27.12.2011. / 17:54

Autor: Hina

Ostojić najavio promjene u Zakonu o policiji

Novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da će o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima među kojima je i budući ravnatelj policije javnost izvijestiti 10. siječnja.

Ranko Ostojić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)Ranko Ostojić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)Novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da će o svojim prvim potezima, ali i novim suradnicima među kojima je i budući ravnatelj policije javnost izvijestiti 10. siječnja.

"U MUP-u će biti kadrovskih promjena, ali ne želim da nitko doživi moju sudbinu da na Dnevniku dozna o svojoj smjeni", kazao je Ostojić na svom prvom razgovoru s novinarima u MUP-u.

Pojasnio je da nema potrebe za ishitrenim reakcijama jer policijski sustav funkcionira, a uredbe o unutarnjem ustrojstvu propisuju da se promjene mogu dogoditi mjesec dana od preuzimanja vlasti.

Ipak, Ostojić je najavio da će poništiti natječaj za nove policijske dužnosnike koji je neposredno pred izbore raspisao bivši ministar Tomislav Karamarko.

"Poništit ćemo natječaj u namjeri da se sve napravi u skladu sa zakonom", kazao je Ostojić, dodajući da je novoj vlasti namjera izmijeniti i zakon o policiji čija je radna verzija već gotova te će uskoro biti poslana u proceduru.

Iako je postojeći Zakon o policiji donesen u ožujku ove godine bio jedan od niza tzv. europskih zakona Ostojić ističe da će i sve nove odredbe biti u skladu s europskim standardima te da niti jedna kvalitetna odredba neće biti izmijenjena.

"Novi zakon bit će još bolji, a želja nam je postići čim učinkovitiji rad policijskog sustava", ustvrdio je Ostojić.

Najavio je i da je na zahtjev premijera Zorana Milanovića pripremljen nacrt zakona o javnom okupljanju u kojem više neće biti odredbe o zabrani okupljanja na zagrebačkom Trgu sv. Marka, sjedištu Sabora, Vlade i Ustavnog suda.

Zbog izgradnje učinkovitijeg sustava novo će vodstvo MUP-a posegnuti i za nekim rješenjima iz vremena "koalicijske vlasti" u kojoj je Ostojić bio ravnatelj policije.

Tako će se ponovno razmotriti mogućnosti da dio poslova oko zaštite objekata policija prepusti zaštitarskim tvrtkama kako ti poslovi policiju ne bi blokirali u njihovim ostalim zadaćama, policijska škola pohađat će se nakon završenog redovnog srednjoškolskog programa, a po uzoru na strana iskustva osnovat će se i ured za tzv. hladne slučajeve koji nisu riješeni tijekom dužeg vremena.

Policija će se, osim toga, ubuduće postavljati kao istinski servis državnog odvjetništva s kojim je policija posljednjih godina imala mnoge "greške u komunikaciji".

Na novinarsku primjedbu da će pravi test za novu policijsko-pravosudnu vrhušku biti slučaj Kamensko s obzirom da je novi ministar unutarnjih poslova na tu dužnost došao iz tvrtke EPH koju se spominje u ovoj aferi, a koju je kao odvjetnik zastupao i novi ministar pravosuđa Orsat Miljenić, Ostojić je kazao da je želja nove vlasti prije svega raditi u skladu sa zakonom.

Vezane vijesti

Isprika Bruxellesa Ostojiću

Isprika Bruxellesa Ostojiću

"Idemo dalje. Europska delegacija u RH nam se ispričala i izjavila kako preporuka Bruxellesa da ne žurimo s izborom glavnog ravnatelja nije njihov… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.12.11. 20:26

Ostojicu;protresi MUP-ove zakone i pravilnike u svezi domovinskog rata.Pregledaj dobro tko je i kako sastavljao i potpisivao ratne putove.Tko je sve dobio,a posebno tko nije i zasto,ono sto zasluzuje.Razcisti tko je sve branitelj i tko je u istom statusu sa cistacicama i tajnicama a da je bio na prvoj crti bojisnice.Pregledaj sluzbene dopise u kojima se odbijalo izdati rjesenja ljudima koji su rasporedjivani tijekom rata na duznosti po sluzbenoj duznosti a uz obrazlozenja kako "rat nije predvidjen Zakonom organa unutarnjih poslova pa shodno tome,nije moguce izdati rjesenja o postavljenju.".Pregledaj nadavno dodjeljene cinove podobnicima a zatim one osobe koje su trebale itekako dobiti vise cinove za vrijeme rata,a nisu ni spomenute.Pregledaj koliko je rukovoditelja radilo 5 - 6 godina nakon rata na vrlo odgovornim radnim mjestima a potom ostvarili mirovine kao ranjenici i PTSP-ovci(apsolutni lazni invalidi proizisli iz rata).Istjeraj iz policije staru udbasku skolu vrbovanja pojedinaca za cinkarenje kolega a nakon toga da napreduje u sluzbi zbog poslusnosti takvoga tipa.Daj mogucnost zaista sposobnima a ne podobnima.Bogami imas posla da ne spavas mjesecima.


registracija
28/4/10

Zvonko, 27.12.11. 21:50

I Mesić je ismijavao Tuđmana s brojem generala i s Pantovčakom, pa je na kraju ipak privremenu adresu "pantovčak bb" preimenovao u dvomandatnu a broj generala za njegova mirnodopskog mandata bio veći od Tuđmanova ratnog.

Nije problem što je Mesić {i klonovi} bio na vlasti 2 mandata, puno je gore što postoji narod koji ga je birao!


registracija
11/3/08

pčela, 29.12.11. 21:13

Kaže Ostojić"policijski sustav funkcionira",ma veze on nema,tužno ali istinito.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika