24.01.2012. / 12:28

Autor: Nacional.hr

Fitch: Ulazak u EU donosi osjetne prednosti za Hrvatsku

"Industrijske grane poput brodogradnje trebaju postati konkurentnije kako bi privukle strane investitore i kako bi se mogle natjecati s drugim zemljama članicama EU", napominju analitičari

Hrvatska će morati provesti strukturne reformeHrvatska će morati provesti strukturne reformeKreditna agencija Fitch dala je svoje mišljenje o pozitivnom ishodu referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

"Ulazak u EU trebao bi donijeti osjetne prednosti za Hrvatsku", ističe se u analizi Fitcha, ali i upozorava kako će kratkoročni kreditni rejting države, koji se trenutno nalazi korak iznad 'smeća', uvelike ovisiti o vladinoj fiskalnoj politici. Dodaju kako će pristupanje EU dodatno prisiliti vladu na strukturne reforme.

"Naša negativna prognoza za hrvatski kreditni rejting već odražava rizike koje predstavljaju veliki deficit proračuna, povećanje javnog duga te slab gospodarski rast. Nepotvrđena izvješća da nova vlada razmišlja o povećanju PDV-a, ukazuju na to da je odlučnija od ranije vlade u namjeri da provede fiskalnu konsolidaciju kako bi se izbjeglo daljnje snižavanje rejtinga. No, tek treba vidjeti detaljni fiskalni i gospodarski program koji će biti temelj za procjenu kreditnog rejtinga u prvom kvartalu ove godine", stoji u izvješću.

Analitičari Fitcha naglašavaju kako bi ulazak u EU trebao ojačati upravljanje državom, omogućiti pristup vanjskim izvorima financiranja, povećati strane investicije i povećati privlačnost Hrvatske vanjskim poslovnim partnerima. Istovremeno upozoravaju kako sve te prednosti neće doći same od sebe.

"Industrijske grane poput brodogradnje trebaju postati konkurentnije kako bi privukle strane investitore i kako bi se mogle natjecati s drugim zemljama članicama EU", napominju analitičari.

U zaključku ističu kako pristupanje Europskoj uniji za Hrvatsku znači povećanje, a ne smanjivanje potrebe za strukturnim reformama kako bi se poboljšalo poslovno okružje i potaknuo gospodarski rast.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika