23.01.2012. / 15:34

Autor: Deutsche Welle

DW o njemačkim reakcijama

'Dobro je da će Hrvatska uskoro biti tu'

Ishod referenduma u Hrvatskoj o pristupu Europskoj uniji prenose brojni mediji u Njemačkoj. Uglavnom pozdravljaju pozitivan ishod i analiziraju razloge rekordno slabog odaziva birača

Ilustracija (Pixsell)Ilustracija (Pixsell)Tjedni magazin Der Spiegel u svom online-izdanju je objavio tekst u kojem se izvještava o rezultatima referenduma u Hrvatskoj i konstatira kako je njime put za Hrvatsku u EU slobodan. Primjećuje se, međutim, kako zemlja na Jadranu do 1. srpnja 2013. mora još provesti u djelo bolne gospodarske reforme od kojih se posebno ističe „trula brodograđevna industrija".

Dopisnik Tagesschaua, središnje informativne emisije njemačke javne televizije ARD, naslovio je svoj komentar: „Dobro je da je Hrvatska uskoro u Uniji". U njemu konstatira kako je Hrvatskoj već odavno mjesto u EU-u, a pogotovo kada se vidi koje su sve zemlje već tamo. Dopisnik ARD-a Andreas Meyer-Feist ukazuje da je Hrvatska morala puno toga progutati na putu u Uniju te da niti jedna zemlja kandidatkinja prije toga nije bila tako uzeta pod povećalo. On stoga konstatira: „Trijumf Hrvatske je nedvojbeno razlog da se posrame neke druge vlade koje su zahvaljujući svojoj aroganciji daleko dogurale u Uniji - a to se ne odnosi samo na Grčku", naglašava komentator ARD-a.

ARD naglašava da se Europska unija mora dalje demokratski razvijati kako bi se njezini građani više s EU-om identificirali i ne bi imali osjećaj da EU o njima odlučuje ili da su joj prepušteni na milost i nemilost te zaključuje: „Dobro je da će Hrvatska uskoro biti tu. Bezbrojni Hrvati rade u Njemačkoj, bezbrojni Nijemci idu na godišnji odmor u Hrvatsku. Ono što na prvi pogled izgleda kao početak nečeg sasvim novog, u stvarnosti je samo izraz nečega već odavno postoji, a to je europsko zajedništvo", zaključuje komentator ARD-a.

Slab odaziv birača

Njemački mediji se osvrću i na slab odaziv birača. Financial Times Deutschland kao i brojni drugi mediji prenose agencijske izvještaje da je na referendum izašlo tek 43,6 posto građana te da je nedostajalo veliko oduševljenje. Pristup Europskoj uniji u određenom dijelu stanovništva nailazi na, kako piše ovaj list, "obrambeni stav, jer se strahuje od gubitka radnih mjesta usljed rastuće konkurencije iz EU-a".

„Iako su praktično svi mediji kao i vlada i oporba složno zagovarali glasovanje za EU, protivnici EU-a su očito ipak uspjeli i odvratili građane od sudjelovanja na referendumu. (...) Da se Hrvatsku prodaje inozemstvu i da ona gubi svoj identitet, tako je tabor radikalnih nacionalista obrazlagao svoje odbijanje", objavila je njemačka novinska agencija DPA, a prenijeli gotovo svi njemački mediji u svojim online-izdanjima, od Frankfuter Allgemeine Zeitunga i Focusa preko Abendblatta i Berliner Zeitunga do TV-postaja ZDF i N24.

Citate odabrao: Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 23.01.12. 17:17

Prema većini anketa a i onoj Index-ovoj rezultat referenduma je bio porazan.

Na Indexovoj je glasalo oko 33 000 ljudi.

Evo rezultata:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/finalna-anketa-prije-referenduma-zelite-li-u-eu/594916.aspx


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika