23.01.2012. / 12:01

Autor: Hina

Putin za doseljenike uvodi ispit ruskog i povijesti

Ruski premijer Vladimir Putin, koji vodi kampanju za predsjedničke izbore u ožujku, obećao je postroženje useljeničkih pravila i za 2013. najavljuje ispite ruske kulture i jezika za useljenike.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin, koji vodi kampanju za predsjedničke izbore u ožujku, obećao je postroženje useljeničkih pravila i za 2013. najavljuje ispite ruske kulture i jezika za useljenike.

"Sljedeće godine treba uvesti ispit ruskog jezika, ruske povijesti, književnosti i osnova naše države i prava za dobivanje produženja dozvole boravka", piše na stranici njegove kampanje za predsjedničke izbore i u listu Nezavisimaja Gazeta.

On je spomenuo i pitanje unutrašnje migracije, tj. kretanja stanovništva iz siromašnih regija Rusije, posebice ruskog muslimanskog Kavkaza prema bogatijim regijama, dok veliki broj Rusa ukazuje na sve veći broj "Kavkažana" u velikim gradovima.

Putin najavljuje postroženje sustava koji već obvezuje Ruse da na policiji prijave adresu ako ostaju u nekom gradu dulje od tri mjeseca.

"U brojnim regijama koje su privlačne za doseljenike i u velikim gradovima, sustavi specijalne zaštite su dosegli granice, što izaziva napetosti između domaćih i pridošlica", naglašava Putin. Istaknuo je da misli da treba postrožiti pravila prijave i sankcije za slučajeve kršenja bez zadiranja u pravo građana da izaberu mjesto gdje će živjeti.

Rasizam i ksenofobija se šire Rusijom nakon pada SSSR-a. Stotine tisuća ljudi iz ruskog Kavkaza i središnje Azije žive i rade u velikim ruskim gradovima u bijegu od bijede. Krajem 2010. u Rusiji je zabilježen val nacionalističkih prosvjeda i ksenofobnih napada.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 23.01.12. 17:01

Mislim da je ovo normalno za one koji pokusavaju postati ruski drzavljani, a ne za one koji su na radnim vizama.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika