31.12.2011. / 19:19

Autor: Nacional.hr

V. Pusić: Povući ćemo tužbu za genocid

Najavila je kako će se u svom mandatu usredotočiti na tri prioriteta - EU, jačanje odnosa sa SAD-om i novo pozicioniranje Hrvatske u regiji

Vesna PusićVesna PusićNova ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nije imala previše vremena za navikavanje na novi položaj. Tek što je preuzela dužnosti u ministarstvu, već ju je 'pritisnula' rasprava o raspisivanju referenduma o ulasku u EU.

Iako je zagovarala odgađanje referenduma do veljače, pa čak i ožujka, na kraju je pristala na 22. siječnja. U razgovoru za Jutarnji list pojasnila je kako je jedan od razloga za pomicanje datuma u činjenici da treba napraviti projekcije proračuna za 2013. godinu, a da bi se to moglo treba znati hoće li Hrvatska moći računati s europskim milijunima ili ne.

Osim toga, time se ostavlja i više vremena zemljama članicama za ratifikaciju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU.

Najavila je kako će se u svom mandatu usredotočiti na tri prioriteta - EU, jačanje odnosa sa SAD-om i novo pozicioniranje Hrvatske u regiji.

To bi, pojašnjava ministrica Pusić, značilo da Hrvatska mora preuzeti vodeću ulogu u stabilizaciji regije i njenoj europskoj integraciji, ali i podijeliti svoje iskustvo ulaska u EU s drugim zemljama u regiji.

Vodeća uloga u regiji nužno znači i bolje odnose sa Srbijom. Upitana što će ova Vlada napraviti sa tužbom za genocid protiv Srbije, Vesna Pusić odgovorila je kako tužbe pružaju dvije mogućnosti - ili riješiti probleme koji proizlaze iz rat ili na duži rok održati sukob niskog intenziteta.

Smatra kako to šteti 'društvima koja su već platila visoku cijenu' te je 'neodgovorno i nemoralno prema građanima obiju država' te najavila kako će vjerojatno povući tužbu za genocid protiv Srbije.

Vezane vijesti

'Hrvatska je primjer za regiju'

'Hrvatska je primjer za regiju'

Hrvatska je na putu u Europsku uniju prošla dug i uspješan put reformi i njezin uspjeh može poslužiti kao primjer za druge zemlje regije, rekao je u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 31.12.11. 19:27

Stvar pristojnosti je prije povlačenja tužbe za genocid pitati što misle oni koji su patili. Tko nije trpio od srpske ruke nema pravo u ime žrtve opraštati zločincu.


registracija
24/3/10

bagsy, 31.12.11. 19:51

Imao sam krasan odnos sa bivšom 'svašta bubne',ali je njeno mjesto popunjeno dostojnim kandidatom.
Ne znam otkud crpi uporište za ovakvu izjavu.


registracija
21/9/11

nikip, 31.12.11. 19:53

to moze samo u svoje ime a ne u ime drzave ..TO ISTO NA REFERENDUM


registracija
15/11/06

rimaz, 31.12.11. 20:39

Genocid je, u najširoj definiciji, namjerno uništavanje socijalnog ili nacionalnog identiteta. Pitanje je tko koga gdje i kako. Pusićka je u pravu. Ova tužba neće proći.


registracija
1/4/07

ulomax, 31.12.11. 20:52

ministrice pripremi se da ti ako to napravis san nece biti lak


registracija
12/12/10

Klarens, 31.12.11. 22:34

Znachi ...Cipelica tesna
...................................
Vech je donijela presudu
.....................................
U ime svojih GAZDA
...................................
KPJ se polako pomalja
..................................
Kao santa leda
..................................
Istopit chemo je
....................................
Svojom neiscrpnom
....................................
LJUBAVLJU


registracija
12/12/10

Klarens, 31.12.11. 22:38

Ne bi bilo zgoreg napraviti popis svih
....................................................
Zhuljajuchih problema
.................................................
Onak da se zna
.................................................
Mora netko znati kak to
.................................................
Sitnozubci....oni mali bez
...........................................
Crveno = Crnih afilijacija
.............................................
Mogu na referendumu
.............................................
Rechi PARAZITIMA svih fela
............................................
Aj chavela !!!


registracija
27/12/06

Skipp, 01.01.12. 01:06

Tužba za genocid je politička floskula HDZ-ovske vlade, pravno je besmislena jer genocid je strašna riječ, ali je nešto sasvim drugo od onoga što se događalo na ovim prostorima.
Definicija genocida iz čl. 156 hrvatskog KZ-a: "Tko s ciljem da potpuno ili djelomice uništi neku nacionalnu, etničku, rasnu ili vjersku skupinu zapovijedi da se članovi skupine ubijaju ili da im se nanose teške tjelesne ozljede ili da im se teško narušava tjelesno ili duševno zdravlje, ili da se pučanstvo prisilno raseljava, ili da se skupina stavi u takve životne uvjete koji bi doveli do njezina potpuna ili djelomična istrebljenja, ili da se primijene mjere kojima se sprječava rađanje između pripadnika skupine, ili da se vrši prisilno preseljavanje djece u drugu skupinu, ili tko s istim ciljem počini neko od navedenih djela...." naglasak je na cilju "potpuno uništiti". Ubojstvo pojedinada, pa ni masovno, ne potpada pod genocid. Što prije to shvatimo to bolje.


registracija
2/1/11

prohujalo, 01.01.12. 03:12

jedno je nesto zeljeti, a drugo su pravne mogucnosti....
bez obzira koja je cijena drago mi je da postoji netko razuman( bez obzira sto dobra vecina govori putem osjecaja).......mislim da ce ovo manje da boli.....


registracija
27/11/11

Culex, 01.01.12. 06:11

Gosp.predsjednik Josipović kaže kako će se u tijeku pregovora sa Srbijom odbacuti optužnica za genocid i ostalo!No ako je optužnica zbir pravno utvrđenih
procesno relevanmtnih činjenica,..nije mi jasno kako se pregovorima te činjece mogu proglasiti ništetne?


registracija
5/1/07

james, 01.01.12. 08:59

Da je Krivousti proglasio ratno sanje (nije, jer onda nje gova 5kolona nebi mogla legalno krasti), možda bi mogli tražiti ratnu odštetu.
Od optužbe za genocid, ubijeni i njihove obitelji sigurno nemaju ništa. Mislim da im i u duši nije lakše.


registracija
30/12/08

csiki, 01.01.12. 11:31

Jedna logicna odluka jer za rat potrebno je minimum dva ucesnika a tko je poceo rat tesko da se definise a kako je zavrsen svi znaju ; beda, siromastvo, izbeglice, tajkuni, nacionalizam, fasizam a posledice osetit ce te dugih dugih godina. Neka ostavimo Bogu da sudi nad zlocincima a narodi Balkana nek zive u dobrim komsijskim odnosima


registracija
5/3/10

starimudrac, 01.01.12. 11:34

ljudi, sretna vam nova godina! svima, i lijevima i desnima, i onima koji ne znaju di su ! puno zdravlja i strpljenja!


registracija
15/8/09

vergilia, 01.01.12. 11:44

Genocida je bilo, ali podnositi tužbu protiv cijelog jednog naroda (države Srbije) je floskula koja može utješiti samo slijepce - iza genocida mora stajati osoba (li osobe) s imenom i prezimenom. Sve ostalo su bajke koje služe za manipulaciju domljubnim osjećajima i osobnim tragedijama za zadovoljenje dnevnopolitičkih ciljeva.


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.01.12. 11:56

Vesna Pusić ne želi dobro niti hrvatskom a niti srpskom narodu. Bacanje pod tepih i krivotvorenje činjenica za kojim idu ovakve relativizacije kroz povlačenje tužbe su sjeme zla za buduće sukobe.

Ne može se doći iz Srbije sa stotinama tisuća vojnika i silom ratne opreme, instrumentalizirati Srbe u napadnutim republikama te pustošiti, paliti, razarati, ubijati, silovati, klati godinama i onda sve to zaboraviti kroz neke sporazume o povratku kulturnog blaga.

Napadnuti narodi moraju dobiti svoju satisfakciju kroz presudu koja će evidentirati kontekst, agresora i kaznu. U suprotnom će sutra to biti povod za nove sukobe i osvetu.

Mi smo ginuli na svom pragu a oni na našem. Pusićkin je problem što su njoj svi ti pragovi jugoslavenski, pa nema naših i njihovih i agresiju shvaća kao građanski rat.

Pusićka i Josipović nisu dobili podršku naroda da odlučuju o povlačenju tužbe jer nisu u svojim predizbornim kampanjama davali takve poruke.

Kretena i idiota koji idolopoklonski prate život i rad ovih dvaju političara će uvijek biti i koji će im davati podršku.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 13:47

@vergilia
u pravu si iza genocida stoje konkretne osobe: Milošević i srpski državni i vojni vrh tog vremena sa velikosrpskom politikom koju su provodili


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 13:53

Čovjek u prometu ošteti tuđi auto i mora nadoknadit štetu, a ovdje Srbija šalje vojsku, rezerviste, oružje i razara Hrvatsku i...... nikom ništa. Ni isprike ni odštete, svi su krvi, svi su isti. Barem bi tako neki htjeli.


registracija
30/12/08

csiki, 01.01.12. 14:10

Zvonko ispred Vasim ocima samo sta je ucinila samo jedna strana a ocito po Vasemu druga strana imala pravo na ono sto su ucinili. Nema priviligovani u normalnom i u moralnom svetu. A svi ostali koji misle drugacije su nemoralni nacionalisti a mozda i fasisti kojima potrebna lecenje


registracija
1/1/12

euromillions, 01.01.12. 15:40

We were playing at the cheapest operator, the price of a Variant (the ticket) is € 2.35. Those on other sites that sell tickets EuroMillions have prices starting at 4.5 euros up to 7.2$, which is very expensive, considering that the oficial price is 2 euro) , sign up, buy tickets and GOOD LUCK!http://euromillionslive.weebly.com/ or http://euromillionsonline.blogspot.com


registracija
30/12/08

csiki, 01.01.12. 19:14

Laudate kada Vam neko ucini stetu na automoboilu ne daje pravo da Vi ucinite namerno stetu na vozilu jer to je vec osveta a to se u normalnim drzavama kaznjava se vise nego u prvom slucaju


registracija
1/3/11

Laudate, 01.01.12. 21:07

@csiki,
aha........ Japanci su amerima bombardirali Pearl Harbour a ovi bacili dvije atomske bombe na Japan. Takvih primjera je puno.

Sudionik sam tih događaja i ne sjećam se da su naši ratovali u Srbiji, ali su iz Srbije dolazili razarati i ubijati po Hrvatskoj.


registracija
20/8/10

McCoy, 01.01.12. 22:02

Tresla se gora, rodio se mis...

@Laudate
A Hrvatska je ratovala u BIH iako je to, i zvanicno, bila u to vreme druga drzava.
Ali da ne pocinjemo isprazne rasprave tipa ko je prvi poceo, to nikuda nije dovelo.


registracija
26/10/11

eezy, 02.01.12. 06:08

Koliko ja znam Bosna je tužila Srbiju za genocid, Hrvatsku nije. Zašto McCoy?
I bitno je tko je pobjegao sa pregovaračkog stola i započeo rat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika