25.01.2012. / 16:33

Autor: Hina , Nacional.hr

Sa skijališta s ljubavlju

Milijarderi na 'optičkom nišanu'

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u govoru o stanju nacije u Kongresu pozvao na povratak ekonomske pravičnosti uz veće oporezivanje bogatih i jačanje srednje klase. Moćnici su dali do znanja da ne uživaju biti na predsjednikovom "optičkom nišanu"

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeNajmoćniji i najbogatiji ljudi svijeta na godišnjem su sastanku u Davosu različito komentirali najave američkog predsjednika Baracka Obame o povećanju poreza, pri čemu jedni ističu da politika koja cilja na bogate šteti gospodarskom rastu, a drugi da Obama ima pravo rješavati problem neravnoteže koju uzrokuje kapitalizam.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je u govoru o stanju nacije u Kongresu pozvao na povratak ekonomske pravičnosti uz veće oporezivanje bogatih i jačanje srednje klase.

Brojni moćnici koji su se okupili na tradicionalnom sastanku u švicarskom skijalištu dali su jasno do znanja da ne uživaju biti na predsjednikovom "optičkom nišanu".

"Mislim da predsjednički izbori nikad u povijesti SAD-a nisu dobiveni na politici zavisti i mislim da to više dijeli, nego što ujedinjuje zemlju", rekao je John Studzinski, viši menadžer investicijske i konzultantske tvrtke Blackstone Group.

No, ostali ističu da je kritika Obame plod nerazumijevanja.

"Svidio mi se govor", kaže Roger Altman, direktor investicijske kompanije Evercore. "Razumijem zašto se nekim poslovnim ljudima ne sviđa. No, ja mislim da je to bio razuman govor", dodao je.

Zaribaj pa se bogati

"To je zapravo bio umjereni govor prema povjesnim mjerilima. Je li predsjednik skrenuo u pravcu populizma? Da. Je li to ektremno približavanje ili veliki korak po povijesnim mjerilima? Mislim da ne", istaknuo je Altman.

Upitan za komentar Obamina prijedloga da se bogatašima uvede porez od minimalno 30 posto, poznat kao "Buffetov porez" jer ga podupire multimilijarder Warren Buffet, Altman je rekao: "Govoreći u svoje ime, teško da mu mogu bilo što prigovoriti".

No, ekonomist s Harvarda Kenneth Rogoff kaže da će taj porez naštetiti gospodarstvu. "Mislim da je rješenje u fiksnom porezu ili nećemu sličnom. Smatram da će prijedlog progresivnog poreznog sustava usporiti rast", istaknuo je.

Obama je predložio uvođenje porezne stope od najmanje 30 posto za one koji zarađuju preko milijun dolara godišnje te naglasio da porezi ne smiju rasti za one koji zarađuju manje od 250.000 dolara, a to je skupina kojoj pripada 98 posto Amerikanaca.

Obama se obrušio i na banke obećavši strožu regulaciju i zaprijetivši da će pronaći i kazniti odgovorne za financijski slom 2007. Bankari u Davosu su, naravno, zabrinuti.

"Kad je riječ o bankama, ne postoji mehanizam po kojem bi moderno gospodarstvo moglo rasti bez jakih banaka i jakog financijskog sektora", naglasio je Jacob Frenkel, direktor JP Morgan Chase Internationala.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

registracija
18/1/12

piton, 25.01.12. 17:36

Obama zagovara povratak ekonomske pravičnosti uz veće opterećenje bogatih (2%) i jačanje srednje klase ( primanja do 250.000 dolara godišnje - njizih 98 %.).
Svaka čast, pošteno .
Ovaj prijedlog da se bogatašima uvede porez od minimalnih 30%, poznat kao "BUFFETOV POREZ" odnosi se na one koji zarade više od MILIJUN dolori godišnje.
E sad, pazite koliko smo mi ispred Amerike i Obaminih populističkih maštarija !
Mi vam već imamo stopu od 40 % ( Zakon o porezu na dohodak) , a 20 % ( Zakon o porezu na dobit ).
Liječnici su u nas potpisali, dakaqko dragovoljno, da će na svoju štetu i odgovornost,dežurati koliko god treba, "sve dok traje obnova".
To znači da pored zakonskih 48 sati rada na tjedan , oni pristaju raditi još toliko , i sve to na vlastiti rizik.
Pristali su da se automatski oporezuju sa 40 % porezom na dohodak , i iskazali još jednom domoljublje , za razliku od amerikanaca kojima je puno i 30 %.
E ovo još nisam uspio skužiti, ali javim se naknadno..
OBAMA SE OBRUŠIO I NA BANKE OBEĆAVŠI STROŽU REGULACIJU I ZAPRIJETIVŠI DA ĆE PRONAĆI I KAZNITI ODGOVORNE ZA FINANCIJSKI SLOM2007.
Ajde neka se nađe takav baja koji će zaprijetiti našim bankama !!!


registracija
24/3/10

bagsy, 25.01.12. 17:48

Ma najobičniji bal vampira,prilika da sebi poprave image,najveće svijetske hijene na jenom mjestu pričaju nešto lijepo o sebi.


registracija
18/1/12

piton, 25.01.12. 18:05

Je, samo su ti se te svjetske hijene nakotile isprid tvojih i mojih vrata.
Drže nan šapu na grlu.
Prite, ku.v ... be..ije da će nas pridavit kamatan.
Živio Che Guevara !


registracija
14/11/11

salama, 25.01.12. 20:29

Bacanje predizborne prasine. Upravo je Wall SStreet
financirao njegovu predsjednicku kampanju, a ne sekretarica iz Texasa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika