Objavljeno u Nacionalu br. 842, 2012-01-03

Autor: Ilko Čulić

Novi glazbenici za 2012.

Plesat ćemo kako oni sviraju

Internetski kanali za samopromociju bili su im YouTube i glazbeni blogovi, a najzapaženiji su došli do rasprodanih koncerata i prije izlaska debi albuma

Lana Del Rey ima retro imidž iz hollywoodskih
50-ih, a sebe zove 'gangsta Nancy Sinatra'Lana Del Rey ima retro imidž iz hollywoodskih 50-ih, a sebe zove 'gangsta Nancy Sinatra'Prije dvadesetak godina MTV je svojim franšizama obuhvatio skoro cijeli svijet i maksimalno ubrzao postupak lansiranja novih glazbenih zvijezda. Odabrani sretnici poput Nirvane mogli su se nadati da će samo nekoliko dana nakon premijere spota njihovu pjesmu pjevušiti egzaltirani tinejdžeri od Švedske do Novog Zelanda. U suradnji s diskografskim korporacijama koje su ga opskrbljivale najnovijim video materijalima MTV je monopolizirao globalnu promociju perspektivnih newcomera i postao noćna mora u snovima svakog debitanta predugo ostavljenog na čekanju.

Gubitnici iz devedesetih danas mogu najviše žaliti zbog toga što su se prerano rodili pa u svojoj najkreativnijoj fazi nisu imali internetske kanale za samopromociju. MTV je još uvijek moćan i silno utjecajan, ali više ne može samostalno odlučivati tko će postati planetarna zvijezda. Dojučerašnji anonimusi koji će osvajati svijet u 2012. godini najprije su se oglasili kroz YouTube, Soundcloud i mrežu muzičkih blogova, a najzapaženiji među njima došli su do rasprodanih koncerata čak i prije izlaska debitantskih albuma. Ovo je izbor deset novih izvođača koji će već na ljeto špartati pozornicama najvećih open air festivala.


1.Lana Del Rey

Od rujna do prosinca na internetu su osvanule četiri pjesme pop kantautorice Lane Del Ray i svaka se preko noći prometnula u ultimativni hit. Nastupni singl "Video Games" probio se do vrha njemačkog charta, a ulaznice za londonsku koncertnu premijeru planule su u manje od pola sata. Elizabeth Grant (25) je kći američkog milijunaša Roba Granta, marketinškog stručnjaka koji se obogatio prodajom internetskih domena. Nakon nespretnog pokušaja samostalnog ulaska na scenu 2008. pod imenom Lizzy Grant, svaki sljedeći korak u njenoj karijeri pomno su isplanirali tatini suradnici. Oni su odabrali i zvučnije ime Lana Del Rey, kombinirajući uspomene na filmsku divu Lanu Turner i automobil Ford Del Rey. Njen retro image je posuđen iz hollywoodskih klasika, glasom podsjeća na Nancy Sinatru, dok u pjesmama vješto povezuje naoko nespojive, ali uvijek američke utjecaje u rasponu od Britney Spears do Brucea Springsteena. U početnu promociju bili su umiješani web magazin Pitchfork i indie blog Stereogum, ali nagli uspon Lane Del Rey je prije svega rezultat uspješne suradnje tatine tvrtke i Universalove podružnice Interscope koja će 30. siječnja objaviti njezin debitantski album "Born To Die".

2.Emeli Sande

Škotska R&B pjevačica i kantautorica Adele Emeli Sande (24) najprije se odrekla prvog dijela svog imena jer zasad na Otoku nema mjesta za još jednu Adele. Pisala je pjesme za Leonu Lewis i Susan Boyle , gostovala kod UK rappera Chipmunka i Wileya i ispunila želju svojih roditelja da za svaki slučaj završi studij medicine prije početka pjevačke karijere. Prvim samostalnim singlom "Heaven" ljetos je dobacila do drugog mjesta britanske top-liste, a zatim se popela na vrh kao gošća u hitu Professora Greena "Read All About It". U 2012. Emeli Sande ulazi s nagradom BRIT za najboljeg novog izvođača. Njen nastupni album "Our Version Of Events" pojavit će 13. veljače s etiketom EMI.

3.Yasmin Shahmir

Orijentalna ljepotica iz manhcesterske iransko-engleske obitelji Yasmin Shahmir (23) počela je karijeru kao hip hop DJ, a propjevala je kao prateći vokal na preklanjskom hit singlu rappera Examplea. Zatim je potpisala ugovor s dance labelom Ministry Of Sound i zablistala na britanskim "bass music" pozornicama sa samostalnim singlovima "On My Own" i "Finish Line". Na snimanju aktualnog singla "Light Up The World" pojačali su je rapperica Ms Dynamite i drum 'n' bass veteran Shy FX, efektan videospot snimljen je na Kubi, a pjesma je procurila na internet i postala klupski hit skoro četiri mjeseca prije službene promocije zakazane za 15. siječnja

4.Alabama Shakes

U travnju 2011. agent Scott Riddle, koji je dotad radio za Kings Of Leon, sasvim slučajno je naletio na southern-soulrock kvartet The Shakes iz gradića Athens u Alabami. Provincijski band predvođen pjevačicom i ritam-gitaristicom Brittany Howard (22) nije imao ni web stranicu ni demo-materijal za upload pa je Scott dogovorio session u Nashvilleu i snimku pjesme "You're Not Alone" proslijedio na adresu utjecajnog kalifornijskog retro-rock bloga Aquarium Drunkard. Kad je u prosincu objavljen EP "Alabama Shakes" oduševljenje se momentalno prelilo u Europu, a najjače su zagrizli Britanci jer ovaj začudan relikt zvuka 60-ih nema baš ništa zajedničko s njihovom neosoul konfekcijom.

5.Azealia Banks

Rapperica i pjevačica, a u ranoj mladosti i off-Broadway glumica Azealia Banks (20) krenula je iz Harlema i preko Montreala stigla do Londona s reputacijom vanjske suradnice razvikanog studijskog tandema Diplo & Switch u dancehall projektu Major Lazer. No velika prašina oko nje podigla se tek u rujnu kad je objavila free download s vlastitom pjesmom "212" koju su odmah počeli forsirati BBC Radio 1 i Pitchfork. Izlazak podjednako hvaljenog singla "Liquorice" poklopio se s proglašenjem Azealie za "najcool osobu godine" u NME-u i najavom kako će njen debitantski album producirati Paul Epworth, proslavljen s Adele i Florence & The Machine.

6.New Navy

Australci obično odlaze u prekomorske zemlje tek kad više nemaju što osvojiti na domaćem terenu, ali nepisano pravilo kojeg su se držaEmpire Of The Sun i Gotye možda neće vrijediti za indie-rock kvartet New Navy iz Sydneya. Njegova svjetska premijera s pjesmom "Zimbabwe" na posljednjoj kompilaciji prestižnog francuskog indie-electro labela Kitsune donijela je fenomenalan australski odgovor na Vampire Weekend. Nakon otkrića još triju podjednako impresivnih pjesama na nastupnom EP-ju "Uluwatu" preostaje samo čekati da ekipa okupljena oko pjevača i basista Bena McInerneya zaokruži debi album i direktno izazove Vampire Weekend.

7.Niki and The Dove

Ponekad je vrlo teško razlikovati nove švedske atrakcije od britanskih i tu je prednost sjajno iskoristio electropop duo Niki and The Dove, utemeljen početkom 2010. u Stockholmu. Poslije zapažene prezentacije na zajedničkoj NME Radar turneji nadolazećih indie bandova Malin Dahlström i Gustaf Karlöf ušli su u euro katalog Universala, dok je američku distribiciju prvog EP-ja "The Drummer" preuzeo alterrokerski SubPop. U dostupnim snimkama na Soundcloudu nećete naći ništa što bi podsjećalo na karakterističan zvuk SubPopa, ali zato se Niki and The Dove odmah uklapaju u društvo poznatijih sunarodnjaka The Knife.

8.Friends

Nakon LCD Soundsystema, TV On The Radio, Santigold i MGMT svi nekako očekuju da iz Brooklyna dolaze samo velika i najveća glazbena čudesa, ali nemojte baš to tražiti od kvarteta Friends koji su osnovale školske frendice škole Samantha Urbani i Leslie Hann na preklanjskom Samanthinu rođendanu. Njihov je prvi izbor za singl "Friend Crash" bio pomalo starinski tropical-pop na tragu nekih ranih radova Tom Tom Cluba. Međutim, drugi singl "I'm His Girl" pokazao je da Friends još bolje plivaju u indie-disco-funk vodama pa im je rejting na blogovima naglo skočio i prije početka snimanja debitantskog albuma.

9.Islet

Za njih se teško može reći da su u trendu, štoviše, Islet su svoju originalnu mješavinu post-rocka, krauta, psihodeličnog noisea i tribalnih ritmova namjerno zadržali izvan internetskih kanala promocije i fokusirali se na live nastupe. Kvartet nastao u Cardiffu udruživanjem najjačih kreativaca iz nekoliko manjih velških bandova umjesto digitalnih formata odabrao je vinil. Ploče otisnute 2010. "Celebrate This Place" i "Wimmy" lani su izdane i na CD-u u Japanu, a britanski obožavatelji izradili su fan page kojim je Islet ipak uvučen u internetsku epohu. Prvi album "Illuminated People" objavit će 23. siječnja na vlastitom labelu Sharpe.

10.Kreayshawn

U posljednja dva-tri mjeseca gotovo se ništa nije čulo o Kreayshawn pa su je mnogi već otpisali kao slučajnog one-hit-wondera. Međutim, Natassia Zolot (22) je ljetnim YouTube hitom "Gucci Gucci" privukla čak 20 milijuna gledatelja pa je Columbia Records bez mnogo premišljanja uložila milijun dolara u njezin debitantski album "Life With Loopy". Rapperica i video-redateljica iz Oaklanda možda nema dovoljno jake rime da postane ženski Eminem, ali njeno oružje su efektni spotovi koji su joj širom otvorili vrata West Coast hiphop scene. Angažirali su je i Red Hot Chili Peppers, ali na kraju nisu bili zadovoljni njezinom verzijom spota za "The Adventures Of Rain Dance Maggie".

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika