18.01.2012. / 19:32

Autor: Hina

Zemlje srednje i istočne Europe i dalje žele euro

Zemlje srednje i istočne Europe još uvijek, bez obzira na dužničku krizu, žele ući u eurozonu, potvrdilo je u srijedu više čelnika središnjih banaka tih zemalja okupljenih na konferenciji u Beču, među kojima je i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

ZEuro je unatoč krizi i dalje poželjna valutaEuro je unatoč krizi i dalje poželjna valutaemlje srednje i istočne Europe još uvijek, bez obzira na dužničku krizu, žele ući u eurozonu, potvrdilo je u srijedu više čelnika središnjih banaka tih zemalja okupljenih na konferenciji u Beču, među kojima je i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

"Ljudi kažu: što vas ne ubije to vas ojača", kazao je Vujčić na forumu o euru i srednjoj i istočnoj Europi. Izrazio je nadu da će "euro ojačati zahvaljujući baš toj krizi" te da će se temeljiti na čvršćim osnovama.

"Toliko smo integrirani u financijski sektor i sektor realnog gospodarstva da uopće ne postoji sumnja da je uvođenje eura dobra stvar", dodao je Vujčić.

Zemlje članice EU-a, s izuzetkom Velike Britanije i Danske, pozvane su da se u dogledno vrijeme pridruže eurozoni. Slovenija je bila prva bivša komunistička zemlja koja je 2007. usvojila jedinstvenu europsku valutu, a slijedila ju je Slovačka 2009. godine.

Predsjednik Mađarske središnje banke (MNB) Andras Simor je izjavio da "nije pitanje da li ćemo se pridružiti eurozoni već kada".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika