18.01.2012. / 13:45

Autor: Nacional.hr

Svjetska banka

Eurozona na pragu nove recesije

"Zabrinuti smo jer investicije u zemljama u razvoju pokreću gospodarski rast na svjetskoj razini", naglašavaju iz Svjetske banke

Svjetska banka nije optimističnaSvjetska banka nije optimističnaSvjetska banka snizila je prognoze o razini gospodarskog rasta u svijetu i upozorila na mogućnost dodatnog pogoršanja stanja ukoliko se dužnička kriza proširi. Umjesto najavljenih 3,6 posto rasta, Svjetska banka sad predviđa da će u 2012. rast iznositi 2,5 posto, a u 2013. 3,1 posto.

No, zabrinjava njihovo upozorenje da se zemlje eurozone nalaze na pragu nove recesije. Ističu kako se uvjeti na svjetskom tržištu zaoštravaju zbog paralize tržišta kapitala i pada gospodarskog rasta.

"Svijet bi se mogao naći u istoj ili još goroj recesiji od one koju smo doživjeli 2008. i 2009. godine", ocjenje Svjetska banka i dodaje kako bi to dovelo do pokretanja negativnog ciklusa iz kojeg će se biti teško izvući.

Izrazili su svoju zabrinutost zbog usporavanja rasta u velikim gospodarstvima poput Indije i Brazila, ali i zbog usporavanja potražnje i investicija u svijetu.

"Zabrinuti smo jer investicije u zemljama u razvoju pokreću gospodarski rast na svjetskoj razini", naglašavaju iz Svjetske banke i dodaju kako postoji mogućnost daljnjih korekcija prognoza ovisno o razvoju situacije.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 18.01.12. 17:09

Jedna nobelova se mora rezervirati za onog tko riješi prelazak iz potrošačkog i hiperproduktivnog društva u društvo stvarnih potreba i potrošnje.Tu se podrazumijeva i veličina i smisao državnog aparata.
Nažalost,onaj ili oni koji riješe ovaj problem,neće dobiti nikakvu nagradu,jer tada će se rijetki sjećati nobela.Kako nevjerojatno izgleda mogućnost da društvo bude gladno,kao da je to tisućama godina iza nas.Oni stariji pamte 50-te,koje su bile zaista gladne godine.Nakon toga su ljudi imali motiv stvarati za sebe i za cijelo društvo.Mi,danas,smo u potpunosti izgubili smisao,niti sami ne znamo što želimo i kamo idemo (naravno,tu isključujem poznatu želju za najnovijim modelom pasata ili pežoa,ili skijanje ovdje ili tamo,ili put u peru,recimo).Osim kvantnog skoka tehnike,kompijutera prije svega,u zadnjih 30-40 godina,suštinske stvari se nisu bitno popravile,dapače.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika