24.01.2012. / 09:19

Autor: Hina , Nacional.hr

Zaoštrenje između Turske i Francuske

Francuski Senat u ponedjeljak je usvojio zakon koji negiranje genocida nad Armencima počinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog carstva tretira kao kazneno djelo i za to je predviđena jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je odluku francuskog parlamenta koji je u ponedjeljak usvojio zakon po kojem se negiranje genocida nad Armencima počinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog carstva tretira kao kazneno djelo.

"Oštro osuđujemo ovu odluku koja je u svakom pogledu problematična i primjer je neodgovornog ponašanja", kaže se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova. Također, iz ministarstva su poručili da će Turska odgovoriti na ovaj potez Francuske, i to na više razina.

Turska će vjerojatno povući svog veleleposlanika u Francuskoj, a takav razvoj događaja najavio je i veleposlanik Tahsin Burcuoglu, koji kazao da bi u Parizu trebao ostati samo otpravnik poslova, što je najniže rangirani diplomatski predstavnik u stranoj zemlji.

Burcuoglu je izjavio da Turska nikad neće priznati ovaj zakon i dodao: "Svašta se sada može dogoditi, jer ovo je vrlo osjetljivo pitanje za Tursku. Sada će svi platiti cijenu zbog ovog zakona, uključujući Tursku, Francusku i Armeniju".

Francuski Senat u ponedjeljak je usvojio zakon koji negiranje genocida nad Armencima počinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog carstva tretira kao kazneno djelo i za to je predviđena jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura. Time je završena procedura u francuskom parlamentu, jer je donji dom zakon usvojio u prosincu, a da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

I dok Turska oštro osuđuje ovaj zakon, Armenija pozdravlja njegovo donošenje. "Ovaj dan će biti upisan zlatnim slovima u povijest prijateljstva armenskog i francuskog naroda, ali i u povijesne anale zaštite ljudskih prava", izjavio je armenski ministar vanjskih poslova Edward Nalbandian.

Odnosi Francuske i Turske su zapali u krizu i prije ovog zakona, a Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju. Zakon je predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U Francuskoj živi oko 500 tisuća građana armenskog podrijetla, a Turska smatra kako predsjednik Sarkozy time želi osigurati njihove glasove na predsjedničkim izborima zakazanim za 22. travnja.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji masakr milijun i 500 tisuća Armenaca počinjen 1915. smatra genocidom. Turska, pak, odlučno odbija ocjene da se radi o genocidu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika