27.01.2012. / 17:58

Autor: Hina

Schaeubleove kritike Cameronu oko financijskog poreza

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble podsjetio je u petak u Davosu na odgovornost britanskog premijera Davida Camerona za neuspjeh europskog dogovora oko zajedničkog rješenja za izlazak iz dužničke krize.

Wolfgang SchaeubleWolfgang SchaeubleNjemački ministar financija Wolfgang Schaeuble podsjetio je u petak u Davosu na odgovornost britanskog premijera Davida Camerona za neuspjeh europskog dogovora oko zajedničkog rješenja za izlazak iz dužničke krize.

Cameron je na summitu 9. prosinca odbio da Velika Britanija sudjeluje u fiskalnom paktu za smanjenje deficita i zato su članice Europske unije sporazum dogovorile izvan struktura europskog ugovora.

Oštricu kritika koje mu je uputila švedska zastupnica u Europskom parlamentu Schaeuble je u raspravi na Svjetskom gospodarskom forumu okrenuo u smjeru Londona.

"Rado bih vam dao broj mobitela Davida Camerona", a na smijeh prisutnih dodao je "Ja se, naravno, ne šalim", rekao je te objasnio "Bilo bi mnogo bolje ... da smo dogovor proveli unutar europskih ugovora", ali jednoglasna odluka nije bila moguća zbog britanskog protivljenja.

Njemačka i Francuska zato su predložile da se sporazum o fiskalnom paktu dogovori za 17 nacija eurozone kojima se mogu pridružiti i članice izvan eurozone.

Cameron svoje mišljenje nije promijenio te je u četvrtak u Davosu kritizirao saveznike u EU zato što žele uvesti porez na financijske transakcije, a što on drži "suludim".

Europski čelnici trebaju se u ponedjeljak okupiti u Bruxellesu u nadi da će naći rješenje za dužničku krizu koja je ugrozila euro i prijeti financijskim kolapsom najslabijim članicama.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika