10.01.2012. / 18:47

Autor: Deutsche Welle

Maraton za spas eura se nastavlja

Njemačka kancelarka Angela Merkel kao na traci prima sugovornike važne u procesu spašavanja zajedničke europske valute. Danas je na redu predsjednica MMF-a Christina Lagarde.

Angela MerkelAngela MerkelDan nakon posjeta francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i dan prije dolaska talijanskog premijera Maria Montija u Berlin, njemačka kancelarka Angela Merkel na, kako je to najavljeno, "neformalnom sastanku", prima šeficu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde. No najavljene teme jamstvo su da se večernja atmosfera u neformalnom tonu zasigurno neće pretvoriti u opušteno ćaskanje uz kavu. U pitanju su milijarde i opstanak eura.

I Mađarska na dnevnom redu

Jedna od glavnih tema večernjeg sastanka u kancelaričinom uredu bit će pitanje sprečavanja prijetećeg bankrota Grčke. Njemačka kancelarka se svim srcem zalaže za ostanak ove sredozemne zemlje u zoni eura. Merkel zbog toga i vrši pritisak kako bi se što prije postiglo rješenje u pregovorima između banaka i Atene oko reprogramiranja kredita. No dok je Grčka već "stari poznanik" na kriznim sastancima na temu spašavanja eura u posljednje vrijeme se ime još jedne zemlje sve češće spominje u kontekstu katastrofičnih predviđanja. Kako najavljuju agencije Merkel i Lagard dobar će dio svog večernjeg druženja posvetiti prijetećem slomu gospodarstva u Mađarskoj koja je, kako u utorak (10.1.) javljaju agencije ipak započela pregovore s MMF-om oko preuzimanja novih kredita. No time opasnost još nije otklonjena.

Ometajući čimbenik

Od jučerašnjeg susreta između kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Sarkozyja u Berlinu tema dana u Njemačkoj je i najavljeni porez na financijske transakcije. Naime nakon što je njemačka kancelarka najavila kako se i ona zalaže za uvođenje ovog nameta koji je posebice francuskom predsjedniku u posljednje vrijeme (neki tvrde zbog nadolazećih izbora) tema od primarne važnosti, na noge se digao manji partner u Merkeličinoj demokršćansko - liberalnoj vladi.

Njemačka liberalna stranka (FDP) se naime žestoko protivi uvođenju ovog poreza pod svaku cijenu i ako drugačije ne bi bilo moguće samo u jednom dijelu Europske unije dakle samo u 17 zemalja koje pripadaju zoni eura, kako je to najavila Merkel. "Stav liberala je jasan: ovakav porez mora stupiti na sangu u svim zemljama EU-a i to ne samo u zoni eura jer bi u protivnom ugrozio njemačka tržišta financija", rekao je odlučno predsjednik FDP-a i ministar gospodarstva Philipp Rösler. Iako FDP trenutačno, zbog raznih skandala i kadrovskih previranja, muku muči s političkom egzistancijom, izlazak ove stranke iz koalicije doveo bi Merkel u neugodan položaj i to u trenutku kad su joj sve snage potrebne na međunarodnom planu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 10.01.12. 23:28

Angela Merkel i Sizif imaju jedno zajedničko: Posao koji rade nema kraja. sites.google.com/site/financijskisustav/kolaps-eura


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika