02.01.2012. / 14:26

Autor: Hina

2012. ICTY izriče presude suđenjima Šešelju, Prliću i drugima

Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavit će sljedećeg tjedna s ovogodišnjim radom na nekoliko suđenja uključujući onome bivšem predsjedniku Republike Srspke Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, a tijekom ove godine trebao bi izreći šest prvostupanjskih presuda među kojima su i presude u predmetima "Šešelj", "Stanišić i Simatović" i "Prlić i drugi".

Vojislav ŠešeljVojislav ŠešeljMeđunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) nastavit će sljedećeg tjedna s ovogodišnjim radom na nekoliko suđenja uključujući onome bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću optuženom za genocid u BiH, a tijekom ove godine trebao bi izreći šest prvostupanjskih presuda među kojima su i presude u predmetima "Šešelj", "Stanišić i Simatović" i "Prlić i drugi".

U predmetu "Gotovina i Markač" sud bi se uskoro trebao izjasniti o zahtjevima obrane dvojice hrvatskih generala za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka te sazvati žalbenu raspravu koja je okvirno planirana za ožujak ove godine. Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske. Haaški bi sud, kako se očekuje, pravomoćnu presudu u tom predmetu trebao izreći u kolovozu 2013. godine.

Za lipanj ove godine planirano je izricanje prvostupanjske presude u jednom od najkompleksnijih predmeta koji su se vodili pred Haaškim sudom - suđenju šestorici čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata optuženih za progon muslimanskog stanovništva tijekom hrvatsko-muslimanskog rata u BiH. Haaško tužiteljstvo za bivšeg premijera samoproglašene HR Herceg-Bosne Jadranka Prlića, ministra obrane Brunu Stojića i zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generala Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka, zapovjednika vojne policije HVO-a Valentina Ćorića te načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića zatražilo je kazne zatvora u rasponu od 25 do 40 godina zatvora.

Predmet "Prlić i drugi", zbog svoje kompleksnosti ujedno je i jedan od tri moguća žalbena predmeta za koje sud ne vjeruje da može dovršiti do kraja 2014. godine kada bi trebao zatvoriti vrata. Uz taj predmet, sud očekuje i da će predmeti "Šešelj" i "Tolimir" također probiti predviđeni rok od 31. prosinca 2014. za završetak rada Haaškoga suda.

Završne riječi na suđenju vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata zakazane su za 5. ožujka a presudu za Šešeljev doprinos zločinima prije svega govorima mržnje i poticanjem na zločine protiv hrvatskog i muslimanskog stanovništva u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH sud bi trebao izreći na jesen ove godine.

Osim presude Šešelju u rujnu bi se trebala izreći i presuda dvojici nekadašnjih visokih dužnosnika službe državne sigurnosti Srbije (SDB) Jovici Stanišići i Frenku Simatoviću čije su paravojne formacije po Hrvatskoj i BiH počinile niz ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Na tom suđenju u tijeku je izvođenje dokaza obrane.

Ova godina trebala bi donijeti tek jednu žalbenu presudu u predmetu "Milan i Sredoje Lukić" za zločine u BiH, a koncem godine trebalo bi započeti suđenje jednom od posljednjih haaških bjegunaca generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, - najranije u studenome ove godine. Početak suđenja bivšem čelniku pobunjenih hrvatskih Srba Goranu Hadžiću za zločine u Hrvatskoj za sada je planiran za siječanj 2013. godine.

Haaški bi sud trebao izreći prvostupanjsku presudu u predmetu Karadžić najranije u srpnju 2014. godine, a što se Mladića tiče sud ne želi u ovom trenutku ni procjenjivati kada bi se presuda u tom predmetu mogla izreći.

Uz tri moguća žalbena predmeta koji neće biti gotovi do konca 2014. godine Haaški sud procjenjuje i da se žalbe u predmetima Karadžić, Mladić i Hadžić neće čak ni podnijeti do 1. srpnja 2013. godine kada počinje djelovati tzv. rezidualni mehanizam, uspostavljen za završetak neobavljenog posla u Haagu, te će se one i rješavati u okviru tog mehanizma.

Do sada Haaški je sud zaključio postupke protiv 126 od 161 osobe a vodi postupke protiv 35 osoba. U ovom su trenutku dva postupka u predraspravnoj fazi a pet u fazi prvostupanjskog suđenja protiv ukupno 16 osoba, dok je šest predmeta u žalbenoj fazi koji obuhvaćaju 17 nepravomoćno osuđenih osoba.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 02.01.12. 14:33

Svima doživotne. A ercegovcima duplo.


registracija
9/6/11

navigare, 02.01.12. 15:25

Vlaisavljević - jesi li ti iz Brusnika ili Šeovice?


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 02.01.12. 15:46

navigare, 02.01.12. 15:25

Vlaisavljević - jesi li ti iz Brusnika ili Šeovice?

___________________________________
Iz Stoca,kumašin mi Šušak,Bobanče,,Tuta,Štela......banda ercegovačka.Ista ona koja proda našu Posavinu.....likvidira Blaža Kraljevića.....razumijo?


registracija
2/1/11

prohujalo, 06.01.12. 09:29

iskreno receno jedina osoba kojoj se nazovimo divim je isti ovaj Seselj.....doktor nauka jos za vrijeme Tita, sjetimo se njegove reakcije kad mu je Tito cestitao kao doktoru.......od tada pa do danas isti nije promijenio svoj stav....
jedini se sam dobrovoljno prijavio u Hag......
zao mi je sto mi Hrvati nemamo takvoga, sjetimo se nasih heroja(skrivanja i bjezanja, mijenjanja iskaza.....da se covjeku smuci(ali nisu samo nasi takvi,istih velikih heroja ima i na njihovoj strani koji se izivljavaju samo dok imaju moc, a poslije glume nevine zrtve......)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika