09.01.2012. / 12:03

Autor: Deutsche Welle

Republika Srpska

Plod zločina - 20 godina poslije

Političari iz Republike Srpske tvrde da je RS izraz volje srpskog naroda u BiH. No, Bošnjaci i mnogi Hrvati osporavaju ju zbog zločina počinjenih u proteklom ratu. To je i danas podloga za mnoge političke borbe u BiH

Milorad DodikMilorad Dodik„Najveći broj Bošnjaka i Hrvata smatra da je RS stečena nepravda, dok Srbi vjeruju da je RS stečeno pravo. Takva vrsta diferencijacije vremenom će slabiti jer svima postaje jasno da treba osigurati kakvu-takvu funkcionalnost BiH za njenu integraciju u Evropsku uniju", kaže bivši predsjednik RS-a Dragan Čavić.

Dvadeset godina nakon osnivanja RS-a, velik je stutpanj razočaranosti životnim uvjetima, ističe Čavić. „Većina je krajnje nezadovoljna i mnogi postavljaju pitanje smisla cijelog svog angažmana u ratu, posebice oni koji su ostali invalidi i rat doživjeli kao najtežu havariju. Taj gospodarsko -socijalni aspekt je danas ključni problem u RS-u", ističe Čavić.

U političkom smislu, potvrđeno je da je RS administrativno-teritorijalna jedinica koja može osigurati dugoročnu stabilnost i rješavanje srpskog pitanja u BiH, tvrdi Čavić. „Međunarodno priznanje koje je RS dobila kao entitet u sastavu BiH svakako treba obilježiti, ali ne treba likovati jer likovanje kod drugih izaziva negativnu reakciju", kaže Čavić.

RS je izraz volje srpskog naroda u BiH

Da bi pokazala svoj smisao, RS mora pružiti potpuna jamstva ljudskih i građanskih prava za sve stanovnike, kako bi i Bošnjaci i Hrvati shvatili da ona ne ugrožava nikoga. „S druge strane, Bošnjaci i Hrvati trebaju shvatiti da je nemoguće graditi perspektivu i budućnost BiH bez RS-a koja je izraz volje srpskog naroda", ističe bivši predsjednik RS-a.

„Bilo kakva priča o secesiji RS-a otvara mogućnost sukoba čija se forma uopće ne može predvidjeti i nisam zagovornik takve politike. Izlazak iz daytonskih političkih okvira podrazumijevao bi nove međunarodne okolnosti i nova administrativno-teritorijalna rješenja, a nisam siguran da bi u tim novim okolnostima srpska pozicija bila dovoljno snažna", tvrdi Čavić.

Prema Čaviću, postavljanje pitanja državne samostalnosti RS-a je populistička politika koja ima samo jedan cilj „da skrene pažnju s realnih socijalnih i gospodarskih problema". Na ove se probleme, u sasvim drugom konktekstu, u nedjelju (8.1.) osvrnuo i predsjednik RS-a Milorad Dodik. Poručio je da RS mora ostati mirna i stabilna „kako se ne bi dogodilo da snage koje žele njeno urušavanje ostvare svoj cilj".

RS stabilna - u ekonomskoj katastrofi, kriminalu i korupciji

Ratko Mladić i Radovan KaradžićRatko Mladić i Radovan Karadžić„RS treba ostati mirna, bez nekih socijalnih potresa i bez obzira na razloge, jer bi tada lešinari iz Sarajeva i međunarodne zajednice pokušali da je rasparčaju definitivno. Da RS sada uđe u destabilizaciju, to bi za njih bilo kao kada u zadnjoj sekundi neko da pobjednički gol", rekao je predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Politički analitičar Miodrag Živanović pak kaže da se političari iz oba entiteta sve češće pozivaju na stabilnost. „Dostignuća RS-a proteklih dvadeset godina vidim drugačije od aktualnih političara. Stanje je doista katastrofalno, kako u RS-u tako u cijeloj BiH i smiješno je što se RS i Federacija BiH natječu u tomu tko je 'stabilniji'", kaže Živanović.

„Kad govorimo o RS-u, ona postoji samo kao stabilnost u ekonomskoj katastrofi, kriminalu, korupciji i ponižavanju svega onoga što se naziva rad i život od svojih deset prstiju. Naravno, RS postoji i kao stabilnost u stalnom jačanju jedne apsolutne rezignacije i općeg razočaranja ljudi", kaže Živanović.

Ivanić: „U političkom smislu, najteži period RS-a je iza nas"

Komentirajući za Deutsche Welle politička i ekonomska dostignuća RS-a proteklih dvadeset godina, lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kaže da su ključni politički izazovi RS-a iza nje i da je najteže razdoblje njenog opstanka vrijeme u kojem je visoki predstavnik u BiH bio Paddy Ashdown.

„Njegova vizija BiH nije se bazirala na Daytonu i tu očito nije bilo mjesta za RS. Nakon toga, međunarodne institucije su postale realne i mislim da danas nitko ne postavlja pitanje postojanja RS-a. Daleko veći izazovi RS čekaju na ekonomskom planu, jer je nezaposlenost velika, plaće i mirovine male, a aktualna vlast ništa ne poduzima na tom planu", kaže Ivanić.

Predsjednik SDS-a (Srpske demokratske stranke) Mladen Bosić i još nekoliko političara iz RS-a, pozvali su da se ne zaborave „zasluge" Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika u formiranju RS-a. Karadžić je prvi predsjednik RS-a i njemu se u Haagu sudi za genocid i druge ratne zločine, dok je Krajišnik, bivši predsjednik Skupštine RS-a, zbog ratnih zločina osuđen na 20 godina zatvora.

Milorad Dodik s predsjednikom Srbije Borisom TadićemMilorad Dodik s predsjednikom Srbije Borisom TadićemVođa PDP-a Mladen Ivanić smatra da će uloge Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika u procesu formiranja RS-a dati povjesničari. „Sasvim je sigurno da će njihova uloga proizvoditi kontroverze. Neosporivo je da su oni dali neku vrstu doprinosa nastanku RS-a, a kakav je to doprinos bio, da li je sve moglo biti drugačije i s manje žrtava, reći će povijest", kaže Ivanić.

RS kao plod zločina

U BiH su podijeljena mišljenja o RS-u i dostignućima ovog entiteta u proteklih dvadeset godina. Direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Smail Čekić podsjeća da je u vrijeme stvaranja RS-a „ratnim zločinima promijenjena etnička slika BiH, bez čega RS ne bi bila moguća".

„Presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia - ICTY) i nacionalnih sudova, istraživanja našeg Instituta, ali i izvješće Povjerenstva Vlade Republike Srpske o događajima u Srebrenici u srpnju 1995. godine, potvrđuju da je RS stvorena ratnim zločinima i genocidom", kaže dr. Čekić.

„Sva raspoloživa dokumentacija potvrđuje činjenicu da je RS genocidna tvorevina nastala na teškim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, obilježena i natopljena uglavnom bošnjačkom krvlju te omeđena i prekrivena brojnim masovnim grobnicama i koncentracijskim logorima, a u njoj i danas legalno djeluju fašističke organizacije", kaže dr. Čekić.

„Republika Srpska Bosna i Hercegovina" proglašena je 9. siječnja 1992. godine, a 12. kolovoza 1992. njen naziv je promijenjen u „Republika Srpska". Od Daytonskog sporazuma iz 1995. godine RS je bosanskohercegovački entitet koji obuhvaća 49 posto teritorija BiH. Dan RS-a obilježava se 9. siječnja.

Autor: Samir Huseinović, Sarajevo

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Dodik ne želi Jovanovića u novoj vladi Srbije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića uđe u… Više

Komentari

registracija
9/10/10

diferencijal, 09.01.12. 13:03

Čestitke Srbima, ako bude sreće i pameti, mi ćemo također hercegbosnu reuspostaviti.


registracija
21/4/11

spBN, 09.01.12. 15:53

Svakako da je Republika Srpska stvarujuci sebe nacinila brojne zlocine i nepravde.Ali to je sudbina svake novonastale drzave.Sjetimo se kako su stvarane europske drzave, drzave Sjeverne ili Latinske Amerike.Zar su Hrvatska i Slovenija bezgrijesne -nastale na dobrim namjerama oceva nacije svjetog Tudjmana,Kucana i Janse!?


registracija
25/11/11

jzadra17, 09.01.12. 18:18

RS je stvorena na zločinu i genocidu uz pomoć hdz-a i Tuđmana.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 09.01.12. 19:29

Republika Srpska
SRAMOTA JE SUVREMENOG SVIJETA!
Stvorena je na ubojstvima nevinih, mučenju, pljačkanju i protjerivanju Hrvata i Bošnjaka samo zbog toga što su druge narodnosti.
"SRPSKA" bez morala, političari bez morala, krvavi zločinci!
I oni slave 20 godina uz blagoslov Pravoslavne Crkve!
UŽAS!


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.01.12. 14:13

Zanimljivo! Oni slave uspostavu Srpske Republike Bosne i Hercegovine a ne Republike Srpske!

Prvotna je preimenovana u RS tek, mislim, u srpnju iste godine!


registracija
10/1/10

lpcyu, 24.01.12. 19:02

What It’s Like to Chill Out With Whom the Rest of the World Considers As The Most Ruthless Men: Ratko Mladic, Goran Hadzic and Radovan Karadzic (+) Confessions of a Female War Crimes Investigator By Jill Louise Starr NJ USA

http://sites.google.com/site/jillstarrsite/what-it-s-like-to-chill-out-with-whom-the-rest-of-the-world-considers-as-the-most-ruthless-men-in-the-world-ratko-mladic-and-radovan-karadzic-confessions-of-a-female-war-crimes-investigator

Retrospectively, it was all so simple, natural and matter of fact being on a boat restaurant in Belgrade, sitting with, laughing, drinking a two hundred bottle of wine and chatting about war and peace while Ratko Mladic held my hand. Mladic, a man considered the world’s most ruthless war criminal since Adolf Hitler, still at large and currently having a five million dollar bounty on his head for genocide by the international community. Yet there I was with my two best friends at the time, a former Serbian diplomat, his wife, and Ratko Mladic just chilling. There was no security, nothing you’d ordinarily expect in such circumstances. Referring to himself merely as, Sharko; this is the story of it all came about.
Diplomatic / International Relations Consultant & War Crimes Investigator
- War
- Peace
- Preventive Diplomatic Strategies
- International Law
- Charitable Causes
- International Business
- International Political Economy
- Human Rights - Politics
- War Crimes Investigations
- Anti-Terrorism
- Law Projects Center Funded Projects (YCICC) Internationally
http://sites.google.com/site/jillstarrsite


Irrefutable Proof ICTY Is Corrupt Court/Irrefutable Proof the Hague Court Cannot Legitimately Prosecute Karadzic Case By Jill Starr

http://picasaweb.google.com/lpcyusa/IrrefutableProofICTYIsCorruptCourtIrrefutabl#
(The Documentary Secret United Nations ICC Meeting Papers Scanned Images) OR http://community.jigsaw.com/t5/media/gallerypage/user-id/903610#

http://sites.google.com/site/jillstarrsite/irrefutable-proof-icty-is-corrupt-court-irrefutable-proof-the-hague-court-cannot-legitimately-prosecute-karadzic-case

My testimonial video on Youtube _> http://www.youtube.com/watch?v=dKe-5LORsGs

http://www.youtube.com/watch?v=dKe-5LORsGs (My YouTube VIDEO)

This legal technicality indicates the Hague must dismiss charges against Dr Karadzic and others awaiting trials in the Hague jail; like it or not.

Unfortunately for the Signatures Of the Rome Statute United Nations member states instituting the ICC & ICTY housed at the Hague, insofar as the, Radovan Karadzic, as with the other Hague cases awaiting trial there, I personally witnessed these United Nations member states having a substantial conversations, and, openly speaking about trading judicial appointments and verdicts for financial funding when I attended the 2001 ICC Preparatory Meetings at the UN in Manhattan making the iCTY and ICC morally incapable trying Radovan Karazdic and others.

I witnessed with my own eyes and ears when attending the 2001 Preparatory Meetings to establish an newly emergent International Criminal Court, the exact caliber of criminal corruption running so very deeply at the Hague, that it was a perfectly viable topic of legitimate conversation in those meetings I attended to debate trading verdicts AND judicial appointments, for monetary funding.

Jilly wrote:*The rep from Spain became distraught and when her country’s proposal was not taken to well by the chair of the meeting , then Spain argued in a particularly loud and noticably strongly vocal manner, “Spain (my country) strongly believes if we contribute most financial support to the Hague’s highest court, that ought to give us and other countries feeding it financially MORE direct power over its decisions.”

((((((((((((((((((((((((( ((((((((((((((((((((((((( Instead of censoring the country representative from Spain for even bringing up this unjust, illegal and unfair judicial idea of bribery for international judicial verdicts and judicial appointments, all country representatives present in the meeting that day all treated the Spain proposition as a ”totally legitimate topic” discussed and debated it between each other for some time. I was quite shocked! The idea was “let’s discuss it.” "It’s a great topic to discuss."

Some countries agreed with Spain’s propositions while others did not. The point here is, bribery for judicial verdicts and judicial appointments was treated as a totally legitimate topic instead of an illegitimate topic which it is in the meeting that I attended in 2001 that day to establish the ground work for a newly emergent international criminal court.))))))))))))))))))))))))))))

In particular., since “Spain” was so overtly unafraid in bringing up this topic of trading financial funding the ICC for influence over its future judicial appointments and verdicts in front of every other UN member state present that day at the UN, “Spain” must have already known by previous experience the topic of bribery was “socially acceptable” for conversation that day. They must have previously spoke about bribing the ICTY and ICC before in meetings; this is my take an international sociological honor student.

SPAIN’s diplomatic gesture of international justice insofar as, Serbia, in all of this is, disgusting morally!SPAIN HAS TAUGHT THE WORLD THE TRUE DEFINITION OF AN “INTERNATIONAL CRIMINAL COURT.”

I represented the state interests’ of the Former Yugoslavia, in Diplomat Darko Trifunovic’s absence in those meetings and I am proud to undertake this effort on Serbia’s behalf.
http://picasaweb.google.com/lpcyusa (My Political Satire Blog)
Diplomatic / International Relations Consultant & War Crimes Investigator
- War
- Peace
- Preventive Diplomatic Strategies
- International Law
- Charitable Causes
- International Business
- International Political Economy
- Human Rights - Politics
- War Crimes Investigations
- Anti-Terrorism
- Law Projects Center Funded Projects (YCICC) Internationally
http://sites.google.com/site/jillstarrsite




Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika