10.01.2012. / 11:50

Autor: Nacional.hr

Video: Predstavljene najnovije snimke tamne tvari

Fotografije su nastale bilježenjem gravitacijskog djelovanja tamne tvari na svjetlost koja dolazi iz udaljenih galaksija koje su postojale kada je svemir bio upola mlađi nego što je danas

Foto: Screen Shot YouTubeFoto: Screen Shot YouTubeNajprezicnije snimke tamne tvari predstavljene su na 219. konferenciji Američkog astronomskog društva u Austinu u SAD-u.

Tamna tvara je nepoznata materija od koje je sastavljeno oko 85 posto mase svemira i koja drži galaksije na okupu. Na svakoj od fotografija, koja prikazuje prostranstva što se protežu milijardama svjetlosnih godina, jasno se vide nakupine i praznine u svemiru.

Fotografije su nastale bilježenjem gravitacijskog djelovanja tamne tvari na svjetlost koja dolazi iz udaljenih galaksija koje su postojale kada je svemir bio upola mlađi nego što je danas. Naime, gravitacija tamne tvari stvara iskrivljenja u vremensko prostornom kontinuumu, pa svjetlost kroz njega krivuda poput pikule na neravnoj podlozi.



Tim znanstvenika pretpostavlja kako je snimljenoj svjetlosti trebalo šest milijardi godina da stigne do nas. Nove fotografije su stotinjak puta veće od najvećih koje su do sada snimljene. Još nije jasno kakva je točno priroda čestica tamne tvari, a nepoznato je i djelovanje misteriozne tamne energije koja djeluje suprotno, odnosno odbojno ubrzava ekspanziju svemira.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika