27.12.2011. / 11:11

Autor: Nacional.hr

Povećanje PDV-a: Vlada bi 25, a HNB 26 posto?

Iz HNB-a jasno poručuju kako se pozitivne javne financije mogu vratiti jedino snažnijom fiskalnom prilagodbom, što znači stezanje državne blagajne na rashodnoj strani za devet milijardi kuna ili smanjenje udjela rashoda opće države za 1,5 posto BDP-a

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiHrvatska vlada najavila je rezove u državnim financijama, ali i dizanje poreznih prihoda u 2012. godini, izvještava Poslovni dnevnik.

U javnosti i medijima već se spominjalo povećanje PDV-a na 25 posto, dok je HNB u svojim proračunima baratao čak s razinom od 26 posto. Veći PDV naštetio bi prije svega turizmu, pa stoga ne iznenađuje što premijer Milanović već razmišlja o smanjenju PDV-a za turizam na 10 posto. No, to bi onda značilo povećanje PDV-a u drugim granama.

Iz HNB-a jasno poručuju kako se pozitivne javne financije mogu vratiti jedino snažnijom fiskalnom prilagodbom, što znači stezanje državne blagajne na rashodovnoj strani za devet milijardi kuna ili smanjenje udjela rashoda opće države za 1,5 posto BDP-a. Preporučuju prebacivanje poreznog tereta s direktnih na indirektne poreze što bi donijelo višestruke koristi, veću troškovnu konkurentnost izvoza i veću atraktivnost Hrvatske za strana ulaganja.

Dizanje PDV-a za jedan postotni bod donijelo bi oko 1,7 milijardi kuna u proračun što znači da bi se od 26 posto PDV-a u državnu blagajnu slilo oko 5,1 milijardi kuna.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.12.11. 14:15

Najvece stednje u bankama,su novac popljackan kroz pretvorbu.Dakle novac hrvatskih gradjana.Svi to znaju i koga briga !? Rohatinski sve to zna no glumi hrvatskog Robin Huda i skrbnika hrvatskih gradjana !Nista od toga.On je samo kotacic u mehanizmu otimacine i nepostene preraspodjele hrvatskih dobara onako kako su to mocnici,iza kulisa hrvatske stvarnosti;zamislili.Cista urota protiv vlastitog naroda.I nije im dosta. Idu dalje jer njihova sreca lezi u svehrvatskom ropstvu nad kojim ce oni biti gospodari!Preuvelicavam ? Mozda ! Preispitajte se sami u zbroju cinjenica!


registracija
24/11/09

friz, 27.12.11. 21:18

fluid,sve potpisujem što si naveo!!!Nadam se da će se na globalnom planu nešto nepredviđeno početi dešavati u skoroj budučnosti i tako pomrsiti račune neokolonijalistima tj.svjetskoj "eliti"!


registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 00:17

Slažem se, dobro su se uhljebili i kako mi se čini vječno ,nikad kraja, pokopat će nas.


registracija
7/3/11

medjimurec, 29.12.11. 08:26

Kovali ste Rohatinskog u zvijezde dosada kao i novu vlast koja kao zna sta joj je cinit ! Jedino sto se dosada moze vidjet je jos gora OTIMACINA u obliku poreza - ma koji genijalni ekonomisti mozes mislit ! Moras stvarno bit jako pametan pa uvest nove i najnovije poreze a evo i novog prijedloga ajmo pdv bar 100% da se ne mijenja stalno , ajde Linicu ti to najbolje znas ....


registracija
2/1/12

istrijan55, 02.01.12. 18:40

POTROSACI umjesto PROIZVODJACA !!! TO je glavni problem svih nasih vlada....... Proizvoditi umjesto Potrositi...... Stedjeti vise umjesto oporezivati vise ????......Tako je uvijek bilo i bitii ce dokle god nas vode ljudi koji nemaju jedan RADNI DAN iskustva u realnoj proizvodnji......Koliko god je novi premijer na izgled posten i pametan - ta osoba nema JEDNOG RADNOG DANA iskustva u REALNOJ proizvodnji.....pametnom dosta !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika