24.01.2012. / 16:35

Autor: Martina Čizmić

Svjetska banka iznenadila

Hrvatska - pozitivan primjer?!

Hrvatsko iskustvo može biti važna lekcija za zemlje koje se suočavaju sa sličnim izazovima upravljanja velikog priljeva izravnih stranih ulaganja i upravljanjem rizicima financijskog sektora

Hrvatska je odabrana kao pozitivan primjerHrvatska je odabrana kao pozitivan primjerSvjetska banka objavila je "Zlatni rast", kompilaciju primjera iz Europe i svijeta o impresivnim gospodarskim praksama u šest glavnih komponenti - trgovini, financijama, poduzetništvu, inovacijama, radu i vladi.

Kako su naveli u uvodu, europski model rasta bio je snažan pokretač ekonomskog rast koji je pomogao zemljama u razvoju u Europi da dostignu svoje bogatije susjede i postanu uspješna gospodarstva. No, nedavne promjene u i van Europe zahtijevaju i promjene u tim gospodarstvima. Ovo izvješće predlaže promjene koje je potrebno napraviti kako bi sve funkcioniralo bolje. Promjene koje su u ovom dokumentu predložene trebale bi ponovno pokrenuti europski model rasta, učiniti europsko gospodarstvo konkurentnijim i pomoći Europljanima da stvore najviši standard života na svijetu.

Među odabranim zemljama, istina u kategoriji 'ostatak svijeta' pronašla se i Hrvatska. Ona je odabrana zajedno s Poljskom kao primjer dobro upravljanih i iskorištenih izravnih stranih investicija. Zbog toga obje zemlje iskorištavaju velike količine stranog novca koje se slijeva u njihovo gospodarstvo.

Analitičari Svjetske banke posebno su se fokusirali na financijski sektor u Hrvatskoj. Ističu kako su stroga pravila središnje banke omogućila bankama najveći omjer kapitala naprema riziku u regiji, a stopu loših i nenaplativih kredita zadržala na 7 posto. Također, takva je praksa omogućila bankama koje rade u Hrvatskoj, a koje su 90 posto u stranom vlasništvu, da izbjegnu najgore udare kreditne krize koja je 2008. zahvatila svijet. No, takva je praksa imala i negativnih posljedica poput ograničavanja širenja malih banaka.

"U usporedbi s Poljskom, Hrvatska je prije krize imala slabiji gospodarski rast. Veliki deficit u državnom proračunu smanjio je potencijale fiskalne politike. Otvorena gospodarstva s tako malim prostorom za manevar trebala bi se ugledati na Hrvatsku i implementirati stroga pravila obveznih bankarskih rezervi. Kao što hrvatski primjer pokazuje, takva pravila sa sobom donose i određena ograničenja. Primjerice, hrvatski primjer pokazuje koliko je teško ograničiti ekspanziju kredita i kreirati politiku za različite sektore bez kreiranja poremećaja na tržištu. Također, ograničavanje bankovnih rezervi, ograničilo je širenje malih banaka, ali njihovo isključivanje iz pravila bilo bi diskriminirajuće", ističe se u analizi Svjetske banke.

"Hrvatsko iskustvo može biti važna lekcija za zemlje koje se suočavaju sa sličnim izazovima upravljanja velikog priljeva izravnih stranih ulaganja i upravljanjem rizicima financijskoga sektora", zaključuju analitičari Svjetske banke.

Analitičari Svjetske banke na kraju su naveli nekoliko pravila za 'zlatni rast' gospodarstva.

Prije svega, trgovinu bi trebalo širiti i van granica Europske unije. Zaduživanje u inozemstvu trebalo bi ograničiti samo na onoliko koliko je potrebno za investicije. Treba osigurati slobodno tržište, nadmetanje među poduzetnicima i olakšati im odlazak s tržišta ukoliko se za tim pojavi potreba. Javni fondovi trebali bi financirati privatne inovacije, a ne zamjenjivati ih. Također, trebalo bi izjednačiti radno zakonodavstvo za sve, bez obzira traže li oni posao ili ga već imaju. I na kraju, javni dug treba financirati javne investicije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 24.01.12. 20:29

Kad smo tak pametni i vjeshti
...............................................
Zashto ljudi jedu iz
...................................
kanti za smeche
...........................................
Jel to
......................................
Totalna reciklazha ???


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.01.12. 22:25

da smo rekli Europi NE izvjesce bi bilo drukcije,,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika