02.01.2012. / 20:23

Autor: Nacional.hr

Šonje upozorava

Veći PDV je promašaj

Šonje poručuje novoj vladi da ako nema pravih, bolnih, rezova, onda predloženi zahvati u porezni sustav otkrivaju 'novo populističko iživljavanje nad najproduktivnijim dijelom populacije"

Najava nove Vlade da će PDV povećati sa 23 na 25 posto naišla je na negativne reakcije u javnosti. Osim što građani negoduju jer veći PDV automatski znači i više cijene te lošiji standard, stručnjaci upozoravaju kako bi veći porez trebao biti posljednji potez 'očajnika'.

Ekonomski analitičar Velimir Šonje dizanje PDV-a smatra promašajem. U svom blogu objavljenom na stranicama mjesečnika Banke Šonje ističe kako bi povećanje PDV-a Vlada trebala ostaviti za kraj, a svoju pažnju usredotočiti na bolju kontrolu rashoda i strukturne reforme.

Velimir ŠonjeVelimir ŠonjeUpozorava kako povećanje PDV-a bitno komplicira i poskupljuje poreznu administraciju, a ide na ruku izjbegavanju plaćanja poreza. Također, nepotrebnim smatra nove poreze poput onih na dividendu ili imovinu.

Šonje poručuje novoj vladi da ako nema pravih, bolnih, rezova, onda predloženi zahvati u porezni sustav otkrivaju 'novo populističko iživljavanje nad najproduktivnijim dijelom populacije".

"Prema tome, ako (značajno) ne smanjujete doprinose (a sada nije vrijeme za njihovo smanjivanje), onda za sada ne dirajte u preostali dio poreznoga sustava - dobrom kontrolom rashoda i vjerodostojnim planom strukturnih reformi uvjerite rejting agencije da Hrvatska zaslužuje BBB-, a podizanje PDV-a čuvajte onako kao što se čuva zlatni metak - za kraj, kada je sva druga municija potrošena", zaključuje Šonje.

Vezane vijesti

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Poduzetnici plaćaju PDV ako zarade više od 230 tisuća kuna

Slijedom učestalih upita s terena članica Zajednice obiteljskog smještaja i turizama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori vezanih uz povećanje cenzusa… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 02.01.12. 22:29

Ni 45% PDVa ne bi bio dovoljan. Zemlja s 4 milijuna stanovnika ima:

-predsjednika s 20 savjetnika plus ured bivšeg predsjednika.
-premijera s 20 ministara plus 20 ministarskih savjetnika -
160+ ambasadora i mali milijun konzula
-sabor sa 150+ zastupnika
-župane i županijsku skupštinu, plus gradonačelnika i gradsku skupštinu.
-ustavni sud, vrhovni sud milijun bezveznih javnih bilježnika i odvjetnika koji zarađuju bolje no liječnici i sveučilišni profesori.

sve te seljacine izabrane su na pozicije po političkom ključu jer ih 90% nije bilo sposobno dobiti normalan posao, na normalan način.

na svakom nivou te budale siluju gradane i poduzetnike s svojim bezveznim papirologijama i bezveznim idejama

cvjetaju samo političari, kriminalci, kurve, javni bilježnici i odvjetnici


registracija
11/1/10

fluid, 02.01.12. 23:30

Ukoliko ovakve stvari budu prolazile,jedino ostaje pod hitno opci gradjanski neposluh do radikalnih smanjenja jos glupljih pozicija na kojekakvim apsolutno neopravdanim mjestima ! Ne nepotrebnim vec apsolutno neopravdanim !Ne cekati redovne izbore vec onemoguciti vlast da funkcionira do otreznjznja ! Oni su svi pijani i iegubljeni u prostoru i vremenu ! Narod ih uopce ne zanima !Nitko ne proziva Todorica,rak ranu hrvatskog unistenja niti se itko usudi stati mu na put !Zato on unisti cijelo hrvatsko selo i poljoprivredu ! A nakon njega ostali uvoznici i neplatise !Tko koga u ovoj drzavi j... i do kada vise ???


registracija
16/8/06

tectonic, 03.01.12. 01:23

Šonje je običan neoliberal, slično kao i dama iz Adriatic instituta, Nataša Srdoč


registracija
29/11/11

pkoeljo, 03.01.12. 08:01

@ankicascreiber
a zamisli koliko če se toga još nakotiti za potrebe europske administracije kada uđemo u europu.
Danas odvjetnik ne mora biti baš pametan.......jer čim više traljavo odrađenih ročišta to više para za njega i državu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 03.01.12. 09:59

pkoeljo već se nakotilo, imas 150+ državnh agencija koje su otovorene zbog pregovora s EU. nitko nema pojma što one rade, ali novce uzimaju, i povečavaju PDV.

PDV, javni bilježnici, i odvjetnici, političari i kriminalci su glavni HR proizvod. Samo na žalost ne mogu se izovoziti.


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.01.12. 19:38

Možda bi PDV od 30% bio pun pogodak?
Majmunska posla. Ne znaju kako da zatvore proračun i jedina varijabla su im POREZI i rezanje nepotrebnih troškova. A što ako to neće biti dovoljno? Onda opet dizanje PDV-a druge godine? Normalna firma reže vanjske troškove i povećava prodaju te smanjuje zaposlene. Država ne može streljati nepotrebne ljude, a treba povećati izvoz iznad uvoza. Međutim i to nije dovoljno. Sad je zbilja za za brinuti se. Pročitajte zašto: sites.google.com/site/financijskisustav/balansirani-drzavni-proracun


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika