31.12.2011. / 09:38

Autor: Hina

Požar na ruskoj nuklearnoj podmornici pod istragom

Vatrogasci su u petak ugasili veliki požar na ruskoj nuklearnoj podmornici koja se nalazila u doku vojnog brodogradilišta kraj Murmanska dok su neki članovi posade ostali unutra, rekli su dužnosnici, dajući uvjeravanja kako nije bilo istjecanja radijacije te da nuklearni projektili nisu bili u podmornici.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVatrogasci su u petak ugasili veliki požar na ruskoj nuklearnoj podmornici koja se nalazila u doku vojnog brodogradilišta kraj Murmanska dok su neki članovi posade ostali unutra, rekli su dužnosnici, dajući uvjeravanja kako nije bilo istjecanja radijacije te da nuklearni projektili nisu bili u podmornici.

Vojni tužitelji pokrenuli su istragu o tome jesu li prekršeni sigurnosni propisi, a ruski predsjednik Dmitrij Medvedev sazvao je čelne ministre u vladi kako bi ga izvjestili o stanju te zatražio kaznu za sve odgovorne, izvješćuju agencije.

Požar je izbio u četvrtak u arktičkom brodogradilišta kraj Murmanska, na sjeverozapadu Rusije, gdje je podmornica Ekaterinburg bila u suhom doku remontnog brodogradilišta. Požar, čiji se narančasti plamen tijekom noći dizao visoko u zrak, ugašen je petak popodne a vatrogasci i dalje polijevaju plovilo vodom kako bi se ohladilo, izjavio je ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu.

Ruska državna televizija ranije je pokazala da gumom obloženi trup podmornice još uvijek tinja, a vatrogasci se okupljaju oko njega, dok neki stoje na vrhu i gase ga vodom. Većini modernih podmornica vanjska oplata je prekrivena gumom, kako bi bile manje bučne i teže za otkrivanje.

Sedam članova posade podmornice hospitalizirano je nakon udisanja otrovnog ugljičnog monoksida u požaru, rekao je Šojgu.

Neodređeni broj članova posade ostao je unutar podmornice tijekom požara, naveo je glasnogovornik ministarstva obrane pukovnik Igor Konašenkov u priopćenju. On je istaknuo da nikada nije bilo opasnosti od širenja požara unutar podmornice, dodajući kako je posada izvijestila da su uvjeti na plovilu i dalje normalni.

Nije bilo curenja radijacije od požara, objavilo je rusko ministarstvo obrane i ministarstvo vanjskih poslova, dok je norveška Uprava za zaštitu od radijacije izvijestila da preko granice nije izmjerena povećana radioaktivnost.

Ruska vojska je objavila da je požar počeo na drvenim skelama i zatim se proširio na vanjsku oplatu podmornice. Nuklearni reaktor je bio ugašen a sve nuklearne bojeve glave i drugo oružje su iskrcani prije popravka u remontnom brodogradilištu, navodi se u priopćenju.

Otrovni dim iz požara se proširio nad grad Rosljakovo u kojem se nalazi brodogradilište, ali su dužnosnici rekli da nema potrebe za evakuacijom lokalnog stanovništva.

Agencija Interfax citira bivšeg ravnatelja najvećeg brodogradilišta u tom području, koji je rekao da je vatra vjerojatno izbila zbog nepoduzimanja odgovarajućih sigurnosnih mjera opreza, kao što je premazivanje skela s posebnim premazima kako bi bili vatrootporne.

Ekaterinburg je podmornica na nuklearni pogon klase Delta-IV, koje obično nose 16 interkontinentalnih balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama.

Dugačka je 167 metara, a uronjena ima deplasman od 18.200 tona.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika