23.01.2012. / 17:01

Autor: Hina

EU zabranio uvoz iranske nafte

Zapadne zemlje očekuju da će te sankcije zajedno s onima koje je 31. prosinca uveo SAD ugušiti iranski izvoz te da će izostanak sredstava naposljetku navesti Iran da ograniči svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju oružja

IlustracijaIlustracijaEuropska unija je u ponedjeljak zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji čime se pridružila Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Na sastanku u Bruxellesu 27 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji je drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvodi zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupnji ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. EU zemlje koje već imaju ugovore o kupnji nafte i naftnih derivata moći će ih, međutim, poštivati do 1. srpnja.

Dužnosnici EU-a su također rekli da su se dogovorili zamrznuti sredstva iranske središnje banke i zabraniti trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima.

Zapadne zemlje očekuju da će te sankcije zajedno s onima koje je 31. prosinca uveo SAD ugušiti iranski izvoz te da će izostanak sredstava naposljetku navesti Iran da ograniči svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju oružja.

"Želim da pritisak tih sankcija rezultira pregovorima", rekla je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. "Želim da se Iran vrati za stol te da, ili prihvati sve zamisli koje smo prošle godine stavili na stol ili iznese svoje vlastite".

Član utjecajnoga iranskog Stručnog vijeća, bivši ministar obavještajnih službi Ali Fallahian, u Iranu je izjavio da bi Teheran trebao odgovoriti na sankcije EU-a tako da odmah obustavi prodaju Uniji i tako uskrati Europljanima vrijeme da organiziraju alternativnu opskrbu i naštete njihovim gospodarstvima visokim cijenama nafte. On je također ponovio da bi Iran mogao zatvoriti Hormuškli tjesnac kojime prolazi trećina tankerskog prometa nafte u svijetu.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 23.01.12. 18:48

Izrael moze da ima nuke i da vrsi pogrom (genocid) Palestinaca i nokom nista... sve je ovo masonska "igra", gdje ce nastradati (opet) sirotinja, a bogami i mi koji kupujemo naftu.
Malo su se zaigrali, Iran nije Irak.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.01.12. 21:15

Budala se igra bombom dok ne eksplodira. Demokracija bez granica ovaj puta je umjesto Libije i Gadafija odabrala Iran. Koliko su glupi, očekujem da će pozvati i Nato da pomogne u embargu na naftu. I onda se pitamo zašto imamo ljudske bombe. Pored ovakve zdrave politike poludjeli bi i europljani, a kamoli arapi.


registracija
14/11/11

salama, 23.01.12. 21:41

Iranci su Perzijaneri, a ne Arapi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika