27.12.2011. / 18:00

Autor: Nacional.hr

Križ na Marjanu i Franjo na Rivi

Troškovi postavljanja ostalih spomenika tek će naknadno biti poznati jer će se za njihovu izradu i postavljanje morati raspisati javni natječa

Željko KerumŽeljko KerumSjednica na kojoj je usvojen gradski proračun koji podrazumijeva samo jedan gradski investicijski projekt, ipak je rezultirala zanimljivim odlukama.

Naime, splitski su gradski vijećnici većinom glasova odlučili da se 2012. u Splitu postave tri spomenika: Neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na sredini Rive, 4. gardijskoj brigadi na raskrižu Ulice kralja Zvonimira i Ulice slobode kod Dvornikovih dvora i Mira s likom Ivana Pavla II. kod Biskupove palače.

Uz to treba dodati i da će se na Marjanu postaviti veliki križ. Istina ne onaj o kojem sanja gradonačelnik Kerum, već nešto manji, ali ipak križ. Križ je na prvom marjanskom vidikovcu postojao prije više od stotinu godina, a uklonile su ga austro-ugarske vlasti 1917. godine. Od tog vremena pokušalo se u nekoliko navrata ponovo postaviti simbol kršćanstva. Grad će vraćanje križa na vidikovac potpomoći sa pola milijuna kuna gradskog novca.

Troškovi postavljanja ostalih spomenika tek će naknadno biti poznati jer će se za njihovu izradu i postavljanje morati raspisati javni natječaj. No, vjećnici su uvjereni da će se i za ta tri spomenika pronaći dovoljno novca u proračunu.

Vezane vijesti

Sramna epizoda povijesti

Sramna epizoda povijesti

Prije sedamdeset i jednu godinu, 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska formirana je pod zapovjedništvom Vlade Janjića Cape prva… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 27.12.11. 18:45

U Kerumovoj varosi evala nista nije falilo nego podizanje ovih spomenika...Ali dobro sve bih na neki nacin prihvatio, pa i na Marjanu podizanje kriza, osobito ako je nekada i bio na tom mjestu. No, kud ce Franjo na Rivi?
Pa taj je mrzio Dalmaciju, toliko da joj nikada ni imena, gluho bilo, spominjao nije. Ili mozda da se odliju dvije iste statue pa da se jedna postavi u Vukovaru, a druga u Dioklecianovom gradu, kao simboli nase zablude i naseg sveopceg nazadovanja.


registracija
30/12/10

putusvemir, 27.12.11. 21:06

Split i okolica je to i zaslužila. Kakvi građani takve vođe.
Don Grubišić za njih nije dobar.


registracija
12/12/10

Klarens, 28.12.11. 04:11

A tko ima Jezusheka vu serdcu ????????
...............................................................
Krizh je simbol njegove zhrtve
..............................................................
A najvishe ga istichu oni koje je
..............................................................
Jezush iz hrama istjerao machem


registracija
27/12/06

Skipp, 28.12.11. 08:41

Blago se Splićanima! Ako mogu odvojiti iz gradskog proračuna novce za čak tri skupa spomenika onda valjda vijećnici znaju to što mi ne znamo. tj. da tamo teče med i mlijeko i da nikakvih problema ni u školstvu ni u prometu ni u zdravstu ni u socijalnoj skrbi - da nabrojim samo neka područja - nema! A budući sve to imaju zahvaliti mudrosti i sposobnosti sadašnjeg gradonačelnika koji je ono svojevremeno od ničega (humanitarne pomoći) stvorionešto bio je i red da mu se oduže popravkom rive pred njegovim privatnim dvorima. Predažem da promijene statut grada i da sadašnjem gradonačelniku produže mandat na neodređeno vrijeme...ili barem dok u nekom casinu ne prokocka cijeli Split .....


registracija
25/10/10

cuma, 28.12.11. 09:19

Magare, a da pitaš splićane! Ima referendum u demokracijama, pa da, pa raspiši ga, neka većina odluči,,pa kako bude,,meni ovako sa strane,, sve to nekako ružno djeluje, Split kao najlipši grad na svitu ima odgovornost pred cijelom Hrvatskom,,,svijet je pokazao kako voli Franju Tuđmana,,,predbilježio g je i za Haag,,,ne znam koliko bi bilo pametno slikati se s njim pred svijetom na najljepšoj rivi na svitu,,,,,no ako je to volja građana,,,,,,,,?


registracija
1/3/11

Laudate, 28.12.11. 09:45

@cuma
jel' to onaj svijet što nam je uveo embargo na oružje da nas Srbi lakše porobe; onaj što je gledao razaranje Vukovara i ništa nije učinio.
Pa taj svijet pere savjest tako što nas je sve proglasio istima i za sve spremao optužnice, Miloševića, Tuđmana, Izbetbegovića.

Referendum podržavam, ali prije spomenika ima puno stvari koje je trebalo i trebalo bi riješiti referendumom.


registracija
11/1/10

fluid, 28.12.11. 11:34

Splitu nije potreban kriz ! Dovoljno je sto imaju Keruma.Veci kriz je nemoguce napraviti i imati !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika