08.01.2012. / 19:51

Autor: Hina , Nacional.hr

Gordon G. Chang

'Nestajanje kineskog čuda'

"Ne tako davno, sve je mandarinima u Pekingu išlo na ruku. Sad više ništa. Da, moje je predviđanje bilo pogrešno. Umjesto u 2011. moćna kineska komunistička partija past će u 2012. godini. Možete se kladiti u to", zaključuje profesor na sveučilištu Stanford, Gordon G. Chang

IlustracijaIlustracijaRazdoblje rasta kineskog gospodarstva ide kraju jer se uvjeti koji su to omogućili nestali ili će ubrzo nestati, predviđa u časopisu Foreign Policy Gordon G. Chang, analitičar i profesor američke povijesti na sveučilištu Stanford, te najavljuje i pad vlasti kineske komunističke partije.

Chang u članku objavljenom u posljednjem broju časopisa ispravlja svoje predviđanje da će kineska komunistička partija izgubiti vlast 2011. predviđajući tek odgodu promjena u Kini. Kina je, ovakva kakva je sada, uspjela preživjeti tako što nije ispoštovala sve svoje obveze preuzete pristupanjem Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, napominje Chang a stalan gospodarski rast dug tri desetljeća tumači politikama "reforme i otvaranja" Denga Xiaopinga, činjenicom da se Dengovo razdoblje podudarilo s krajem Hladnog rata te paralelnim demografskim rastom kineske radne snage.

Najveća žrtva krize u eurozoni

No kinesko dobro doba završava jer posljednjih godina "uvjeti koji su ga stvorili nestaju ili će uskoro nestati", smatra Chang. Komunistčka partija je "okrenula leđa Dengovim naprednim politikama", ocjenjuje Chang, i provodi renacionalizaciju gospodarstva sužavajući prostor inozemnih ulaganja.

Zatim je 2008. slomom svjetskih tržišta prekinut globalni gospodarski rast a Kina je jedna od najovisnijih zemalja o međunarodnoj trgovini, te bi, primjerice, smatra Chang, mogla biti i najveća žrtva krize u eurozoni.

Naposlijetku, Kina, koja je u razdoblju reformi imala jedan od najboljih demografskih profila u svijetu uskoro će imati jedan od najgorih, nastavlja Chang, što se već odražava u povećanju plaća što će na kraju kineske tvornice učiniti nekonkurentnim. Istovremeno ekonomski indikatori od jeseni ukazuju na zaustavljanje, pa i smanjenje gospodarstva, dok se od rujna kineske devizne pričuve smanjuju od rujna.

Nepripremljena vlada

"Kao rezultat toga svjedočit ćemo ili slomu ili, vjerojatnije, višedestljetnom opadanju kao u Japanu", zaključuje Chang. "Politolozi, koji vole uvoditi red u neobjašnjivo, kažu da je za pad režima potrebno nekoliko čimbenika i da Kini nedostaju dva najvažnije: podijeljena vlada i snažna oporba", piše Chang.

Komunistička partija počinje višegodišnju tranziciju te je "loše pripremljena za probleme s kojima se suočava", napominje Chang, a u partiji se već vide podjele dok spori odgovori čelništva posljednjih mjeseci ukazuju da procesi donošenja odluka u Pekingu slabe.

2012. ključna godina?

Glede oporbe Chang ukazuje da je SSSR pao i bez snažne oporbe. Nedavnao je u Wukanu u provinciji Guangdong došlo do "otvorene pobune" a pretjerana reakcija Pekinga na prodemokratske prosvjede prošlog proljeća pokazuje da Kina nije imuna na trend narodnih ustanaka poput onih na Bliskom istoku i sjeveru Afrike, drži Chang.

"Ne tako davno, sve je mandarinima u Pekingu išlo na ruku. Sad više ništa. Da, moje je predviđanje bilo pogrešno. Umjesto u 2011. moćna kineska komunistička partija past će u 2012. godini. Možete se kladiti u to", zaključuje Chang svoju analizu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 08.01.12. 20:13

Idiot.


registracija
23/8/09

xaron, 08.01.12. 20:13

Idiot.


registracija
8/7/09

bankar, 08.01.12. 20:30

ahahah ključna riječ: " zaključuje profesor na sveučilištu Stanford"
a šta je on učen i radi tamo ako ne to da predviđa popasti svih osim ne amerike koja je već propala


registracija
12/1/11

siziff, 08.01.12. 21:30

Kosookima predstoji još jedna (u nizu ) krvava revolucija. Za tu, iduču krvavu revoluciju će teći krv u potocima, tako da će Maova revolucija u odnosu na ovu izgledati kao božićne jaslice.

Kada milijarda ljudi uperi prstom u krivca, kako će se crvene glave crveniti od krvi.
Nažalost, povjest se voli ponavljati.


registracija
5/10/11

Dragi, 09.01.12. 03:33

A meni se pre čini da će nestati američko čudo nego kinesko, jer su Kinezi naučili da žive bedno i većina ih je i dalje bedna, ali se ta brojka stalno smanjuje, dok za razliku od njih, Ameri nisu naučili na bedu, a broj siromašnih kod njih se stalno povećava


registracija
15/5/09

Fidelito, 09.01.12. 07:24

Američko čudo zadnje će nestati. Pravila igre su postavljena tako da dugoročno idu na ruku jednoj strani. Jedino bi se moglo dogoditi da se u toku tranzicije neki dugovi otpišu ili jednostavno zaborave. Biti će ovo zanimljiva godina u međunarodnoj politici. Samo neka se te zanimljivi događaji odvijaju što dalje od nas.


registracija
9/1/12

bozanstvena33, 09.01.12. 12:27

Malo su se preracunali.Imaju milione robova koji rade od jutra do sutra u Kini za pol eura DNEVNO,al zaboravili su da svoje jeftino smece trebaju nekom i prodati.Za sve su krivi profiteri koji su svoje tvornice smjestili u Kinu,a kupovna moc obicnog covjeka u evropi pa i americi nije velika.Dakle jeftino jeftino prozvoditi i skupo prodavati na Zapadu nemoze ic.Sve je na Zapadu unisteno,uskoro cemo pobirat travu i gledat sto cemo jest.Nadam se da nece bit vise neukusnog Cesnjaka made in china.(za napredne:uvozi se masovno Cesnjak koji nema u sebi Selena,jer je tlo i Kini istroseno)


registracija
20/8/10

McCoy, 09.01.12. 21:12

Mnogi su Kini predvidjali propast jos 60-ih godina proslog veka. Tvrdili su da ce nepostovanje ljudskih prava dovesto do revolucije koja ce svrgnuti komunisticku partiju i zavesti demokratiju. Zatim su, nakon isteka zakupa ugovora izmedju Kine i Velike Britanije o koriscenju teritorije Hong Kong-a, tvrdili da ce KP Kine zavesti teror i ukinuti privatnu inicijativu, te time naterali hiljade Kineza da napuste tu teritoriju.
Medjutim, Kina se pokazala kao neverovatno prilagodljiva drzava koja dobro zna odakle vetar duva i da se jedra ekonomije pokrecu novcem a ne ideologijom.
Na kraju teksta autor kaze: Da, moje je predviđanje bilo pogrešno. Umjesto u 2011. moćna kineska komunistička partija past će u 2012. godini. Možete se kladiti u to".
Ma kako da ne. A ako opet pogresi, onda ce to biti u 2013.


registracija
20/8/10

McCoy, 09.01.12. 21:27

I jos da dodam, ako je Kina na ivici propasti, zasto su SAD preusmerile svoju vojnu a mislim i ekonomsku paznju, na Aziju? Da nije zbog Severne Koreje? Pa u tu bajku ni deca vise ne veruju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika