27.12.2011. / 17:26

Autor: Hina

Francuski ministar zdravstva umiruje javnost

Francuski ministar zdravstva Xavier Bertrand, pošto je u petak preporučio preventivno vađenje silikonskih umetaka iz prsa proizvođača PIP-a čak i ako nema znakova njihova oštećenja, u utorak je pokušao umiriti javnost porukama da nema nijednog razloga za njihovo hitno uklanjanje.

Silikonski umetci (Foto: Wikipedia)Silikonski umetci (Foto: Wikipedia)Francuski ministar zdravstva Xavier Bertrand, pošto je u petak preporučio preventivno vađenje silikonskih umetaka iz prsa proizvođača PIP-a čak i ako nema znakova njihova oštećenja, u utorak je pokušao umiriti javnost porukama da nema nijednog razloga za njihovo hitno uklanjanje.

Gotovo 30.000 žena u Francuskoj u prsima nosi umetke proizvođača "Poly Implant Prothese" (PIP) u kojima je jeftiniji industrijski silikon široke primjene, a koji su neuobičajeno često pucali. PIP je zatvoren, a za njegovim osnivačem raspisana je međunarodna tjeralica.

"Točno je da nije riječ o hitnom pitanju. Preporučujemo uklanjanje umetaka kako bi se izbjeglo njihovo puknuće", rekao je Bertrand za radio RTL.

U svijetu je prodano oko 300 tisuća implantata te tvrtke. Francuska je preporučila njihovo uklanjanje, a neke druge zemlje, proput Britanije ili Brazila, uputile su žene da najprije posjete liječnika radi kontrole.

Francuske vlasti u međuvremenu su priopćile i kako nema dokaza o povećanoj opasnosti od razvoja raka dojke kad je riječ o tom implantatu u odnosu prema drugim proizvođačima.

Francuskom je prošlog tjedna zavladala panika pošto je vlada najavila da bi do kraja tjedna desetke tisuća žena mogla pozvati da iz prsa uklone ugrađene umetke ako se pokažu štetnima jer sadržavaju industrijski gel. Strah su pojačale vijesti da je osam slučajeva raka dojke dijagnosticirano u žena s umetcima proizvođača "Poly Implant Prothese" (PIP).

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika