23.01.2012. / 10:58

Autor: Nacional.hr

Mogućnosti i zamke ulaska Hrvatske u EU

"No, ako nešto izgubimo, za to smo krivi sami. Slovenija je prema stranim investicijama i sad, blago rečeno, rezervirana. Sami smo krivi i jer nemamo dobru željezničku vezu s lukom u Kopru", ističu

Slovence pomalo plaši ulazak Hrvatske u EUSlovence pomalo plaši ulazak Hrvatske u EUSlovenski poslovni dnevnik Finance napravio je kratak osvrt na rezultat hrvatskog referenduma o ulasku u EU.

Umjesto na političke posljedice takve odluke, Finance su se fokusirale na gospodarske posljedice i što ulazak Hrvatske u Europsku uniju znači za njenog prvog susjeda, Sloveniju.

"Za Sloveniju to znači nove mogućnosti, lakši ulazak na hrvatsko tržište, manje gužve na graničnim prijelazima, jeftinije telefoniranje", ističu ekonomisti s kojima su razgovarali. No, uz prednosti, tu su i zamke.

Neki kao potencijalne opasnosti ističu kako bi jači konkurenti iz Hrvatske sad mogli 'pregaziti' slabije Slovence. Drugi pak upozoravaju kako bi Slovenija sad mogla postati manje zanimljiva stranim investitorima.

Slovenija će ulaskom Hrvatske dobiti konkurenta za strani kapital. Do ulaska Hrvatske u eurozonu ipak će imati određenu prednost jer će sloviti kao sigurnije mjesto za investicije nego Hrvatska.

"No, ako nešto izgubimo, za to smo krivi sami. Slovenija je prema stranim investicijama i sad, blago rečeno, rezervirana. Sami smo krivi i jer nemamo dobru željezničku vezu s lukom u Kopru", ističu.

Za većinu gospodarstvenika u Sloveniji ipak ulazak Hrvatske u EU neće biti nekakav problem. Kada se sredinom 2015. pomakne Schengenska granica, to će za njih značiti manje carine, manje papirologije, ali i brži prijevoz robe.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika