Objavljeno u Nacionalu br. 845, 2012-01-24

Autor: Ivan Pandžić

Recikliranje tople vode

Mirela Holy najavila uvođenje naplate otpada kakva u zakonu postoji već dvije godine

Photo: Željko Mršić/PIXSELL (arrhiva)Photo: Željko Mršić/PIXSELL (arrhiva)Cijeli prošli tjedan mediji su najavljivali pošteniji i jeftiniji obračun otpada kao jedan od prioriteta Mirele Holy, nove ministrice zaštite okoliša. Uz to je dobila i pripadajuće lovorike jer je najavila da će izmjeniti Zakon o otpadu tako da će se odvoz naplaćivati po volumenu.

Taj volumen će se smanjivati kako budemo više odvajali otpad i iz njega izbacivali papir, plastiku, biootpad, staklo i lim. Time ćemo plaćati i niže račune. Ministricu je stvarno pomazila sreća. Valjda su svi novinari s kojima je pričala i kojima je davala takve najave iz Zagreba ili u njemu žive. I plaćaju cijenu odvoza otpada po četvornom metru. Inače bi primijetili jednu sitnicu: za naplatu odvoza po volumenu, uopće ne treba mijenjati Zakon. Štoviše, svi gradovi i općine bili su dužni uvesti takvu naplatu već prije dvije godine. Jedina alternativa im je naplata po broju članova kućanstva.

Većina gradova se već odlučila za naplatu po volumenu u okviru svojih mogućnosti - uglavnom kroz kante za otpad. Zagreb još nije, jer postoji niz prepreka, od troška, do potrebe promjene podzakona i čiste lijenosti. I tu dolazimo do druge male zapreke: novca. Holy najavljuje nešto za što ne treba osigurati ni kunu. Pa tako i kamere koje će kontrolirati svaki kontejner, reciklažna dvorišta udaljena 50 do 100 metara od svakog objekta u kojem bi se stavljao sav otpad osim komunalnog, pa na kraju i famozne čipirane vreće. Sve to bi trebale osigurati jedinice lokalne uprave, a ne njezino ministarstvo.

Dovoljno je krenuti samo od toga koliko bi zemljišta trebalo kupiti za mala reciklažna dvorišta, o kamerama i ugrađivanju softvera na kamione za očitanje vreća da ne pričamo. Holy je tako na osnovu dobre, stare ideje, uz pomoć neupućenih novinara, uspjela zaraditi koji bod za svoj imidž. E sad, kad bi osigurala i milijarde kuna za provedbu tog zakona, koje bi dala lokalnim upravama, onda bi znali da misli ozbiljno. Ali to neće uspjeti jer će se svi proračuni, pa i njezin - rezati. I sve će ostati po starom.

Vezane vijesti

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

'Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti'

"Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti! Da, doslovce takvu poruku dobila sam u pismu čim sam najavila da krećem u radikalne promjene… Više

Komentari

registracija
19/7/11

bubba, 24.01.12. 01:09

Očito je novinar potrošio više vremena i truda na ovaj članak nego što je ministrica na obično barem elementarno sagledavanje situacije u svom ministarstvu.

ne bi me čudilo da je toliko lijena da nije ni pročitala postojeće zakone, pa u cijeloj vladi nema osobe koja ostavlja dojam da se nekom ozbiljnom poslu posvećuje više od tri minute tjedno.

samo se vozikaju, spavaju na sastancima, blebeću na mobitele i mlate praznu slamu.

ali neka im, važno je da biračka stoka sitnog zuba troši svoju intelektualno energiju na umne opservacije o partizanima i ustašama, koga je još briga što država propada.


registracija
30/11/10

jato, 24.01.12. 08:56

Fuj,bljak, kak je ružna, bljajajajk.
Molio bih novinare da ne plaše nas čitatelje ovakvim spodobama


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.01.12. 09:53

Mirela Holy drži da će deficit, zaduženje i nezaposlenost smanjiti snimanjem kontejnera za smeće. Plan 21!


registracija
6/1/12

UnDeR, 24.01.12. 09:59

jato

ahahahahaha, respect!!


registracija
3/9/10

vasiona55, 24.01.12. 10:04

Samim činom postavljanja Holy na mjesto ministra zaštite okoliša, Milanović nam je poslao poruku koliko drži do tog ministarstva. Imamo studij zaštite okoliša, imamo sposobnih ljudi s dobrim iskustvom, nama je ministar žena kojoj nikako nije mjesto u tom ministarstvu. Zašto se niti jedan, ali stvarno niti jedan ekolog ne bi upustio u posao etnologa, kada je to tako svejedno. Milanović, kao i stranka na vlasti prije njega, radi od nas budale. Zorane, to može potrajati eventualno jedan mandat. Ako si išao na kratke pruge, onda si obavio svoju namjeru.


registracija
3/9/10

vasiona55, 24.01.12. 10:09

Toliko o ministrici:
Obrazovanje
• 2005. doktorirala na Filozofskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, humanističke znanosti
• 2000. magistrirala na Filozofskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, humanističke znanosti
• 1996. diplomirala na Filozofskom fakultetu, Sveučilište u Zagrebu, profesorica etnologije i komparativne književnosti
• 1990. završila Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu
• 1986. završila Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ u Zagrebu


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika