. Koliko je njegova popularnost velika moglo se ovih dana vidjeti i ispred zgrade zatvora u kojem je proveo 15 dana zbog poziva na prosvjede i sudjelovanja u istim povodom navodnog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora od strane ruske vlade. Naziv njegovog pokreta „Stranka lopova i prevaranata", u međuvremenu je, zahvaljujući internetu, već poznata u cijelom svijetu.

"Ja sam razumni nacionalist!"

Alexej Navalni iza sebe nema nikakvu političku stranku, po zanimanju je pravnik. Studirao je u Moskvi i u SAD-u, na renomiranom sveučilištu Yaleu. Između 2000. i 2007. godine angažirao se u liberalnoj ruskoj stranci „Jabloko", no odavde je izbačen zbog svojih radikalnih nacionalističkih izjava. Navalni sebe samog opisuje kao „razumnog nacionalista" iako redovito sudjeluje na takozvanim „ruskim marševima", organiziranim od strane radikalne ruske desnice. Sudjelovao je i na prosvjedima održanim ove godine u studenom povodom najavljene pomoći i financiranja područja oko Kavkaza od strane vlade u Moskvi. U internetu se osim toga još uvijek mogu vidjeti i filmovi iz njegovih „ranijih dana" u kojima se zalaže za korištenje oružja u borbi protiv ilegalnih migranata.

Danas se Alexej Navalni ograđuje od ovih ranijih nastupa, no i dalje je mišljenja kako „u jednoj državi kao što je to Rusija, u kojoj žive razni narodi, ne bi trebalo od problema vezanih za useljenike raditi neku posebnu tabu temu".

Ruski Assange?

IlustracijaIlustracijaNo, prema mišljenju mnogih, stavove kakve ima Navalni, dijele ne samo najniži slojevi ruskog društva već prije svega i takozvana srednja klasa. Mnogi drže da je njegovo sudjelovanje na „ruskim marševima" ništa drugo nego jedna vrsta ciničnog manevra kako bi za svoje „stvarne namjere" dobio širu podršku.

Ali, koje su doista njegove namjere i kakve političke stavove zaista zastupa, o tome se za sada može samo nagađati. Činjenica je isto tako da Navalni na svojem Internet portalu „RosPil" redovito objavljuje podatke o ruskim poduzećima i njihovim kriminalnim i ilegalnim djelovanjima. Jedan od najpoznatijih slučajeva koji su upravo zahvaljujući njemu doprli do javnosti je priča oko državnog naftnog koncerna „Transneft". Prema Navalnijevim navodima, ovaj je koncern prilikom gradnje naftovoda iz istočnog Sibira do Pacifika, na misteriozan način „progutao" gotovo četiri milijarde eura.

Zbog svega toga mnogi ga u Rusiji uspoređuju i s Julianom Assangeom, osnivačem WikiLeaksa, no ima i onih koji u njemu vide mogućeg predsjedničkog kandidata. Neki stručnjaci ovu prognozu ipak drže malo vjerojatnom, u prvom redu zbog, kako kažu „njegove neprihvatljive nacionalističke retorike". Za sada je u svakom slučaju sigurno samo jedno - Alexej Navalni se na sljedećim predsjedničkim izborima 2012. godine neće konkurirati budući da je krajnji rok za prijave već istekao - u danima kada je on bio u zatvoru.

Autor: Roman Goncharenko / Ž. Telišman

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 26.12.11. 13:22

da,da - trebalo je nac protutezu ihicenju Assangea o kome suti cijela Europa i Amerika.
Savjest cijelog svijeta (Wikiliks) i najveci je zatocenik jos od srednjeg vijeka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika