24.01.2012. / 19:26

Autor: Hina

Ashton oživljava pregovore Izraelaca i Palestinaca

Europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton sastat će se u iduća dva dana s palestinskim i izraelskih dužnosnicima kako bi ih privolila da nastave pripremne razgovore i nakon roka koji istječe u četvrtak te se vratili punim pregovorima na visokoj razini, objavljeno je u utorak.

Catherine AshtonCatherine AshtonEuropska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton sastat će se u iduća dva dana s palestinskim i izraelskih dužnosnicima kako bi ih privolila da nastave pripremne razgovore i nakon roka koji istječe u četvrtak te se vratili punim pregovorima na visokoj razini, objavljeno je u utorak.

Pregovarači dviju strana četiri su se puta ovoga mjeseca sastali u glavnom jordanskom gradu Amanu, no nisu postigli napredak koji bi omogućio nastavak pregovora na visokoj razini prekinutih krajem 2010.

Peti sastanak bi se trebao održati u srijedu, a bez kompromisa inicijativa bi mogla propasti.

EU traži od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da odustane od uvjeta da Izraelci prije nastavka pregovora zamrznu gradnju židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od Izraela se traži da povuče poteze koji bi vodili ponovnoj uspostavi povjerenja, kao što je puštanje na slobodu palestinskih zatvorenika ili ublažavanja životnih uvjeta Palestinaca koji žive na dijelovima Zapadne obale koje kontrolira izraelska vojska.

"Činjenica da pregovarači razgovaraju izravno, licem u lice, ohrabrujuća je", rekla je Ashton u priopćenju.

"Tražit ću pozitivne signale obiju strana da su spremne pretvoriti taj napredak u stvarna djela i pregovore", istaknula je.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika