29.12.2011. / 13:33

Autor: Hina

'Da sam Hrvat, poslao bi cijelu EU u ...'

Hrvatima je doista potrebna posebna hrabrost da uđu u Europsku uniju koja im je nametnula beskrajno dugačak, pretjeran i ponižavajuć pristupni proces, piše francuski publicist u dnevniku Le Mondeu i poziva EU da dostojanstveno primi zemlju koja je pokazala opraštanje i veličinu duše.

Članak u Le Mondu poprilično je oštarČlanak u Le Mondu poprilično je oštarHrvatima je doista potrebna posebna hrabrost da uđu u Europsku uniju koja im je nametnula beskrajno dugačak, pretjeran i ponižavajuć pristupni proces, piše francuski publicist u dnevniku Le Mondeu i poziva EU da dostojanstveno primi zemlju koja je pokazala opraštanje i veličinu duše.

Autor teksta, sveučilišni profesor filozofije Francois de Bernard, predsjednik GERM-a, skupine za studije i istraživanja globalizacije, članak počinje pitanjem "Kako se to može biti Hrvat", ponavaljajući pitanje kojim je francuski filozof Alain Finkielkraut 1991., dok je Europa oklijevala, hrabro ustao u obranu hrvatske težnje za neovisnošću. Tad je, parafrazirajući francuskog mislioca i pisca iz 18. stoljeća Montesquiuea, Finkielkraut branio pravo na različitost.

Hrvatima je doista potrebna "osobita hrabrost" da zanemare sve ono što bi ih moglo odvratiti od pristupanja Europi 27-orice, piše autor, koji drži da "nijedna zemlja nije bila tako loše primljena u zajednicu kao Hrvatska", iako je zadovoljila sve kriterije i etape procesa koji je bio "beskrajno dugačak, pretjeran i ponižavajuć".

Francuski profesor podsjeća kako se predsjednik njegove zemlje nije udostojio osobno doći potpisati Ugovor o pristupanju u Bruxelles i ocjenjuje da je hrvatski pristupni ugovor bio bačen u zadnji plan summita u Bruxellesu koji se bavio spašavanjem eurozone.

Mlada, moderna i prepuna talenata, od športskih do znanstvenih, Hrvatska je, po mišljenju de Bernarda, dokazala da može učiniti velike napore kako bi prevladala vlastitu krizu ne čekajući pomoć izvana, no rijetki su oni koji su istinski priznali "napore koje je činila puna dva desetljeća da bi postala potpuno legitimna zemlja u Europskoj uniji".

U argumentima za i protiv pristupa Hrvatske čule su se ocjene da nije mudro u vrijeme krize baviti se proširenjem, a posebno je "perfidno" govoriti da je zemlja s manje od pet milijuna stanovnika marginalna kao i njezin BDP, drži autor i pita se što je onda s Maltom i Luksemburgom.

"Da sam ja Hrvat u ovom trenutku, sigurno bih bio bijesan na Europljane i EU (...) zbog tolike nespretnosti, nepristojnosti i nemara: poslao bih ih sve zajedno...", piše autor i zaključuje da su prema Europljanima i EU, koji su se prema njima "tako loše odnosili toliko vremena", Hrvati pokazali "opraštanje i veličinu duše koja im služi na čast".

Europa 27-orice sad treba odbaciti svoje egocentrične opsesije i početi činiti ono što dosad nije: konačno "dostojanstveno i s poštovanjem primiti Hrvatsku i njezine građane koji zaslužuju" sjediti za europskim stolom i sudjelovati u rješavanju europskih pitanja.

Le Monde prenosi i nekoliko komentara čitatelja koji odražavaju različitost mišljenja. Neki ističu da je Hrvatska proizašla iz Jugoslavije, koja je bila "katastrofa, baš kao i njezino ime", no da su i Hrvati djelomice odgovorni za tu katastrofu. Drugi čestitaju Hrvatskoj na tome što je uspjela očuvati svoju golemu povijesnu baštinu pred svim vjetrovima i olujama, a neki se protive proširenju jer drže da će to sve platiti stanovnici EU-a iz svojih džepova.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
16/9/11

Brkoni, 29.12.11. 13:59

Covjek ocito voli Hrvatsku, ali na zalost nije informiran. Prekrasna zemlja s vecinom dobrim ljudima, ali smo imali rak-HDZ.


registracija
24/3/10

bagsy, 29.12.11. 14:30

Neće svijet nestati ako ne prođe referendum u prvom pokušaju


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 29.12.11. 15:07

Čovijek se izrazio upravo kako treba. Iscijedili su nas da bi im se mogli priključiti, a o ponižavanju da i ne govorim. EU je obična Jugoslavija. Drugim riječima mi smo bili u EU oko 45 godina, a sadašnja EU, koliko će izdržati, vidjet će mo.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 29.12.11. 17:27

Pa trebamo prije cekati kako ce EU "isplivati" iz svih tih nagomilanih kriza a pogotovo ovom zadnjom vaznom - eurokrizom !!! Sve izgleda da ce se dijeliti valuta € na jaku s centralnom bankom u Frankfurtu i na one slabije pod nadzorom maticnih banaka pojedinih drzava tako da se nebi morale ponovo stampati nacionalne monete! Slicno kao i jugoslavenski dinar koji je u tranziciji postao - hrvatski dinar!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika