19.01.2012. / 08:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Panetta:

SAD spreman i na napad

Dok diplomacija ostaje opcija, Panetta je istodobno istaknuo kako je SAD spreman i vojno odgovoriti na prijetnje Irana

Barack Obama (arhiva)Barack Obama (arhiva)Diplomatsko rješenje s Iranom još je uvijek moguće, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta.

"Uvijek smo izražavali spremnost da to pokušamo učiniti", rekao je Panetta na brifingu u Pentagonu, reagirajući na izvješće iz Irana prema kojem je predsjednik Barack Obama predložio izravne razgovore u pismu upućenom iranskom vodstvu, navodi CNN.

Panetta je odbio komentirati konkretnu komunikaciju, ali je rekao da je diplomacija uvijek opcija koju treba slijediti.

SAD je nedavno poslao pismo Iranu s upozorenjem protiv blokiranja Hormuškog tjesnaca, među ostalim komunikacijama, izvijestio je ranije ovoga tjedna CNN. Sjedinjene Države sugerirale su Iranu da dvije strane uspostave kanal izravne komunikacije, kako bi se osiguralo da nesporazumi ne eskaliraju.

Izbor da pregovara je na Iranu, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

"Ako je Iran spreman uključiti se ozbiljno i iznijeti istinu o svom nuklearnom programu te pokazati svijetu da nema vojne namjere", Sjedinjene Države su otvorene za angažman, rekla je Nuland.

Dok diplomacija ostaje opcija, Panetta je istodobno istaknuo kako je SAD spreman i vojno odgovoriti na prijetnje Irana.

Na pitanje novinara jesu li iranske prijetnje dovele do prerazmještaja američkih snaga u regiji, Panetta je odgovorio: "Mi u ovome trenutku ne poduzimamo nikakve konkretne korake kako bi odgovorili na situaciju. Zašto? Otvoreno govoreći, zato što smo potpuno spremni odmah rješavati tu situaciju".

Iranska poluslužbena novinska agencija Fars, prenosi riječi iranskog zastupnika Alija Motaharija, koji je citirajući pismo SAD-a kazao: "Prvi dio pisma sadrži prijetnje a drugi dio sadrži ponudu za dijalog".

Motahari je rekao Farsu da je u američkom pismu zatvaranje Hormuškog tjesnaca označeno kao "crvena crta" za Sjedinjene Države. Motahari je dodao: "Obama je u pismu najavio spremnost za pregovore i rješavanje međusobnih nesuglasica", navodi Fars.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je na brifingu u srijedu da "postoji put prema obnovi pregovora" koji Iran može izabrati ako želi normalizirati odnose s međunarodnom zajednicom.

Panettini komentari uslijedili su nakon izjave izraelskog ministra obrane Ehuda Baraka u srijedu da je izraelska odluka o tome hoće li napasti iranski nuklearni program "vrlo daleko".

Sjedinjene Države i Izrael nedavno su odgodili zajedničke vojne vježbe koje su trebale poslati poruku Iranu. Upitan u Pentagonu, Panetta je rekao da su vježbe odgođene kako bi se za njih bolje pripremili.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 19.01.12. 08:32

Fuj fuj fuj kmica, ...
Gade mi se ovi kaubojski smradovi a tek ovi što su previše kave pili, samo zagađuju svijet,


registracija
24/11/09

friz, 19.01.12. 09:04

izgleda da će se mayanski kalendar stvarno završiti sa 21.12.2012-te!Rat u Iranu mogao bi pokrenuti treči svjetski rat,a "pečurke" bi mogle poćeti "nicati" na sve strane.Dao Bog da se to ne ostvari,ali SAD izgleda "ide do kraja"!!!


registracija
20/4/11

BivsiYU, 19.01.12. 09:36

SAD rade šta hoće. Samo ih interesuje kapital. Cio svijet su stavili pod svoju šapu. Niko im se ne može suprostaviti. Iranu se ne piše dobro. Za njih nema Zakona, njihovim vojnicima se ne sudi za ratne zločine učinjene u Iraku, Vijetnamu, Avganistanu... Gdje je Bog da pomogne ostatku svijeta.
Vidjećemo šta će biti u decembru 2012.


registracija
14/11/11

salama, 19.01.12. 12:05

Bog je Amerikanac.


registracija
11/10/11

tajo, 19.01.12. 12:26

Chuck Noriss je Bog....ispravak krivog navoda.


registracija
9/11/09

superhik, 20.01.12. 01:23

Jutros mi je novorodjence zaprijetilo. Ostao sam smiren i zelim tu prijetnju rjesiti mirnim diplomatskim putem, ali sam spreman I na fizicki obracun s tim jako opasnim novorodjencetom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika