03.01.2012. / 15:43

Autor: Hina

Iranske poruke sve ratobornije

Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji.

Iran sve jače prijeti ObamiIran sve jače prijeti ObamiIranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji.

Zapovjednik vojske general Ataollah Salehi kazao je da je SAD povukao nosač zrakoplova iz zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te poručio da će Iran poduzeti korake ukoliko se nosač vrati.

"Iran neće ponoviti upozorenje... neprijateljski nosač preseljen je u more kod Omana zbog naših vježbi. Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev", kazao je Salehi.

"Obavještavam, preporučujem i upozoravam ih oko povratka toga nosača u Perzijski zaljev zbog toga što nemamo običaj izdavati ponovna upozorenja".

Salehi nije imenovao o kojem se ratnom brodu radi no američki nosač USS John C Stennis predvodi snage u regiji i internetska stranica američke pete flote prikazala ga je prošlog tjedna u Arapskom moru.

Glasnogovornica pete flote nije htjela komentirati iranske izjave.

Zapadne sankcije usmjerene na iranski naftni sektor po prvi su puta ozbiljno ugrozile iransku valutu čija je vrijednost u proteklih mjesec dana pala za 40 posto u odnosu na dolar. Iranska naftna industrija najvažniji je dio ekonomije te zemlje. U Teheranu se se formirali redovi u bankama i neke mjenjačnice zatvorile su vrata dok Iranci nastoje kupovati dolare kako bi zaštititili svoju ušteđevinu.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju prošle godine sankcije usmjerene na svaku američku financijsku instituciju koja posluje s iranskom središnjom bankom, čime se blokira glavni put plaćanja iranske nafte.

EU bi trebala uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, a koje bi mogle uključiti i zabranu uvoza naftnih prozvoda.

Čak i glavna uvoznica iranske nafte Kina, koja je odbila uvesti sankcije toj zemlji, u siječnju je prepolovila uvoz nafte iz Irana i traži popuste na cijenu iranske nafte.

Stoga je Iran na najave sankcija odgovorio ratobornijom retorikom najavljujući da će zatvoriti Hormuški tjesnac, strateški put za prijevoz nafte, a nakon toga proteklih dana održavao je pomorske vježbe ispaljujući rakete dugog dometa.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika