27.01.2012. / 16:10

Autor: Hina

Kosor: Vlada najavila smanjenje broja dužnosnika, a ima ih više

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor istaknula je danas kako je aktualna Vlada najavila smanjenje broja dužnosnika, a sada ih ima više.

Jadranka KosorJadranka KosorPredsjednica HDZ-a Jadranka Kosor istaknula je danas kako je aktualna Vlada najavila smanjenje broja dužnosnika, a sada ih ima više.

„Uskoro će biti, čini mi se, i dvostruko više dužnosnika kojima se isplaćuju dužnosničke plaće“, kazala je Kosor napominjući kako su u novoj Vladi ponovno uveli neograničeno korištenje kreditnih kartica za te nove dužnosnike.

„Dakle, povećali su broj onih koji mogu koristiti kreditne kartice bez limita. Proširili su broj onih koji imaju pravo na reprezentaciju, kreditne kartice i neograničeno trošenje novca poreznih obveznika“, rekla je bivša premijerka novinarima u Hrvatskom saboru.

U njezinoj su vladi, podsjetila je, taj sustav smanjili samo na državne tajnike i ministre i to samo za službena putovanja. Uzeli smo kreditne kartice čak i veleposlanicima, što su neki jako teško primili, nastojali smo sustav racionalizirati i odreći se svega što je bilo nužno kako bi se smanjili rashodi, osobito na materijalnim troškovima i reprezentaciji, rekla je Kosor dodavši kako joj se čini da se sada i reprezentacija vraća na staro.

„Ono što je najupitnije jest vraćanje ponovno podobnih u državna poduzeća i nadzorne odbore. To nas vraća nekoliko godina unatrag jer činjenica da smo se odlučili na natječaje je dodatno depolitizirala vođenje poduzeća“, naglasila je Kosor dometnuvši kako su se birali stručnjaci bez obzira na političku pripadnost što je, po njezinim tvrdnjama, bilo i snažno antikoruptivno sredstvo.

„Najave, da bi, primjerice, gradonačelnik Koprivnice bio i predsjednik Uprave Podravke je još jedan pokazatelj da se ide na vraćanje na sustav samo podobnih“, rekla je Kosor dodavši kako sustav državne uprave pokazuje da se ide tim smjerom.

Na upit novinara je li državna uprava osinje gnijezdo u koje se nije usudila taknuti ni njena Vlada, pa sad ni Milanovićeva Kosor je rekla kako to nije točno jer je njena Vlada uvela sustav da se za dva radnika koji odu iz uprave može zaposliti samo jedan novi i to temeljem javnog natječaja.

“Mi smo uveli taj sustav, koji je ova vlada potvrdila, to je sustav zapošljavanja 2 za 1. To je dio Programa gospodarskog oporavka, ali zapošljavanja na temelju javnog natječaja. Sad vidimo da državna uprava raste bez javnog natječaja i provjere“, naglasila je.

Osvrćući se na slučaj Vladimira Ferdeljija, kojeg je Vlada dan ranije smijenila s mjesta pomoćnika ministra Zlatka Komadine jer je u medijima javno kritizirao rad Vlade, Kosor je rekla da slučaj gospodina Ferdeljija, govori u prilog konstataciji da se ne štedi. „Kao što vidite, Ferdelji za nekoliko dana rada u javnoj službi dobiva šest plus šest mjeseci isplate plaće koju plaćaju porezni obveznici“, rekla je Kosor dodavši da je, uz sve poštovanje prema Ferdeljiju, premijer znao kakva su njegova stajališta.

“Ferdelji je kritizirao moju Vladu i moglo se očekivati da će biti kritičan i prema ovoj Vladi. To se i dogodilo pa je dobio sorry“, zaključila je Kosor.

Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede naglasio je pak da, ako bi, kako se najavljuje u smjernicama za izradu ovogodišnjeg proračuna, došlo do smanjenja potpora za milijardu kuna, to bilo neodrživo.

„Ako bi stvarno došlo do smanjenja potpora za milijardu to je praktični neodrživo“, rekao je Čobanković dodavši također da to bi se to loše odrazilo na konkurentnost hrvatske poljoprivrede.

„Mislim da bi to bio strašan udar na poljoprivredne proizvođače“, rekao je Čobanković novinarima u Saboru dodavši ipak kako će sačekati da vidi prijedlog proračuna. „Onda će biti puno toga jasnije“, poručio je.

Čobanković je opovrgnuo i tvrdnju aktualnog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da mu je u ministarstvu ostavljen dug od 1,134 milijarde kuna.

„Ja odgovorno kažem da nema nikakvih minusa. Postoje određene obveze, ali te obveze su regulirane i nisu od jučer i to se zna. Ali to nisu nikakvi ni kosturi ni ništa. To je sve prošlo svoju proceduru i to je nešto što je pokriveno“, istaknuo je Čobanković.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika