24.01.2012. / 12:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Francuska i Turska u sukobu

Međunarodni genocident

Francuski Senat u ponedjeljak je usvojio zakon koji negiranje genocida nad Armencima počinjenog 1915. godine u doba turskog Otomanskog carstva tretira kao kazneno djelo i za to je predviđena jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura. Turska je najavila oštre diplomatske protumjere

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je oštre sankcije Francuskoj (Ilustracija)Turski premijer Recep Tayyip Erdogan najavio je oštre sankcije Francuskoj (Ilustracija)Tekst zakona kojim se kažnjava nijekanje genocida nad armenskim narodom iz vremena Osmanskog carstva što ga je u ponedjeljak usvojio francuski parlament diskriminatoran je i rasistički, rekao je turski premijer Recep Tayyip Erdogan u utorak.

"Tekst koji je (u ponedjeljak navečer) izglasovao francuski Senat diskiminatoran je i rasistički", rekao je Erdogan zastupnicima svoje stranke Pravde i razvoja (AKP).

To glasovanje je bio "pokolj slobodne misli", a zakon je za Tursku "potpuno ništavan i nevažeći", rekao je Erdogan i najavio oštre sankcije Francuskoj.

Zakon je u Senatu usvojen u ponedjeljak navečer sa 127 glasova "za" i 86 "protiv" čime je završen postupak u francuskom parlamentu, jer je donji dom, Nacionalna skupština zakon prihvatila u prosincu. Da bi stupio na snagu treba ga potpisati francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji za to ima dvotjedni rok.

Drastične kazne za negiranje genocida

Memorijalni spomenik žrtvama genocida u Yerevanu (Armenija)Memorijalni spomenik žrtvama genocida u Yerevanu (Armenija)Za negiranje turskog genocida nad Armencima predviđena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 45.000 eura.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova odmah je osudilo odluku francuskog parlamenta i očekuje se da će povući svog veleposlanika iz Francuske s kojom je Turska pogoršala odnose i ranije. Francuska je među zemljama koje se najviše protive ulasku Turske u Europsku uniju.

Zakon o kažnjavanju negiranja genocida predložila je stranka UMP predsjednika Nicolasa Sarkozyja, a Ankara tvrdi da je to mjera kojom Sarkozy želi pridobiti glasova 500 tisuća građana armenskog podrijetla za predsjedničke izbore 22. travnja na kojima se kani ponovo kandidirati.

Francuski ministar protiv zakona

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe pozvao je u utorak Tursku da ne reagira burno na odluku francuskog parlamenta.

Juppe, koji je osobno bio protiv toga zakona, u utorak je na Canalu+ izjavio da je zakon "loše tempiran", ali je pozvao Ankaru da ostane mirna. "Trebaju nam dobri odnosi i moramo ovo prebroditi. Imamo važne ekonomske i trgovinske odnose i nadam se da emocije neće nadvladati realnost", rekao je Juppe.

Svašta se može dogoditi

Studenti s transparentima na kojima piše: "Da je Hitler počinio Genocid nad Armencima, o tome svijet ne bi šutio" Lokacija: Stepanakert, Gorski Karabah, 2005. (Wikipedia)Studenti s transparentima na kojima piše: "Da je Hitler počinio Genocid nad Armencima, o tome svijet ne bi šutio" Lokacija: Stepanakert, Gorski Karabah, 2005. (Wikipedia)Tursko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo odluku Francuza.

"Oštro osuđujemo ovu odluku koja je u svakom pogledu problematična i primjer je neodgovornog ponašanja", kaže se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova. Također, iz ministarstva su poručili da će Turska odgovoriti na ovaj potez Francuske, i to na više razina.

Turska će vjerojatno povući svog veleleposlanika u Francuskoj, a takav razvoj događaja najavio je i veleposlanik Tahsin Burcuoglu, koji kazao da bi u Parizu trebao ostati samo otpravnik poslova, što je najniže rangirani diplomatski predstavnik u stranoj zemlji.

Burcuoglu je izjavio da Turska nikad neće priznati ovaj zakon i dodao: "Svašta se sada može dogoditi, jer ovo je vrlo osjetljivo pitanje za Tursku. Sada će svi platiti cijenu zbog ovog zakona, uključujući Tursku, Francusku i Armeniju".

Zaoštrenje s Irakom

Stravični prizor iz 1915 (Wikipedia)Stravični prizor iz 1915 (Wikipedia)Francuska je još 2001. usvojila zakon koji pokolj 1,5 milijuna Armenaca počinjen 1915. godine naziva genocidom, a tu kvalifikaciju Turska odbacuje te Armence smatra žrtvama Prvog svjetskog rata.

Turski premijer Erdogan odaslao je u utorak i oštro upozorenje iračkim vlastima optužujući ih da potiču međuvjerske sukobe. "Irački premijer Nuri al-Maliki mora shvatiti sljedeće: ako počinjete proces sukobljavanja u Iraku u obliku vjerskog sukoba, mi nećemo moći šutjeti", rekao je Erdogan u Ankari.

Podsjetio je da Turska i Irak dijele granicu. Al-Maliki je nedavno optužio Tursku da se miješa u unutrarnja pitanja Iraka jer je Erdogan pozvao sve iračke frakcije da "poslušaju svoju savjest" i ne ulaze u međuvjerske sukobe koji bi mogli prerasti u "bratoubilački rat".

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 24.01.12. 13:20

Vrijeme je da i Hrvatska krene slijedit primjer Francuske.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 24.01.12. 16:02

Genocid se po svemu sudeci desio, ali je ironicno da bivsa kolonijalna sila (Francuska) drzi bukvice i razrezuje kazne onima koji se ne slazu. Turska moze da nadje koliko god zeli zlocina pocinjenim nad Araprima, Afrikancima, Vijetnamcima i Kinezima od strane Francuza i poricanje istih proglasi kaznjivim. Sta ce se onda desiti? Ah, da. Turska ce biti proglasena nedemokratskom i antizapadnom, zapadni mediji ce upozoravati na opasnost od ekstremnom islama iz Turske i sl. Sve ovo je vec vidjeno.


registracija
20/8/10

McCoy, 24.01.12. 17:28

Ulogu USA da i ne pominjemo :P


registracija
12/12/10

Klarens, 24.01.12. 20:49

Tropapkari
.........................
Opet ste vu detelji !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika