13.01.2012. / 12:21

Autor: Hina , Nacional.hr

Toplija ljeta uzrokuju hladnije zime

Mećave i ekstremno niske temperature tijekom zime 2009/2010. i 2010/2011. izazvale su prometni kaos u dijelovima Europe i SAD-a, a neki su se zbog toga zapitali je li globalno zatopljenje stvarno

IlustracijaIlustracijaToplija ljeta na sjevernoj polutci uzrokuju poremećaje obrazaca vremenskih prilika, a time i hladnije zime u SAD-u i Europi, objavili su znanstvenici u studiji, a njihova otkrića mogla bi poboljšati dugoročne vremenske prognoze.

Mećave i ekstremno niske temperature tijekom zime 2009/2010. i 2010/2011. izazvale su prometni kaos u dijelovima Europe i SAD-a, a neki su se zbog toga zapitali je li globalno zatopljenje stvarno.

Judah Cohen, voditelj studije objavljene u petak u stručnom časopisu Environmental Research Letters, i njegovi kolege otkrili su da postoji jasan trend snažnog zatopljenja na Arktiku od srpnja do rujna. Postojeće prognoze također bi očekivale trend zatopljenja i tijekom zime. Međutim, Cohen i njegova ekipa otkrili su da to nije slučaj u nekim regijama.

"Umjesto toga, u posljednja dva desetljeća zabilježen je trend hladnoće uzduž velikih dijelova istočne Sjeverne Amerike i sjeverne Euroazije", navode znanstvenici u studiji.

Znanstvenici su otkrili da rast temperatura ljeti na Arktiku znači da atmosfera može zadržavati više vlage što dovodi do porasta snježnih padalina ujesen na područjima daleko od ekvatora.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika