27.12.2011. / 13:39

Autor: Hina

Türk počeo konzultacije o mandataru

Slovenski predsjednik Danilo Türk u utorak je započeo formalne konzultacijama sa strankama u novoizabranom parlamentu o tome koga imenovati mandatarom nove vlade.

Danilo TürkDanilo TürkSlovenski predsjednik Danilo Türk u utorak je započeo formalne konzultacijama sa strankama u novoizabranom parlamentu o tome koga imenovati mandatarom nove vlade.

S Türkom se u njegovu predsjedničkom uredu u Ljubljani najprije sastao Zoran Janković, predsjednik stranke Pozitivna Slovenija koja je na prijevremenim izborima 4. prosinca osvojila relativnu većinu, osvojivši 28 mandata u parlamentu koji ima 90 zastupnika.

"Vjerujem da će predsjednik Türk sam donijeti odluku o tome kome dodijeliti mandat za sastav nove vlade i to nakon što se posavjetuje sa svih sedam parlamentarnih stranaka", rekao je Janković novinarima uoči sastanka s Türkom.

Prema nepisanom pravilu, slovenski predsjednik mandat za sastav vlade dodjeljuje čelniku stranke koja je na izborima osvojila najviše glasova i zastupničkih mandata, nakon čega o mandataru glasuje parlament.

Janković je odmah nakon izbora zato već započeo razgovore o formiranju višestranačke koalicije, ali oni do sada nisu bili uspješni. To se pokazalo i na prošlotjednoj konstitutivnoj sjednici parlamenta, kada je za njegova predsjednika većinom glasova izabran Gregor Virant, predsjednik "centrističke" Građanske liste, dok je Jankovićeva kandidatkinja Maša Kociper u trećem krugu dobila samo glasove Jankovićeve stranke i Socijalnih demokrata (SD) dosadašnjeg premijera Boruta Pahora.

Početni Jankovićev neuspjeh u parlamentu po ocjenama slovenskih analitičara zato otvara mogućnosti za interpretaciju po kojoj bi predsjednik države za mandatara mogao odrediti i nekog drugog političkog čelnika koji bi mu dao uvjerljive dokaze da može formirati vladu sa stabilnom većinom.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi nekadašnji premijer Janez Janša i koja raspolaže sa 26 zastupničkih mjesta, kao druga najjača stranka po rezultatima nedavnih izbora objavila je kako smatra da predsjednik države Danilo Türk najprije treba dati priliku Jankoviću, nakon čega bi došle u obzir i druge mogućnosti ako relativnom pobjedniku nedavnih izbora ne bi uspjelo formirati vladajuću koaliciju.

S druge strane, u Sloveniji su zadnjih dana sve češće političke špekulacije da bi u slučaju parlamentarne blokade prilikom glasovanja o novom mandataru i novoj vladi trebalo razmisliti o formiranju "tehničke vlade" ili "vlade nacionalnog jedinstva" s dvotrećinskom parlamentarnom potporom.

Takvom su rješenju navodno sklone Građanska lista Gregora Viranta, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Slovenska pučka stranka (SLS), a kako javljaju mediji spremne su tu ideju iznijeti i predsjedniku države prilikom konzultacija.

Protiv takvog rješenja izjasnio se u sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju bivši slovenski predsjednik Milan Kučan, rekavši da bi na taj način bili iznevjereni birači i izborni rezultat. "U sadašnjim političkim okolnostima i uz sadašnje ponašanje stranaka doista su moguća svakojaka rješenja", rekao je Kučan, ali je dodao da bi to po njegovoj ocjeni bilo protivno volji birača izraženoj na izborima 4. prosinca, kada su svoje glasove dali strankama za koje ocjenjuju da državu mogu izvući iz krize, pri čemu je najveću potporu dobio upravo Janković. U razgovoru za Slovensku televiziju povodom Dana samostalnosti i jedinstva, u spomen na referendum o osamostaljenju, Kučan je rekao da razmišljanja o tehničkoj vladi nemaju utemeljenja u izbornom rezultatu te da bi protivno volji birača bilo i formiranje koalicije čiji bi cilj bio da se dobije većina bez Jankovića i njegove stranke.

Bivši slovenski predsjednik, koji više nije politički aktivan ali još uvijek uživa velik autoritet u javnosti, tijekom predizborne kampanje otvoreno je podupro Jankovića i njegovu stranku.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika