17.01.2012. / 10:00

Autor: Hina

U SAD-u obilježen

Dan Martina Luthera Kinga

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je taj nacionalni blagdan tradicionalnim sudjelovanjem u služenju zajednici, radeći u ponedjeljak ujutro na projektu Obrazovnog kampusa Browne u Washingtonu

ArhivaArhivaSjedinjene Države u ponedjeljak su obilježile dan rođenja pastora Martina Luthera Kinga Jr. vođe pokreta za građanska prava crnaca koji bi 15. siječnja napunio 83 godine da mu u travnju 1968. metak atentatora nije prekinuo život.

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je taj nacionalni blagdan tradicionalnim sudjelovanjem u služenju zajednici, radeći u ponedjeljak ujutro na projektu Obrazovnog kampusa Browne u Washingtonu, izvijestile su američke TV mreže Fox News i CNN.

Obama je tom prigodom rekao kako on, njegova supruga Michelle i kćeri Malia i Sasha već treću godinu sudjeluju u nekoj vrsti služenja zajednici na rođendan Martina Luthera Kinga Jr., dobitnika Nobelove nagrade za mir.

"Radit ćemo cijelu hrpu stvari kako bi školske objekte učinili boljima nego što jesu", rekao je Obama, dodajući kako "ne postoji bolji način" da se oda počast Kingu od rada za druge. "Ne postoji nitko tko ne može služiti, nitko tko ne može pomoći nekome drugom. Bilo da imate 7 ili 6, ili 76 godina, možete naći priliku da učinite nešto za zajednicu", kazao je Obama.

Barack i Michelle Obama pomogli su u sastavljanju polica za knjige u školskoj knjižnici. Američki predsjednik je na zidu knjižnice obojao Kingovu izreku "Uvijek je pravo vrijeme da se učini ono što je ispravno", dok je prva dama obojala njegovu slavnu rečenicu "I have a dream" (Ja sanjam).

Kasnije u ponedjeljak, američki predsjednički par sudjelovat će na prigodnoj svečanosti u Kennedy centru u Washingtonu.

Američki ministar pravosuđa Eric Holder održat će govor povodom Dana M.L. Kinga na skupu u Columbiji, u saveznoj državi Južna Karolina. Skupu je posvećen "spomenu na život dr. Kinga, upozoravanju na ekonomske i obrazovne nejednakosti u toj državi i prosvjedu zbog toga što se zastava Konfederacije (Juga) vije ispred zgrade državnog Kongresa", objavili su organizatori.

Savezni praznik u čast dr. Kinga, ubijenog u atentatu u Memphisu 4. travnja 1968. kada je imao 39 godina, prvi puta je obilježen 1986., a Kongres ga je 1994. proglasio i Nacionalnim danom služenja (zajednici).

U ponedjeljak je skupina u kojoj su bili i gradonačelnik Washingtona Vincent Gray te aktivisti za građanska prava Dick Gregory i pastor Al Sharpton položili vijenac na spomenik Martinu Lutheru Kingu Jr. na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, otvoren u kolovozu 2011. "Moramo se podsjetiti zašto je dr. King zaslužio takav spomenik i takav blagdan. On je držao barjak slobode i jednakosti koji je zapravo promijenio ovu zemlju", rekao je Al Sharpton, danas jedan od najistaknutijih boraca za ravnopravnost Amerikanaca afričkog podrijetla.

Spomenik dr. Kingu u Washingtonu otvoren je za javnost prošle godine i prvi puta je njegov dan proslavljen uz novo spomen obilježje, podignuto na prostoru koji krase spomenici velikanima povjesti SAD-a kao što su George Washington, Thomas Jefferson i Abraham Lincoln.

Prošloga su tjedna dužnosnici potvrdili da će kontroverzni Kingov citat: "Bio sam veliki bubanj za pravdu, mir i pravednost", na spomeniku biti ispravljen. Citat, koji ima istaknuto mjesto među više od desetak njegovih uklesanih izreka, izazvao je kontroverzu prošloga ljeta kada je pjesnikinja Maya Angelou rekla da taj citat vođu pokreta za građanska prava američkih crnaca čini arogantnim.

Citat je sažetak dijela Kingove propovijedi iz 1968. koju je održao u svojoj Baptističkoj crkvi Ebenazera u Atlanti, u Georgiji, rekavši vjernicima da ga "ako žele", mogu nazivati i "velikim bunjarom za pravdu, ... za mir i ...za pravednost".

Martin Luther King III, pastorov sin koji je na čelu Kingovog centra u Atlanti, podržao je taj potez, izjavivši u nedjelju kako budući naraštaji možda ne bi razumjeli kontekst toga citata.

Kingov centar u ponedjeljak je objavio 200.000 osobnih dokumenata koji su pripadali M.L. Kingu. Ta arhiva objavljena on-line, sadrži njegove osobne bilješke, propovijedi, pisma iz zatvora, telegrame predsjedniku Johnu F. Kennedyu i rukom pisani nacrt govora za dodjelu Nobelove nagrade za mir 1964. Među dokumentima je i pismo mržnje adresirano na dr. Kinga u kojem se Amerikance afričkog porijekla naziva "divljacima".

"Arhiva pomaže sačuvati i proširiti važnu poruku moga oca da se održi zamah nenasilnih društvenih promjena diljem svijeta", izjavio je povodom objave dokumentacije Martin Luther King III.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika