24.01.2012. / 11:08

Autor: Hina

Francuski poziv Turskoj da ne reagira burno

Juppe, koji je osobno bio protiv toga zakona, u utorak je na Canalu+ izjavio da je zakon "loše tempiran", ali je pozvao Ankaru da ostane mirna

Alain JuppeAlain JuppeFrancuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je u utorak Tursku da ne reagira burno na odluku francuskog parlamenta koji je u ponedjeljak usvojio zakon o kaznenom sankcioniranju negiranja genocida nad Armencima počinjena 1915. godine u vrijeme Osmanskog Carstva.

Juppe, koji je osobno bio protiv toga zakona, u utorak je na Canalu+ izjavio da je zakon "loše tempiran", ali je pozvao Ankaru da ostane mirna. "Trebaju nam dobri odnosi i moramo ovo prebroditi. Imamo važne ekonomske i trgovinske odnose i nadam se da emocije neće nadvladati realnost", rekao je Juppe.

Zakon je usvojen sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" nakon rasprave koja je trajala šest sati u ponedjeljak navečer. Time je završena procedura u francuskom parlamentu, jer je donji dom, Nacionalna skupština zakon usvojila u prosincu, a da bi stupio na snagu treba ga još potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Za negiranje turskog genocida nad Armencima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odmah je osudilo odluku francuskog parlamenta. "Oštro osuđujemo ovu odluku koja je u svakom pogledu problematična i primjer je neodgovornog ponašanja", kaže se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova. Također, iz ministarstva su poručili da će Turska odgovoriti na ovaj potez Francuske, i to na više razina.

Zakon o sankcioniranju negiranja genocida predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja. U Francuskoj živi oko 500 tisuća građana armenskog podrijetla, a Turska smatra kako predsjednik Sarkozy time želi osigurati njihove glasove na predsjedničkim izborima 22. travnja.

Francuska je još 2001. usvojila zakon koji pokolj 1,5 milijuna Armenaca počinjen 1915. karakterizira genocidom. Turska, pak, odlučno odbija ocjene da se radi o genocidu i Armence smatra žrtvama Prvog svjetskog rata.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 24.01.12. 16:22

Tipicno. Nema toga u sta se zapadne zemlje nece umesati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika